Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

«ΟΧΙ» από ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι στον εκλογικό, «ΝΑΙ» Λεβέντη ΝΔ ,ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για τον εκλογικό νόμο.

ti-lene-nd-kai-potami-gia-to-neo-eklogiko-nomo-oi-prwtes-antidraseisΜε διαφορετικές αφετηρίες και σκεπτικό Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απορρίπτουν «επισήμως» την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που κατέθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής. 
Η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο. Για θεσμικό έγκλημα που θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία κάνει λόγο το Ποτάμι, αντιπρόταση 5 σημείων από το ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι χωρίς την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν η πλειοψηφία που θα προκύψει στην επόμενη Βουλή καταφέρει και συγκεντρώσει 200 βουλευτές και φέρεο νέο νόμο, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


ΝΔ: Εκλογικός νόμος οπερέτα   


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου - οπερέτα.
Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της.
Δεν θα τα καταφέρει.
Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα».

ΠΑΣΟΚ:Πρόχειρη και αποσπασματική η πρόταση για τον εκλογικό νόμο    

Πρόχειρη και αποσπασματική χαρακτηρίζει η Φώφη Γεννηματά την πρόταση για τον εκλογικό νόμο και κατέθεσε μια «αντιπρόταση» πέντε σημείων. 
Ειδικότερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:
«Είναι γνωστή και σταθερή η θέση μας για την ανάγκη ευρύτερης δυνατής πολιτικής συνεννόησης στη βάση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και δημιουργίας των πολιτικών , οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Είναι επίσης γνωστό και δεδομένο ότι δυστυχώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν και επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά διαγκωνίζονται σε μικροκομματικό καιροσκοπισμό.
Στο πλαίσιο μικροκομματικού τακτικισμού ο κ. Τσίπρας πρόσφατα εξήγγειλε πομπωδώς , για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Λίγες ημέρες μετά η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πάει περίπατο για το... 2017 και άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση μόνο για τον εκλογικό νόμο και μάλιστα με το γνωστό της πρόχειρο, αποσπασματικό και πολιτικά κουτοπόνηρο τρόπο διακινώντας μάλιστα μέσω υπουργών και στελεχών της πανσπερμία αντικρουόμενων απόψεων ψαρεύοντας για μια ακόμα φορά στα θολά νερά.
Από την δική της πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, εξυπηρετώντας τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες , αρνήθηκε εξ' αρχής κάθε συμμετοχή στο διάλογο και την κατάθεση των δικών θέσεων και προτάσεων. Είναι φανερό ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για το μόνο που νοιάζονται είναι πως θα καταφέρουν να γίνουν κυβέρνηση μετατρέποντας ένα εκλογικό ποσοστό μειοψηφίας σε «τεχνητή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τις 50 έδρες bonus του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Προαναγγέλλουν μάλιστα ότι αν και όταν γίνουν κυβέρνηση με το «δώρο» των 50 εδρών, θα καταργήσουν τυχόν νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη ρητή δέσμευση δεν έχουν αναλάβει για κανένα από τα νομοθετικά ασφαλιστικά και φορομπηχτικά τερατουργήματα που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Εμείς και ως ΠΑΣΟΚ και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος και του εκλογικού νόμου αλλά έχουμε παράλληλα τονίσει ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν την βάση για ένα ουσιαστικό διάλογο και σοβαρή επεξεργασία για την διαμόρφωση όρων αναζήτησης ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Γιατί τότε και μόνο τότε μπορούν να παραχθούν τα ουσιαστικά και σταθερά πολιτικά αποτελέσματα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα αυτή την δύσκολη περίοδο.
 Η κυβέρνηση μετά από δυστοκία ημερών και αφού δημιούργησε και τροφοδότησε το κλίμα συναλλαγών πολιτικού παζαριού, δημοσιοποίησε σήμερα μια πρόταση αποσπασματική με επιμέρους ρυθμίσεις ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι «εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε». Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α.
Με αυτά τα δεδομένα, διατηρώντας ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιδιώξουμε ως πολιτικό σύστημα, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία στο ζήτημα αυτό, στη βάση μιας πρότασης 5 σημείων ως εξής:
i. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
ii. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.
iii. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
iv. Ψήφο στα 17
v. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
Στο πλαίσιο αυτό η Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναλάβει άμεσα σχετική πρωτοβουλία.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων που είναι φανερό ότι δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης αποδοχής .
Επίσης καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του θεσμικού και πολιτειακού της ρόλου και να προσέλθει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο με τις θέσεις της που δεν μπορεί βέβαια να είναι η διατήρηση του σημερινού ληστρικού εκτός τόπου και χρόνου bonus.»
Ποτάμι: Θεσμικό έγκλημα η πρόταση της κυβέρνησης   
 
Η άτολμη συντηρητική κυβέρνηση κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου αλλά πονάνε την πατρίδα τους, υπογραμμίζει το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι «είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία.
Το Ποτάμι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει). Καλούμε όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους 17άρηδες που θέλουμε να συμμετάσχουν στις εκλογές.»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ανεμος της επέκτασης της δημοκρατίας θα τους σαρώσει

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την πρόταση της κυβέρνησης τονίζοντας πως ηαπλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα κάθε προοδευτικής δύναμης και επικρίνει όσους «προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα και με μικροπολιτικές λογικές να απαξιώσουν αυτές τις δύο τομές, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν φανερή την προσήλωσή τους σε ένα πολιτικό σύστημα για λίγους και εκλεκτούς, μια λέσχη προνομιούχων θωρακισμένη απέναντι στη λαϊκή βούληση. Να είναι σίγουροι ότι ο άνεμος της επέκτασης της δημοκρατίας θα τους σαρώσει» 

«Ναι» από Λεβέντη

«Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και προσθέτει:
 
«Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».
 
«Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα», συνεχίζει ο κ. Λεβέντης, «επειδή ο νόμος αυτός ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το αίτημα κορυφαίων πολιτικών του Κέντρου και της Αριστεράς, όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης».  Απαντώντας δε σε αυτούς που εμφανίζουν την ΕΚ «ουρά του κ. Τσίπρα, να κάνουν υπομονή. Εις τον χώρο του Κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός». Σημειώνει επίσης ότι «δημοσιογράφοι και συγκροτήματα που εξυπηρετούν προφανώς τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας επιτίθενται στην ΕΚ και προσωπικά στον Βασίλη Λεβέντη», επειδή «δήθεν τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούμε δεκανίκι της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου