Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Σε πανστρατιά όλα τα στελέχη του Κινήματος

Oι κρισιμότερες εκλογές από τη Μεταπολίτευση

Οι εκλογές που έρχονται είναι οι κρισιμότερες εκλογές από το 1974, γιατί από αυτές εξαρτάται η πορεία της χώρας για τις επόμενες δύο γενιές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κινήματος.
Πάμε μπροστά, περνάμε μπροστά, ο στόχος της πρωτιάς είναι εφικτός και επιβεβλημένος.
     Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο  συνεδρίασε σήμερα με διευρυμένη σύνθεση, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την έναρξη της πορείας προς τις εκλογές. 

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ, στις προσεχείς εκλογές, επιλέγει τη στρατηγική της αλήθειας και προτείνει στον ελληνικό λαό «να υπογράψουμε συμβόλαιο αλήθειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε πανστρατιά όλα τα στελέχη του Κινήματος, τονίζοντας ότι στην πιο κρίσιμη εκλογική μάχη μετά τη μεταπολίτευση, δεν περισσεύει κανένας. 
    Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μέσα από τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων μπορούν να βρεθούν και να πεισθούν να συμμετέχουν οι αυθεντικοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών.
Ζήτησε από όλα τα μέλη της ΚΟ να είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ σχετικά με τους διαγραφέντες βουλευτές ανέφερε ότι μπορούν
να επανενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ, υπό την προϋπόθεση ότι αποδέχονται τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος και το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε σήμερα ο ίδιος.
    Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι οι πιο κρίσιμες μετά τη μεταπολίτευση, αφού σε αυτές δεν κρίνεται ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, αλλά η πορεία της χώρας, καθώς διακυβεύεται το μέλλον των δύο επόμενων γενεών, αλλά και η πορεία τη χώρας τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια.
Και ζήτησε από τους πολίτες να κατανοήσουν και εκείνοι το βάρος της δικής τους ευθύνης, διότι η απάντησή τους στην κάλπη θα κρίνει τη μοίρα του τόπου.
    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ακροατήριο σήμερα είναι δικαιολογημένα καχύποπτο, αλλά οι εκλογές δεν πρέπει να είναι μια πιστοποίηση της κρίσης, αλλά η αφετηρία της εξόδου από την κρίση.
    Επισήμανε ότι μέσα στο υπάρχον κλίμα εμφανίζονται «φαινόμενα εκφασισμού» και τόνισε ότι «η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής νοσταλγών του φασισμού και του ναζισμού».
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στα άλλα κόμματα, τα οποία κατηγόρησε πως είτε κρύβονται επιμελώς, είτε δεν λένε τις θέσεις τους διότι δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τόνισε επίσης ότι εκτός από τις πολιτικές δυνάμεις, κρύβονται και συστήματα εξουσίας, οικονομικά, επικοινωνιακά, που έχουν ευθύνες αλλά προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες σε όλους τους άλλους.
    Αναφορές έκανε ο κ. Βενιζέλος και στη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι καταρρίπτεται η θεωρία της επαναδιαπραγμάτευσης, εμπνευστής της οποίας είναι ο κ. Σαμαράς, τον οποίον θέλουν, κάποιοι, να τον διαδεχτούν σε αυτό τον ρόλο.
    Το κεντρικό διακύβευμα για τη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αν η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία, ή θα ακολουθήσουμε μια άλλη πορεία, την οποία κανένας δεν λέει ποια είναι. Και ανέφερε ότι κόμματα της
ακροδεξιάς αλλά και της αριστεράς προτείνουν την επιστροφή στη δραχμή.
    Κατηγόρησε επίσης τους "επαμφοτερίζοντες", οι οποίοι προσπαθούν να εμφανιστούν ότι είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». 
    Στους "επαμφοτερίζοντες" κατέταξε, εν πολλοίς και τη ΝΔ, η οποία, όπως είπε, με τις παλινωδίες της, διαπαιδαγώγησε στελέχη της σε μια αδιέξοδη αντιμνημονιακή πολιτική, αρνούμενη, ακόμα και σήμερα, να πει ξεκάθαρα τι προτείνει.
 Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά για τη θέση του περί διαδοχικών εκλογών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θέση την οποία χαρακτήρισε προκλητική και ασεβή προς τον ελληνικό λαό.
    Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την «αυτοδύναμη Ελλάδα», εξηγώντας ότι, το συγκεκριμένο σύνθημα σημαίνει, μεταξύ άλλων, επάνοδο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αποκατάσταση αδικιών, επανάκτηση της δυνατότητας προβολής των εθνικών της δικαίων, θεσμικά ισότιμη συμμετοχή στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετοχή σε όλες τις προσπάθειες αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πολίτης, Έλληνας ή ξένος, να αισθάνεται υπερήφανος, ασφαλής και αξιοπρεπής.
    Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε και τις δέκα προϋποθέσεις εξόδου της χώρας από την κρίση, ως εξής:
    Νομισματική σταθερότητα, Χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, Πολιτική σταθερότητα και ισχυρή πολιτική διεύθυνση της χώρας, αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα,
ασφάλεια δικαίου, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον 10 χρόνια (και εν προκειμένω επίκρινε τη ΝΔ για την αποχώρησή της από τον εθνικό διάλογο), φιλοεπενδυτική δημόσια διοίκηση, ταχεία
και αξιόπιστη απονομή της Δικαιοσύνης, στήριξη των τοπικών κοινωνιών και νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο.
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε ένα επίμαχο, το τελευταίο διάστημα, θέμα, αυτό των μέτρων που πιθανό να χρειαστεί να ληφθούν τον Ιούνιο, προειδοποιώντας ότι θα ακουστούν «φθηνά ψέματα». 
    Εμείς, πρόσθεσε, θα τοποθετηθούμε με απόλυτη ειλικρίνεια στο θέμα και απευθύνθηκε προς όλα τα άλλα κόμματα, θέτοντάς τους το ερώτημα τι εκείνα θα πράξουν, αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ηθική, κοινωνική και αναπτυξιακή υποχρέωση, να αποφευχθεί η εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών που θα επιφέρουν περικοπές μισθών και συντάξεων.
Το δικό μας πρόταγμα, είπε, είναι οι ριζοσπαστικές αλλαγές. Κι είναι υποχρέωση του κράτους η καταβολή μισθών και
συντάξεων. Εμείς, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, λέμε καθαρά τη θέση μας, οι άλλοι μπορούν να μας πουν τι θα κάνουν;
    Ο κ. Βενιζέλος έθεσε επίσης και μια σειρά ερωτημάτων προς τα άλλα κόμματα αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες, όπως:
    - Μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος και πώς; Από την πλευρά του απάντησε ότι μπορεί να κυβερνηθεί με την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε πρώτο κόμμα, να έχει τον πρώτο λόγο και μαζί με άλλες δυνάμεις να αναλάβει την πολιτική διεύθυνση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. 
    - Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;
    - Ποιος πρωθυπουργός θα αναλάβει να θέσει τα θέματα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
    - Ποιος θα θέσει στους εταίρους τα θέματα και τι λύσεις θα προτείνει;
    Τόνισε δε ότι είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι θεώρησαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τελειωμένο, όπως αποδείχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές. Και πρόσθεσε ότι η βάση του Κινήματος πήρε στα χέρια της και την υπόθεση των εκλογών και την υπόθεση του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ.
Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και την έγκαιρη προετοιμασία του κόμματος, ενόψει
των εκλογών.
Τη βασική αυτή οδηγία διαβίβασε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος Βαγγέλης Αργύρης, μετά την ομιλία του Προέδρου του Κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον οργανωτικό σχεδιασμό, που παρέδωσε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αργύρης, προβλέπεται για κάθε περιφέρεια οι τοπικές οργανώσεις να εκπονήσουν πρόγραμμα εξορμήσεων των στελεχών και των υποψηφίων του κόμματος και να λειτουργήσουν τα εκλογικά κέντρα χωρίς, όπως εξήγησε ο οργανωτικός γραμματέας του Κινήματος, να ενοικιαστούν νέοι χώροι, αλλά, για λόγους οικονομίας, να λειτουργήσουν στα γραφεία των νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε ότι άμεσα θα πρέπει να συγκροτηθούν Νομαρχιακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα για τον πιο συστηματικό συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας.
Στη συζήτηση με τα στελέχη του κόμματος διευκρινίστηκε, εξάλλου, ότι δεν θα εφαρμοστεί το ασυμβίβαστο της υποψηφιότητας του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, καθώς έχει λήξει η θητεία τους, αλλά επισημάνθηκε ότι όποιος θελήσει να είναι υποψήφιος, θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του από το κομματικό αυτό αξίωμα.
Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε από τον κ. Αργύρη για τον έγκαιρο καθορισμό των εκλογικών αντιπροσώπων ώστε το ΠΑΣΟΚ να έχει παρουσία και εποπτεία την Κυριακή των εκλογών.
Αναρτήθηκε στα ΝΕΑ



1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου