Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ο καταμερισμός κόστους για το καλώδιο, η δεύτερη… αποκαθήλωση Κασσελάκη, ο διάδοχος του Αργυρού και η αναστάτωση του άτακτου δημάρχου

 


Ο Κυριάκος βλέπει Χριστοδουλίδη

-Τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλιδη συναντά  σήμερα στο Μαξίμου ο πρόεδρος Μητσοτάκης, μια μέρα πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Με δεδομένες τις εξελίξεις στα διαφορά μέτωπα που συνδέονται με το Κυπριακό, η σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών έχει όπως και να το κάνουμε ξεχωριστή αξία. Θα αποφύγω να προκαταλάβω τα όσα θα πουν οι δυο άνδρες και θα περιοριστώ σε αυτά που μαθαίνω ότι σκέφτονται στην κυβέρνηση σε σχέση με το καλώδιο. Σε αντίθεση με τα όσα ακροδεξιά και ψεκασμένα διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά, μαθαίνω ότι ο αρχηγός Κυριάκος, ενώ θέλει να προχωρήσει το θέμα του καλωδίου και της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, δεν παραβλέπει το οικονομικό κόστος αυτού του ομολογουμένως τεράστιου έργου.

Άλλωστε εδώ που τα λέμε αυτή είναι και η δουλειά ενός πρωθυπουργού. Να τα βάζει όλα τα δεδομένα κάτω και ακολούθως να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις, που εξυπακούεται ότι είναι συνδεδεμένες (οι αποφάσεις) με τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Εν προκειμένω και επειδή διαβάζω πολλά και ενδιαφέροντα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε, ότι επιβάλλεται να υπάρξει σωστός καταμερισμός του κόστους μεταξύ των κρατών. Τόσο απλά και άλλο τόσο ρεαλιστικά.

Παντρεύεται ο υφυπουργός Κώτσηρας

-Εγκαταλείπει την εργένικη ζωή τη μεθεπόμενη Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, αφού όπως πληροφορούμαι αποφάσισε να δεθεί με τα δεσμά του γάμου με την εκλεκτή (εδώ και χρόνια) της καρδιάς του. Πρόκειται για το πολιτικό πουλέν του υπουργού Γεραπετρίτη (τον είχε φοιτητή στη Νομική Σχολή), το οποίο έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στη γενιά του. Έτσι μετά την επιτυχία στην πολιτική, είπε να δοκιμάσει και πώς είναι να πετυχαίνεις και στον γάμο.

Βαφτίσια για Μαρινάκη

-Μιας και καταπιάστηκα με τα κοινωνικά της κυβέρνησης να σας πω ότι το επόμενο Σάββατο βαπτίζουν τον γιο τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η σύζυγός του Κατερίνα. Και το όνομα αυτού Δημήτρης, του παππού, από τα Υψηλά Αλώνια της Πάτρας. Στον μικρό που τον συνάντησα προσφάτως στη Θεσσαλονίκη, εύχομαι να πάρει την εξυπνάδα του μπαμπά, την ομορφιά της μαμάς (όχι ότι αν μοιάσει στον πατέρα δεν θα κάνει θραύση στις γυναίκες) και την τρέλα της μιας εκ των δύο νονών. Της Άννας Ροκοφύλλου. Αν όλα αυτά συμβούν θα μιλάμε για τον απόλυτα χαρισματικό νέο της γενιάς του.

Βαρύ κλίμα για τα χαλιά της Όλγας

-Ομολογώ ότι δεν περίμενα τις τόσο ραγδαίες εξελίξεις, όταν αποφάσιζα να αποκαλύψω (γιατί πάλι εδώ το αποκαλύψαμε) για τα χαλιά της Όλγας Κεφαλογιάννη. Το όλο θέμα έλαβε τεράστια διάσταση με το υπουργείο Τουρισμού, να προχωρά σε μια ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δυστυχώς όχι μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους που προφανώς και ήταν να σβήσουν τη φωτιά που τους άναψα προχθές, αλλά απεναντίας τη φούντωσαν περισσότερο. Έτσι βραδιάτικα η υπουργός Όλγα, στέρησε για λίγο την ηρεμία από τον Έλληνα Μπετόβεν, Μίνωα Μάτσα (και υιό) και ασχολούνταν με τα πεζά της πολιτικής και τον Πολάκη. Επειδή όμως η φωτιά που ανάψαμε επεκτάθηκε έχω την αίσθηση ότι το όλο θέμα θα απασχολήσει σήμερα και την κεντρική κυβέρνηση. Μάλιστα αν ήταν άλλες εποχές δεν θα απέκλεια ακόμη και την καρατόμηση της υπουργού Όλγας, αφού όπως και να το κάνουμε τα χαλιά της Μοιραράκη και τα υπόλοιπα που έσπευσε να ψωνίσει, έχω την αίσθηση ότι κινούνται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που επιβάλλει η περίοδος. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν αποκλείω να δούμε ένα δυνατό τράβηγμα στο αυτί της Κεφαλογιάννη, αν και το γενικότερο κλίμα (και θα αποφύγω να επεκταθώ επ΄ αυτού) κάπως τη θωρακίζει. Σε κάθε περίπτωση και επειδή η σύζυγος του Έλληνα Μπετόβεν, θαύμαζε και εξακολουθεί να θαυμάζει τον Καραμανλή της Ραφήνας, κατάλαβα ότι από τον γενικότερο θαυμασμό εξαίρεσε το δόγμα του προέδρου περί «σεμνότητας και ταπεινότητας».

Συνταγματική αναθεώρηση

-Με τη νέα χρονιά εκτός από την προεδρική εκλογή θα έχουμε να ασχοληθούμε και με την εκκίνηση της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, μια και η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική, όπως άλλωστε προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στη σχετική ερώτηση της «Απογευματινής». Η συζήτηση ξεκινά από τη βάση πως δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να πειράξει το πλαίσιο ως προς τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, που τόσο ταλαιπωρήθηκαν με την υπόθεση με τα ομόφυλα. Στο προκείμενο, τώρα, το ενδιαφέρον από κυβερνητικής πλευράς επικεντρώνεται στον χρόνο που θα επιλεγεί για την έναρξη της συζήτησης. Και αυτό καθώς στο Μαξίμου, μαθαίνω, οι απόψεις διίστανται. Η μια πλευρά προτείνει η συζήτηση να ξεκινήσει άμεσα από τη νέα χρονιά ούτως ώστε να καθορίσει την ατζέντα του επόμενου διαστήματος και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και δεν προβλέπεται να εξομαλυνθούν άμεσα. Παράλληλα, οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης άποψης εισηγούνται στον πρόεδρο Κυριάκο ότι η συγκυρία αποτελεί την κατάλληλη περίοδο για την έναρξη της συζήτησης, στο πλαίσιο του «damage control» του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Η δεύτερη εισήγηση λέει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση σε επόμενο χρόνο, που θα προσεγγίζει τις επόμενες εθνικές εκλογές, έτσι ώστε να καθορίσει τα διακυβεύματα των εκλογών του 2027 και να ενισχύσει την προσπάθεια για συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης.

Καινούργιος ο Πέτσας

-Ένας φίλος από αυτούς που διακρίνονται για την παρατηρητικότητα τους, συνάντησε προ ημερών τον πρώην υπουργό Στέλιο Πέτσα. «Είδα, τον Στέλιο και λίγο έλειψε να μην τον γνωρίσω». Χωρίς να χάσω χρόνο από περιέργεια τον ρώτησα. «Γιατί δεν τον γνώρισες;». «Μα γιατί έχει γίνει καινούργιος», μου απάντησε. Πάλι δεν κατάλαβα και τον ξαναρώτησα: «Τι εννοείς καινούργιος;». Και κάπου εκεί μου έσκασε το μυστικό. «Έχω την αίσθηση ότι πήγε σε καλό σιδερωτήριο!!!». Επειδή βαρέθηκα να συνεχίσω τις ερωτήσεις, έψαξα και βρήκα παλιές και φρέσκιες φωτογραφίες του πρώην υπουργού. Δια γυμνού οφθαλμού διαπίστωσα ότι έχει ανανεωθεί κάπου προς το μέτωπο. Για να ακριβολογώ πλέον δεν έχει ρυτίδα ούτε για δείγμα.

Στη Ράτκα

-Προχθές το βράδυ στη «Ράτκα» της οδού Χάρητος στο Κολωνάκι, μια φίλη από αυτές που στριφογυρίζουν και τα βραδιά, εντόπισε καμπόσους της Αθηναϊκής κοινωνίας. Τον υπουργό Βορίδη μετά της συζύγου του, Δανάης Μιχελάκου, τον Θοδωρή Κυριακού του ΑΝΤ1 και τον Παύλο της τέως βασιλικής οικογένειας, με όμορφη παρέα. Έχω την αίσθηση ότι όλοι είχαν προηγουμένως βρεθεί στο Ηρώδειο στην όμορφη εκδήλωση για την αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Αγόρι περιμένει ο Αργυρός

-Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Αργυρός περιμένει το πρώτο του παιδί κάπου τον Δεκέμβριο. Αυτό που δεν είναι γνωστό και σας το αποκαλύπτω σήμερα είναι το φύλο του παιδιού που κυοφορεί η Αλεξάνδρα Νίκα. Όπως έμαθα πρόκειται για αγόρι, γεγονός που έχει ξετρελάνει το αγαπημένο ζευγάρι.

Επισημοποίηση για «Διαδικασία»

-Θυμάστε που πριν καμπόσο καιρό πρώτη η στήλη σας είχε γράψει για την πώληση της εταιρείας «Διαδικασία» από τον Καινούργιο στον Γιώργο Πουλόπουλο; Υποθέτω ότι κάτι θα θυμάστε. Για όσους το έχετε ξεχάσει να σας πω ότι έχω την αίσθηση ότι ακόμη και εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να επισημοποιηθεί η ολοκλήρωση του deal. Να δούμε δηλαδή τον αγοραστή (Πουλόπουλο) και τον πωλητή (Καινούργιο) να μας ενημερώνουν επισήμως για τον γάμο τους. Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μια σημαντική (αν όχι τη σημαντικότερη) εξέλιξη των τελευταίων χρόνων που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη αγορά.

Ο δήμαρχος, η έγκυος και η αγωνία

-Μέρες απίστευτης αγωνίας περνά φίλος μου από τα παλιά, δήμαρχος, που όπως μαθαίνω πριν από έξι επτά μήνες έπεσε θύμα σεξουαλικού… ατυχήματος! Αναφέρομαι στον αυτοδιοικητικό άνδρα που περιμένει παιδί από την ερωμένη του, εξέλιξη που όπως και να το κάνουμε τον έχει αναστατώσει. Το θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι εδώ και καιρό ο φίλος μου, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να τραβήξει διαφορετικό δρόμο στη ζωή από τη μέχρι και σήμερα σύζυγό του. Ε εδώ που τα λέμε θα αποτελούσε διεθνή πρωτοτυπία να τις κρατήσει και τις δυο. Άλλωστε και να το ήθελε θα ήταν δύσκολο δεδομένου ότι και η ερωμένη είναι παντρεμένη. Μύλος η υπόθεση.

Σε gay γάμο στο Άμστερνταμ ο Κασσελάκης

-Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης περνά κάποιες μέρες ξεκούρασης με τον Τάιλερ στην Ιταλία. Όπως επίσης χθες μάθαμε ότι σκοπεύει μέχρι αύριο να ανακοινώσει -μέσω Skype- την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που δεν μάθαμε και το μαθαίνουμε σήμερα, σχετίζεται με τον επόμενο σταθμό, για να ακριβολογώ χώρα που θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο. Ο πρώην (ίσως και μελλοντικός) αρχηγός θα παραστεί (λέει) σε gay γάμο, προφανώς φιλικού ζευγαριού, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Εδώ ταιριάζει το ρητό «σιγά μην αφήσει τον γάμο να πάει για πουρνάρια». Με κάτι τέτοια οι Συριζαίοι ενδεχομένως και να ξανασκεφτούν τον αποκλεισμό του, αν και όπως μαθαίνω η επικρατούσα άποψη κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Πάντως δεν το λες και έξυπνο την ώρα που καίγεται το πελεκούδι στην Αθήνα, ο δήθεν κυνηγημένος να βολτάρει από το Μιλάνο μέχρι το Άμστερνταμ. Εκτός κι αν θέλει ενόψει των νέων εσωκομματικών εκλογών να επιβεβαιώσει το τίτλο του «πολιτικού τουρίστα».

Η αποκαθήλωση του προέδρου

-Τον Στέφανο Κασσελάκη τον «αποκαθήλωσαν» και από την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Όσοι «επισκέπτονται» τη διεύθυνση Syriza.gr στο διαδίκτυο όταν κάνουν κλικ στην «ταυτότητα» του κόμματος  και τους βγαίνει η ένδειξη «Πρόεδρος» διαπιστώνουν ότι μόλις αναζητήσουν ποιος είναι αυτός πέφτουν επάνω σε ένα μαύρο πλαίσιο. Αντιθέτως εάν κάνουν «κλικ» στο σημείο «Γραμματέας» θα απολαύσουν τη φάτσα της Ράνιας Σβίγκου. Δια του λόγου το αληθές, σας παραθέτω και τα σχετικά ντοκουμέντα, μετά τη σχετική έρευνα που έκανα χθες το βράδυ.

Ο καταμερισμός κόστους για το καλώδιο, η δεύτερη… αποκαθήλωση Κασσελάκη, ο διάδοχος του Αργυρού και η αναστάτωση του άτακτου δημάρχου
Ο καταμερισμός κόστους για το καλώδιο, η δεύτερη… αποκαθήλωση Κασσελάκη, ο διάδοχος του Αργυρού και η αναστάτωση του άτακτου δημάρχου

Διαγωνισμός για την τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης

-Το υπουργείο  Μετανάστευσης και Ασύλου, θα προχωρήσει στην προκήρυξη  διαγωνισμού για το σύστημα τηλεδιάσκεψης του υπουργείου. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η  προμήθεια εξοπλισμού, η παροχή υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του  συστήματος τηλεδιάσκεψης τόσο του υπουργείου όσο και των δομών του σε Σάμο, Κω και Λέρο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα  223.630,28 ευρώ και η χρονική διάρκεια της σύμβασης θα είναι τριετής.

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ.

Ο «συνάδελφος» που «αποκαλύπτει» τις αποκαλύψεις μας

Υπάρχει ένα «συνάδελφος» που έκανε καριέρα ως παπατζής της πληροφορίας, που πρωί, πρωί με την αυγούλα διαβάζει τη στήλη και ακολούθως βγαίνει στο κανάλι (της Αττικής) που τον πληρώνει και απλώς κάνει αναπαραγωγή των όσων έχει διαβάσει εδώ. Το κακό με τον συγκεκριμένο συνάδελφο είναι ότι αποφεύγει να αναφερθεί στην πηγή που αντέγραψε.

Απώτερος στόχος η συγχώνευση

-Νέα σελίδα για την Ελληνική Τράπεζα δρομολογεί η τοποθέτηση του Μιχάλη Λούη στη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή. Το νέο μάνατζμεντ (Μ. Λούης CEO, Χ. Χαμπάκης Αναπληρωτής, Στ. Κασσιανίδης Γενικός Διευθυντής) της Ελληνικής, όπως μαθαίνω, θα καθορίσει το business plan της Τράπεζας, το οποίο η Eurobank, που ελέγχει περίπου το 60% της κυπριακής τράπεζας, θα ανακοινώσει μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2024, νωρίς το 2025, δίνοντας επίσης guidance για την τριετία 2025 – 2027. Στο ορατό μέλλον, Eurobank Cyprus και Ελληνική θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστές οντότητες (διακριτές διοικήσεις, ανεξάρτητα Δ.Σ., ανταγωνιστική λειτουργία), ενώ απώτερος στόχος παραμένει η συγχώνευσή τους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τους μετόχους της μειοψηφίας. Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης θα είναι η γνωριμία, η καλή συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη με το προσωπικό και η επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων (π.χ. ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού με την ΕΤΥΚ), θέματα εταιρικής διακυβέρνησης που υπήρξαν αιτία τριβών με την εποπτεία, η πελατεία, η καλύτερη εξυπηρέτηση και χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας μέσω του Ομίλου Eurobank.

Νέο ρεκόρ στην πιστωτική επέκταση

– Τα οικονομικά στοιχεία της Ελληνικής θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα της Eurobank από το γ΄ τρίμηνο 2024. Έχοντας ως βασικό μέτοχο τη Eurobank, η Ελληνική γίνεται μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό άνω των 80 δισ. ευρώ. Και η ίδια, όμως, έχει να συνεισφέρει πολλά στην κοινή συμβίωση μέχρι να επέλθει ο γάμος. Το 2023 η Ελληνική Τράπεζα είχε κέρδη 365 εκατ. ευρώ, κατέγραψε νέο ετήσιο ρεκόρ στην πιστωτική επέκταση με νέα δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο στον ισολογισμό της, ρίχνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 2,5%. Δηλαδή, πιο κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, εκ των οποίων η Eurobank έχει τον χαμηλότερο δείκτη (3,1% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024).

Οι επιδόσεις στον τομέα των κόκκινων δανείων

– Μιλώντας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πλήρη και εμπεριστατωμένη εικόνα για το πού βρίσκονται και τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους, παράλληλα με την προστασία της περιουσίας των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα, Θεώνη Αλαμπάση, απαντώντας σε ερώτηση 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Την απάντηση – που δείχνει το «πριν» και το «μετά» του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους -, πρέπει να τη διαβάσουν άπαντες οι βουλευτές ώστε να γνωρίζουν τα δεδομένα σε τυχόν μελλοντικές συζητήσεις για το θέμα των κόκκινων δανείων στη Βουλή. Επιγραμματικά, το 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του β΄ τριμήνου 2024 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Servicers είχαν πέσει στα 69,7 δισ. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 32%. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων, κλείνοντας σε 60,3% το α΄ τρίμηνο 2024, δείχνοντας την αποκατάσταση όσον αφορά στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των οφειλών. Οι παραπάνω επιδόσεις είναι πολύ σημαντικές και αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την οικονομία.

! Δύο ακόμη εταιρείες διαχείρισης, η Veraltis και η Eupraxis αναμένεται να πάρουν τη νέα άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος του μήνα. Απομένουν η Copernicus και η Mountstreet για την επαναδειοδότηση, μέσα στον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου