Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του μεταναστευτικού - Το γερμανικό «πραξικόπημα» και οι συμμαχίες στην ΕΕ

 


Στα όρια της διπλωματικής κρίσης βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις μετά την αιφνίδια απόφαση του Βερολίνου -υπό την πίεση της ακροδεξιάς- να κλείσει τα σύνορα για τους παράνομους μετανάστες. Μία κίνηση που συνιστά μονομερή παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ και έχει προκαλέσει ένταση σε όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και τις δύο πρώτες χώρες εισόδου, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι εξελίξεις στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς είναι πλέον εξαιρετικά ορατός ο κίνδυνος να καταφτάσουν στη χώρα μας αρκετές δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς στο παρασκήνιο, από 60 έως 65.000. Κάτι που προφανώς θα επιδράσει και στις υφιστάμενες πολιτικές ισορροπίες. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για την πιθανή αύξηση των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Στα ενδότερα του κυβερνητικού επιτελείου και του υπουργείου Εξωτερικών εξετάζουν όλους τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης στις εξελίξεις που δρομολογεί η Γερμανία.

Η πρώτη κίνηση ήταν να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την Αυστρία, η οποία γειτνιάζει με τη Γερμανία και θίγεται καθοριστικά από την απόφαση του Βερολίνου.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Αθήνα ρίχνει «γέφυρες» και στην Πολωνία, η οποία επίσης συνορεύει με τη Γερμανία και θα βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων το επόμενο διάστημα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επόμενο διάστημα και έως τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, θα ενταθούν οι επαφές προς αναζήτηση συμμαχιών και δημιουργίας μετώπου των χωρών του ΝΑΤΟ.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη έξαλλου, 16 και 17 Οκτωβρίου, τις ελληνικές θέσεις για την ευρωπαϊκή στάση στο μεταναστευτικό θα μεταφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη «Σύνοδο του Βερολίνου για τα Σύνορα και την Ασφάλεια», ενώ στο περιθώριο αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ομολόγους του.

Ως προς την ουσία των ελληνικών θέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το σενάριο να παρουσιάσει η Αθήνα στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι η χώρα δεν δύναται να διασφαλίσει συνθήκες ανθρώπινες διαβίωσης στους παράνομους μετανάστες που θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής. Αντ' αυτού, θα προτείνει οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα φύγουν από τη Γερμανία να μοιραστούν στις χώρες όπως προβλέπει η τελευταία συμφωνία για το Μεταναστευτικό και με τα ποσοστά που προβλέπει.

Το σενάριο αυτό, ωστόσο, ενέχει έναν σοβαρότατο κίνδυνο : Να θεωρηθεί η χώρα μας μη ασφαλής και πολιτικά, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην ευρωπαϊκή της εικόνα, τις συμμαχίες και τα συμφέροντά της. «Πρόκειται για μια πραγματική ισορροπία τρόμου» έλεγε χθες χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένο κυβερνητικό στέλεχος.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη Γερμανία για το μεταναστευτικό

Χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης (Talk Radio), έστειλε νέα μηνύματα στο Βερολίνο.

«Η απάντηση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση στη Σένγκεν και να πετάξουμε ουσιαστικά το μπαλάκι στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, δεν μπορεί να δεχτεί δυσανάλογα βάρη.

Απευθυνόμενος, δε, προς τις Βρυξέλλες και τους ομολόγους του των χωρών μελών της Ε.Ε, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων και τη διαχείριση τουμεταναστευτικού - προσφυγικού.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να επιτελούμε αυτή την αποστολή» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάνει ειδική αναφορά στον φράκτη στον Έβρο, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα θα τον κατασκευάσει ακόμη και με αποκλειστικά εθνικούς πόρους» σημείωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου