Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Προς έκτακτες πολιτικές εξελίξεις οδηγεί η «κόντρα κορυφής» Μητσοτάκη-Σαμαρά

 


Στο τραπέζι και η διάσπαση της ΝΔ, με επανάληψη του 1993 ή με εξαναγκασμό του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό- Ημερομηνία κλειδί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- Στις ελληνικές καλένδες ο διάλογος με την Τουρκία.

Σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις δείχνει να οδηγεί η «κόντρα κορυφής» Μητσοτάκη - Σαμαρά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ των δυο ανδρών δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου.

Η μη ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας καθώς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται πέντε μήνες τώρα από τον πρωθυπουργό, η ΝΔ εξακολουθεί να κυνηγά το ποσοστό των ...ευρωεκλογών, ενισχύει τις προσωπικές στρατηγικές και τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της, πολύ περισσότερο καθώς σε αυτές συμμετέχουν και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να σηκώσει το γάντι και να τροφοδοτήσει ο ίδιος το μεσημέρι της Τετάρτης το «ξεκαθάρισμα» με τον Αντώνη Σαμαρά δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε στην αρχή της εσωκομματικής κρίσης της ΝΔ με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις και την εξάντληση του πολιτικού κύκλου.

Τα ενδεχόμενα που διαγράφονται είναι πλέον τρία:

Πρώτον, ο Αντώνης Σαμαράς να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον προχωρήσει σε συγκεκριμένες πολιτικές, όπως ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Δεύτερον, ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τον θέσει εκτός Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που αν συμβεί εκτιμά πως θα οδηγήσει και άλλους βουλευτές εκτός ΝΔ, στερώντας της την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επιπλέον θα τον «νομιμοποιήσει» σε όλα τα επίπεδα να ιδρύσει νέο κόμμα.

Τρίτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα, να προχωρήσει σε αιφνίδιες πρόωρες κάλπες αφήνοντας εκτός ψηφοδελτίων τον Αντώνη Σαμαρά και κάποιους από τους «αντάρτες» βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός.

Τα δυο σενάρια για την εκλογή Προέδρου

Σε κάθε περίπτωση πρώτη ημερομηνία-σταθμός για τις όποιες εξελίξεις εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να λήγει στις 13 Μαρτίου, ενώ ένα μήνα πριν ο διάδοχός της θα πρέπει να έχει εκλεγεί από τη Βουλή.

Τα σενάρια πλέον για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δυο:

Πρώτον, να επιλεγεί ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Δεύτερον, να επιλεγεί προσωπικότητα που θα τη στήριζε και ένα ακόμα κόμμα από την προοδευτική αντιπολίτευση, πχ το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εξασφαλιζόταν η υπέρβαση των 151 ψήφων που συνιστούν «πολιτική νομιμοποίηση» του νέου ανώτατου άρχοντα. Αν δε οι διαρροές από τη «γαλάζια» ΚΟ είναι σημαντικές να ζητήσει την επομένη ημέρα ψήφο εμπιστοσύνης. Σε μια τέτοια περίπτωση (που δεν τη θεωρούμε πιθανή) στο τραπέζι είναι και το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα σχέδια για τον ανασχηματισμό

Σε περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι άμεσες, τότε το αργότερο μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μια ή διορθωτικές κινήσεις να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα ακόμα και νωρίτερα.

Τέλος τα σχέδια για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Η εσωτερική κατάσταση της ΝΔ και η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβληθεί είναι φανερό πως θέτει τέλος στα φιλόδοξα σχέδια για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου με στόχο τη Χάγη.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, θα επιρρίψει τις ευθύνες για το αδιέξοδο και τη νέα χαμένη ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου