Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Νάξος: Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου κατά της συνένωσης των Δ.Ε.Υ.Α.


 
Το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ψήφισε ομόφωνα κατά της επικείμενης νομοθετικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. (Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης).

Το ψήφισμα εκφράζει την αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου στη συνένωση, τονίζοντας ότι η λύση στα προβλήματα διαχείρισης νερού και αντιμετώπισης της λειψυδρίας δεν είναι η κατάργηση των Δ.Ε.Υ.Α. και η ένταξή τους σε ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΕΥΔΑΠ Νήσων. Αντίθετα, προτείνεται η χρηματοδότηση έργων υποδομής, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η ενίσχυση του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α. Το δημοτικό συμβούλιο ζητά να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Περιβάλλοντος, στους βουλευτές Κυκλάδων, τα πολιτικά κόμματα και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο τάσσεται κατά της επικείμενη νομοθετικής ρύθμισης για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. και διαμαρτύρεται διότι με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται η λειψυδρία ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι νομικά έωλη και λειτουργικά μη εφαρμόσιμη. Το γεγονός ότι η κατάργηση των παρόχων (ΔΕΥΑ, Δήμοι) δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος της λειψυδρίας και καλύτερης διαχείρισης των υδάτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι και οι ΔΕΥΑ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, είναι γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στο υψηλό ενεργειακό κόστος τους, αφού ως γνωστό αντιμετωπίζονται ως οικιακοί καταναλωτές.

Η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων όπως και τα όποια μέτρα κατά της λειψυδρίας στα νησιά μας, απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα από μέρους της κυβέρνησης, όπως:

• Χρηματοδότηση έργων υποδομής όπως π.χ. αποκατάσταση αναβαθμίδων, μικρά φράγματα ανάσχεσης , τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων κλπ. Οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορούν παρά να αποτελούν συμπληρωματικό και όχι κύριο τρόπο υδροδότησης των νησιών μας.

• Μειωμένο ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ- Υπηρεσιών Ύδρευσης Αποχέτευσης .

• Δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από τις ΔΕΥΑ -Υπηρεσιών Ύδρευσης Αποχέτευσης.

• Διαφορετική πολιτική στην διάνοιξη γεωτρήσεων προς όφελος του υδροφόρου ορίζοντα.

Η διαφαινόμενη, από μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου, πολιτική της ένταξης όλων των παρόχων των νησιών στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, δεν θα λύσει κανένα ζήτημα. Αντίθετα θα δημιουργήσει θέμα στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε κάθε νησί, προγραμματισμού έργων και συνθήκες τιμολογιακής πολιτικής που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να μην προχωρήσει η κατάργηση των ΔΕΥΑ – Ύδρευσης Αποχέτευσης και τασσόμαστε κατά της οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής συνένωσης – συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της Κυβέρνησης.

Αντίθετα με τα προτεινόμενα από εμάς μέτρα, να στηριχθεί η λειτουργία τους με τους ανάλογους πόρους για την χρηματοδότηση των έργων.

– Επισημαίνει ότι η αναγκαστική επέκταση Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Νήσων σε δημοτική περιουσία, όπως είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και κατά συνέπεια παράνομη.

– Ζητά να δοθεί στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην ΚΕΔΕ το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Η παρούσα να κοινοποιηθεί:

Α) Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,
Β) Στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη,
Γ) Στους βουλευτές του Νομού Κυκλάδων,
Δ) Στα πολιτικά κόμματα,
Ε)Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου