Ψαλίδι 563 εκατ. στις αγροτικές επιδοτήσεις...
Ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταγγέλλει ότι παραμένουν στο «συρτάρι» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης 245 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και άλλα 425 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικολογικών σχημάτων, ενώ δεν έχουν πιστωθεί 75 εκατ. ευρώ από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6 εκατ. ευρώ από τους Νέους Γεωργούς και 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεμητική ενίσχυση...
Αποκαλυπτικά όσο και αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τις άμεσες αγροτικές επιδοτήσεις του 2023. «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι αγρότες μας βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος», δηλώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, οι Αμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμής Κοινοτικών Ενισχύσεων) ανέρχονται σε 939 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 563 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2022, αλλά και για το χαμηλότερο ποσό που διατέθηκε σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οπως διευκρινίζεται, υπάρχουν αδιάθετοι πόροι που «λιμνάζουν», συνολικού ύψους 670 εκατ ευρώ, ενώ από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν δεν έχουν διατεθεί περίπου 91,6 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, παραμένουν στο «συρτάρι» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 245 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και άλλα 425 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικολογικών σχημάτων (π.χ. εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας κ.λπ.). Αντίστοιχα, δεν έχουν πιστωθεί 75 εκατ. ευρώ από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6 εκατ. ευρώ από τους Νέους Γεωργούς και 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεμητική ενίσχυση. Επιπλέον, σημειώνεται ότι «το 2023 δεν ενεργοποιήθηκαν 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, απαραίτητους κατοίκους της υπαίθρου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά».
Ο βουλευτής Ρεθύμνου και επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μανώλης Χνάρης, έκανε λόγο για «επιτελικό φιάσκο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μετατίθεται για το επόμενο έτος η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ποσό που αποτελεί το 25% των άμεσων ενισχύσεων. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα κυβερνητικής ανικανότητας το γεγονός ότι πληρωμές χιλιάδων παραγωγών που δεν τηρούσαν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς μετατέθηκαν για μετά τις 27-28 Δεκεμβρίου. «Αντί το “μπαλάκι” των ευθυνών να μετατίθεται από το αρμόδιο υπουργείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αντίστροφα, παραγνωρίζοντας ότι και δύο φορείς ανήκουν σε ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας, είναι προτιμότερο να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο και όλους εμάς για εκείνα τα σημεία της ΚΑΠ για τα οποία έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για την τροποποίησή τους στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους δίνεται», συμπληρώνει.
Τέλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αδυνατώντας ουσιαστικά να εφαρμόσει αυτά που η ίδια έχει εγκρίνει» και ότι «το μεγάλο θύμα της αναποτελεσματικότητας αυτής παραμένει ο Ελληνας παραγωγός, ο οποίος καλείται να συνεχίσει την παραγωγική του διαδικασία και να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής σε ένα μη αναπτυξιακό περιβάλλον χωρίς καμία προστασία».
Αγροτικό εισόδημα
Η συρρίκνωση των άμεσων ενισχύσεων έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος παραγωγής θα συνεχίσει να βαίνει ανοδικά, με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι την περίοδο πριν από το 2020, όπως σημειώνει η τελευταία έκθεση της Koμισιόν για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα ώς το 2035. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι κάθε χρόνο θα αυξάνονται και οι συμπληρωματικές δαπάνες (π.χ. συμβουλευτικές υπηρεσίες, κτηνιατρικά έξοδα, συντήρηση κτιρίων), φτάνοντας να αποτελούν το 36% των εξόδων. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα των αγροτών, ενώ μετά το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% σε ονομαστικές τιμές, υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ ονομαστικού και πραγματικού αγροτικού εισοδήματος, λόγω του πληθωρισμού. Μάλιστα, στους σχετικούς πίνακες της έκθεσης, προβλέπεται μείωση του πραγματικού εισοδήματος μετά το 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.