Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

 Θα εμπλακεί η Κίνα στον ρωσοουκρανικό πόλεμο;...


Νέα δεδομένα σε γεωστρατηγικό αλλά και οικονομικό επίπεδο δημιουργεί η κινεζική υπονόμευση της προσπάθειας της Δύσης και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσω της επιβολής σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία αλλά και της αποστολής οπλισμού στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Όπως... προκύπτει με βάση σχετική ενημέρωση που έκαναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, το Πεκίνο μετέφερε στη Μόσχα την προθυμία του να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι ρώσοι και κινέζοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τις πληροφορίες που διακινούν οι ΗΠΑ, με τους μεν πρώτους να αρνούνται ότι έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα από την πλευρά της Μόσχας και τους δεύτερους να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη σχετικής ρωσικής απαίτησης, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει επιπλέον διαύλους επικοινωνίας διευρύνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ρωσο-κινεζικού άξονα.

Ρωσία και Κίνα εξάλλου, αν και φαίνεται να έχουν σημαντικές διαφορές σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έχουν ως κοινό συνδετικό κρίκο την αμφισβήτηση της αμερικανικής ισχύος, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράζεται στην περίπτωση της Ουκρανίας σε ότι αφορά την πρώτη και στο ζήτημα της κυριαρχίας στη Σινική θάλασσα αλλά και της στήριξης που παρέχει η Ουάσιγκτον στην Ταιβάν, σε ότι αφορά τη δεύτερη. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ΗΠΑ εμφανίζονται να ανησυχούν, ίσως ακόμη περισσότερο και από αυτή καθ’ αυτή τη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία, η οποία, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα» τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα σχετικά τηλεγραφήματα, τα οποία στάλθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία, δεν διευκρίνιζαν αν η Κίνα έχει ήδη παράσχει βοήθεια στη Ρωσία ή αν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον. 

Ούτε ανέφεραν σε ποιο σημείο της σύγκρουσης το Πεκίνο φαίνεται να προτίθεται να προσφέρει τη βοήθεια. Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον, επί του παρόντος, δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει συγκεκριμένες αναφορές ως προς τον τρόπο και το χρόνο παροχής κινεζικής στρατιωτικής βοήθειας προς τους ρώσους, δείχνει ότι δεν επιθυμεί να τραβήξει στα άκρα το σκοινί της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο, θεωρώντας, ενδεχομένως, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω συσπείρωση και εμβάθυνση των σινο-ρωσικών σχέσεων...

Αμερικανικά αντίμετρα

Παρ’ όλα αυτά πάντως δεν είναι λίγοι οι αμερικανοί κυβερνητικοί παράγοντες που πιστεύουν ότι η Κίνα προσπαθεί να βοηθήσει τη Ρωσία και μάλιστα την ίδια στιγμή που ανώτατοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης ζητούν δημόσια μια διπλωματική λύση στον πόλεμο. «Εάν η Κίνα επιλέξει να υποστηρίξει υλικά τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο, πιθανότατα θα υπάρξουν συνέπειες για την Κίνα», δήλωσε στα ΜΜΕ ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως το Πεκίνο εμφανίζεται να δίνει ουσιαστικά μια σιωπηρή έγκριση σε αυτό που κάνει η Ρωσία αρνούμενο να συμμετάσχει στις κυρώσεις...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου