Γιατί σταματούν οι ενημερώσεις της Δευτέρας για τον εμβολιασμό...
Ο Μάρτιος όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθήμερο, είναι ο μήνας που η πανδημία μπαίνει σε δεύτερο πλάνο, όχι μόνο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και γιατί οι επιδημιολογικοί δείκτες, ειδικά οι σκληροί, δείχνουν αποκλιμάκωση με εξαίρεση την χθεσινή ημέρα που ο αριθμός των... νεκρών από κορονοϊό στην χώρα μας έφτασε πάλι τους 70.
Έτσι, αιτιολογείται εν μέρει ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ανήγγειλε επί της ουσίας την διακοπή των τακτικών ενημερώσεων ενώ προχώρησε και σε έναν μίνι απολογισμό για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι ενημερώσεις πλέον θα γίνονται μόνο αν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο να ανακοινωθεί.
Είπε όμως και κάτι άλλο, το οποίο ακούγεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα στην επιστημονική κοινότητα. Ότι η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση και κυρίως, ότι ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξή της. Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί και φοβούνται ότι με τις μετακινήσεις πληθυσμών, λόγω του προσφυγικού κύματος, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα μετάλλαξη με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Η 4η δόση δεν είναι για όλους – Αναμονή για την 3η δόση σε παιδιά και εφήβους
Η κα Θεοδωρίδου για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στην 4η δόση του εμβολίου και σημείωσε ότι η προληπτική χορήγησή της σε άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης έχει μπει, για τα καλά στο τραπέζι των επιστημονικών επιτροπών σε όλο τον κόσμο. Ξκαθάρισε όμως, ότι αυτό δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο συγκεκριμένη ομάδα ηλικιωμένων, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για χορήγηση της 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό.
Αντίθετα, μιλώντας για την τρίτη δόση, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε σταθμό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι η έγκαιρη χορήγησή της είχε ως αποτέλεσμα η παραλλαγή Όμικρον να μολύνει λιγότερους ανθρώπους αλλά και να καταγράψει αποτελεσματικότητα 91% όσον αφορά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση αλλά και 87% όσον αφορά τις νοσηλείες. Αυτό που περιμένουμε, γιατί ακόμα είναι στο στάδιο της αξιολόγησης, είναι η χορήγηση της 3ης δόσης σε παιδιά και εφήβους. Και γι’ αυτό όμως, θα γνωρίζουμε σχετικά άμεσα.
Πολλά κεφάλαια να γραφτούν στο βιβλίο της πανδημίας
Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να μπήκε ορμητικά στην ζωή μας αλλά δεν θα φύγει το ίδιο απότομα. Η φράση της κας Θεοδωρίδου ήταν χαρακτηριστική όταν ρωτήθηκε πότε θα έρθει το τέλος. «Στο βιβλίο της πανδημίας covid-19 υπάρχουν ακόμη πολλά να γραφτούν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση των δεικτών που επιτρέπει μια σχετική χαλάρωση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως σήμα για το τέλος της πανδημίας.
Απολογισμός και από Θεμιστοκλέους
Σε κλίμα απολογισμού ήταν και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.320.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Από τα στοιχεία που παρέθεσε, αξίζει να κρατήσει κανείς ότι περισσότεροι από 7.560.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των πολιτών που δυνητικά έληγε το πιστοποιητικό τους λόγω μη εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, στους 3 μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και στους 2 μήνες με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Εδώ, το 95,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και μάλιστα, στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 100%.
Με όλα τα παραπάνω, οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη και αφού εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην εισήγηση να μειωθούν τα υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς...
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.