Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Ερντογάν: Αυτά είπα με τον Μητσοτάκη – «Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας»

 


Στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη» χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό είπε πως «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας».

«Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή του ότι θα πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση και βεβαίως δεν θα πρέπει η συνομιλίες να γίνονται μέσω τρίτων» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε πως «ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων».

«Όταν υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν, που σίγουρα υπάρχουν θα πρέπει αυτά να τεθούν υπόψιν των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες λύσεις» εξήγησε σε άλλο σημείο.

«Βρίσκοντας λύσεις για το κάθε επιμέρους θέμα θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο» κατέληξε αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
04:12

Θετική ατζέντα παρά τις διαφορές

Όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές νωρίτερα, η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και το μήνυμα αυτής της κατ’ ιδίαν συνομιλίας που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είναι πως έσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό μήνυμα της συνάντηση ήταν ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση, πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το 2020 και ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες.

Προσθέτουν ακόμη, ότι εκφράστηκε επίσης η επιθυμία οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί και αυτό παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων με σημαντικότερο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά, σημείωσε ότι οι διαφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τους υπάρχοντες διαύλους όπως είναι οι διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις.

Κίνηση καλής θέλησης στο προσφυγικό 1450 επιστροφές

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και το μεταναστευτικό-προσφυγικό όπου η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες αρκεί να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο μία κίνηση καλής θέλησης στο προσφυγικό από τουρκικής πλευράς θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα. 

Επίθεση φιλίας από Ερντογάν

Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 17:20, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, και ολοκληρώθηκε στις 18:20.

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίθεση φιλίας στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι το εκ νέου άνοιγμα διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοήθησε να λυθούν μερικά διμερή ζητήματα.

«Πιστεύουμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των διαύλων διαλόγου με τον γείτονά μας Ελλάδα, συνεισέφερε στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το think tank «Gerrman Marshall Fund», όπως αναφέρει το Reuteurs, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου