«Γεια σας, καλησπέρα». Με χαιρετισμό στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του ο στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα σαν έναν πραγματικό σταρ της πολιτικής οι παρευρισκόμενοι. Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, λέγοντας τη λέξη στα ελληνικά, όπως και πολλές άλλες, θυμίζοντας την ομιλία που είχε κάνει ο Ξενοφών Ζολώτας το 1957 στην Ουάσιγκτον.
Αναφέρθηκε στην μεγάλη του επιθυμία να έρθει στην Αθήνα, εν μέρει για να δει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, και εν μέρει για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για όσα οι φιλόσοφοι και οι τραγικοί ποιητές, ο Περικλής, ο Ευρυπίδης, ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης μας δίδαξαν, για να εκφράσω τον θαυμασμό μου που η Ελλάδα, «αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας», όπως λέει ο στίχος του Ελύτη – γέννησε τη δημοκρατία.
«Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή δια της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Επανέλαβε ότι ήθελε πολύ το τελευταίο του ταξίδι να είναι στην Ελλάδα κάνοντας αναφορά στη λέξη «φουστανέλα» και «ούζο» και τους ετήσιους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην ελληνική ομογένεια.
Η επόμενη ελληνική αναφορά του κ. Ομπάμα ήταν ο… Γιάννης Αντετοκούνμπο για τον οποίο είπε ότι βελτιώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της αποφασιστικότητας.
«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές… Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων δια της βίας και να μας κάνουν να παρεκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», σημείωσε.
«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα» τόνισε.
«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη. Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολοι στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Η δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» ανέφερε και σημείωσε «εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας».
Οικονομία, ελίτ και παγκοσμιοποίηση
«Δεν σταματά το ελεύθερο εμπόριο, τα ωφελήματά του πρέπει, όμως, να νιώσουν και οι εργαζόμενοι» τόνισε ο κ. Ομπάμα, σημειώνοντας ότι «η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με τις ανοιχτές αγορές και φυσικά με τα ανθρώπινα δικαιωματα και τη δημοκρατία». Οι αναφορές του για στην ανισότητα που δημιουργεί η τεχνολογία ήταν πολλές και η πρότασή του ήταν ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πλεονεκτηματα μια παγκοσμιοποιήμενης οικονομίας θα φτάσουν ταχύτερα σε περισσότερους ανθρώπους».
Για την Ελλάδα και το χρέος
«Εδώ στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ήταν ένα μιγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων. Φυσικά ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που έφεραν οι μεταρρυθμίσεις ή τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες, εγώ όμως γνώριζα τις θυσίες που κάνατε. Η επίσκεψή μου αποσκοπούσε και στο να καταδείξω στον κόσμο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Θέλω να συγχαρώ τον Αλ. Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κάνει για την ανάκαμψη της χώρας. Θα συνεχίσω να τονίζω προς τους πιστωτές της Ελλάδας ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται για να έχει η Ελλάδα ξανά μια βιώσιμη οικονομία. Στο ΔΝΤ τονίζουν ότι είναι κλειδί το ζήτημα του χρέους για να ανακάμψει η Ελλάδα. Εχουν δίκιο.
Προσφυγικό και φιλότιμο
Στο προσφυγικό δείξατε σε όλο τον κόσμο τι θα πει συμπόνοια. Δεν μπορεί όμως να μείνει μόνη της Ελλάδα σ΄αυτό. Ακουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Θυμάμαι μια γυναίκα που είπε «Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο». Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα.
ΗΠΑ και Τραμπ
Για την ανάδειξη Τραμπ στην προεδρία ο κ. Ομπάμα είπε ότι είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά «Η δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση. Η δημοκρατία είναι πάνω από τα πρόσωπα» ανέφερε. «Η νομιμότητα μπορεί να έρθει μόνο από το λαό. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», είπε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Η ομιλία του κ. Ομπάμα έκλεισε με ένα «Ζήτω η Ελλάς» κι ένα θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.