Μία ακόμη κυβερνητική ήττα στη Βουλή...
Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις Ανεξάρτητες Αρχές, αφού τελικά δεν «της βγήκε» η αντικατάσταση του Ανδρέα Ποττάκη από τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο στη θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη...
Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων εξέθεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό -ο οποίος πρόσφατα από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να πείσει την αντιπολίτευση να «συμμορφωθεί» προς την επιλογή του νέου προσώπου, έφτασε στο σημείο να απειλήσει με αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος για μικρότερη πλειοψηφία-, ενώ απέδειξε πως απέτυχαν οι μεθοδεύσεις της συμπολίτευσης για συμμαχίες προς τα δεξιά της (που είχαν αποδώσει στην αντίστοιχη διαδικασία για την ΑΔΑΕ) ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση των 3/5 της εκπροσώπησης των κομμάτων που απαιτείται.Οπως έγινε γνωστό, κατά τη χθεσινή διαδικασία, την τοποθέτηση του κ. Σωτηρόπουλου (στελέχους του ΕΛΙΑΜΕΠ) στον ΣτΠ υποστήριξαν οι 15 βουλευτές της Ν.Δ., ενώ 14 βουλευτές διαφώνησαν, είτε με «παρών» είτε καταψηφίζοντας, με εκπροσώπους μάλιστα της μείζονος αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίζουν πως στηρίζουν την παραμονή του κ. Ποττάκη στην Αρχή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγει για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Η έκβαση της Διάσκεψης των Προέδρων προκάλεσε έκδηλο εκνευρισμό στο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ και να δηλώνει, στην πραγματικότητα, πως η κυβέρνηση απογοητεύεται από τη στάση του «βασικού» πολιτικού αντιπάλου που επέλεξε. Ενδεικτικός άλλωστε ήταν ο διαπληκτισμός του Μάκη Βορίδη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ίδια ώρα στην Ολομέλεια, με τον υπουργό Επικρατείας να χαρακτηρίζει τη Χαριλάου Τρικούπη «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Στη σχετική του ανακοίνωση ο Παύλος Μαρινάκης επέρριψε ακέραιη την ευθύνη στην «ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση» και επιχείρησε να πείσει πως δεν ευσταθεί η πεποίθηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ότι η σπουδή για την αντικατάσταση του Αν. Ποττάκη σχετίζεται με την εν εξελίξει έρευνα για την Πύλο. «Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή νέου ΣτΠ θα έθετε με οποιονδήποτε τρόπο σε αμφισβήτηση ή σε κίνδυνο τις έρευνες αυτές», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας, όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος της Βουλής, πως η ανάγκη εκλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη λόγω της λήξης της θητείας του προηγούμενου είχε προηγηθεί της έναρξης των ερευνών. «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται για τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αναμενόμενη. Αντιθέτως, η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ότι η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με μια αντιπολίτευση του "όχι σε όλα"...».
Με την ίδια ένταση και επιχειρηματολογία αντιμετώπισε ο υπουργός Επικρατείας τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση από τους πολιτικούς αρχηγούς που τοποθετήθηκαν στη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται πως ο Μάκης Βορίδης επιτέθηκε αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και δεν αντιπαρατέθηκε με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (παρότι παρακολούθησε την ομιλία του), τηρώντας πιστά τη γραμμή Μητσοτάκη απέναντι στον Νίκο Παππά.
«Εχετε αντίρρηση ως προς το πρόσωπο; Θεωρείτε ότι δεν είναι ακέραιος, ότι αυτός ο άνθρωπος χειραγωγείται για να συγκαλύψει την Πύλο;», προκάλεσε ο Μ. Βορίδης τον Ν. Ανδρουλάκη, διαβεβαιώνοντας πως και ο ίδιος προσωπικά σέβεται τις Ανεξάρτητες Αρχές. «Δεν μου αρέσουν ανάλογα με το πόρισμά τους, ούτε τοποθετούμαι ανάλογα...», υπαινίχθηκε, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως προσβάλλει τον ρόλο τους. «Φανερώνετε τον τρόπο αντιπολίτευσης που κάνετε... Βαδίζετε ολοταχώς στο να γίνετε -και γίνεστε- ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ!».
Ανταπαντώντας ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε την εμπειρία των όσων έπραξε η κυβέρνηση «μεσάνυχτα για τον Ράμμο», ενώ κατηγόρησε με τη σειρά του την κυβέρνηση για αδράνεια 14 μηνών μέχρι την επιλογή του προσώπου για την αλλαγή σκυτάλης στον Συνήγορο του Πολίτη.
Ο ίδιος αντεπιτέθηκε ζητώντας από τον υπουργό να τοποθετηθεί για τη «σοκαριστική εξέλιξη» στο σκάνδαλο των υποκλοπών: «Θέλω να σχολιάσετε εσείς, ως θύμα του Predator, γιατί ο άνθρωπος που σας έστειλε το μήνυμα, που είναι γνωστός στη Δικαιοσύνη εδώ και 1,5 χρόνο, δεν έχει περάσει την πόρτα του εισαγγελέα!», είπε, δηλώνοντας πως όταν ανοίξει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα καλέσει σε κοινή πρωτοβουλία τα κόμματα για αλλαγή του τρόπου διοίκησης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Ερχονται πολλά πράγματα με φόρα», επικαλέστηκε τον αστεϊσμό του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντί του, «και το ΠΑΣΟΚ θα έρθει με φόρα για να λυτρώσει τον λαό από αυτή την κυβέρνηση», είπε.
«Οταν δεν ξέρω τα στοιχεία της ερεύνης, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αρα, η απάντηση στο ερώτημά σας θα πρέπει να δοθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Μπορείτε κάλλιστα ως εμπλεκόμενος να καταθέσετε τις απορίες σας στην αρμόδια ανακριτική αρχή και όχι στην κυβέρνηση...», απέφυγε την απάντηση ο υπουργός Επικρατείας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς είχε μιλήσει ξεκάθαρα για μεθοδεύσεις, προκαλώντας την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για τις συνταγματικές αλλαγές που προτίθεται να εισηγηθεί. «Μήπως θα πειράξετε το άρθρο που διασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια των Ανεξάρτητων Αρχών;», διερωτήθηκε με νόημα, σχολιάζοντας τη χθεσινή εξέλιξη.
Ο Αλέξης Χαρίτσης αμφισβήτησε ευθέως την έκκληση της κυβέρνησης για συναίνεση στην αλλαγή του Συνηγόρου του Πολίτη - «αν όντως την ήθελε θα προχωρούσε σε ρύθμιση για την ανανέωση της θητείας του», τόνισε χαρακτηριστικά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για νίκη της αντιπολίτευσης, καθώς απέτρεψε, όπως είπε, την «εκτροπή που επεδίωκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»...
Εφ.Συν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.