Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας με την οποία παραχωρείται το 51% των μετοχών του ΟΛΠ στο Δημόσιο ώστε μετά να πουληθεί στη κινεζική COSCO.
Η συμφωνία θα ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες αύριο το βράδυ ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να την πάρει στις αποσκευές του την Παρασκευή όταν θα πετάξει για Πεκίνο.
Πάντως μέχρι και αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε την δυσφορία του για τη εξέλιξη αυτή. Ενδεικτική η τοποθέτηση του εισηγητή του κόμματος Ηλία Καματερού. Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει κάποιες θέσεις της λόγω της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.
«Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε κάποια πράγματα διότι ήμασταν σε δύσκολη θέση. Αυτό το καταλαβαίνει ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε εξάλλου εμμέσως πλην σαφώς κατά του περιεχομένου της σύμβασης διότι όπως εξήγησε δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γίνονται στο ΕΕ.
«Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ΕΕ που πωλείται συνολικά το λιμάνι. Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε και εμείς κάποια κομμάτια του λιμανιού. Είναι ιδιόμορφη αυτή η πώληση».
Επέμεινε βέβαια ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει τα μέγιστα ώστε να προστατέψει και την κοινωνία αλλά και να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη.
Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση διεφάνη και από την στάση που κράτησε η πρόεδρος της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ) στο αίτημα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (ΠΑΣΟΚ) αλλά και του Γιώργου Αμυρά (Ποτάμι) να συμπεριληφθεί στους υπό κλήση φορείς και εκπρόσωπος της COSCO.
H κυρία Καφαντάρη επιχείρησε με κάθε τρόπο να μην γίνει αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης και χρειάστηκε η παρέμβαση του κ. Καματερού ώστε να μεταβάλει στάση.
Πάντως και εκείνος λίγα λεπτά αργότερα υποχώρησε υποστηρίζοντας ότι η κλήση εκπροσώπου της COSCO Θα «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» διότι, ισχυρίστηκε, στους κληθέντες φορείς δεν πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματίες.
Βολές της αντιπολίτευσης
Σε ότι αφορά τις εισηγήσεις των ομιλητών της αντιπολίτευσης.
* Η Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) υπενθύμισε τα «πίσω- μπρος» για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τον Θοδωρή Δρίτσα κατηγορώντας τους για «απύθμενο θράσος».
Αναφέρθηκε εκτενώς στο άρθρο 11 της συμφωνίας με την οποία μετατάσσονται στο δημόσιο οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τον επενδυτή ώστε να απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Δημόσιο.
* «Θοδωρή τα έμαθες τα νέα; Από το Λιμάνι της Αγωνίας περάσαμε στην αγωνία και στην λαχτάρα για την εξουσία»ξεκίνησε «φαρμακερά» την τοποθέτηση του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Χαρακτήρισε «ρουσφέτι» προς τον κινέζικο γίγαντα την μετάταξη των υπαλλήλων του ΟΛΠ στο δημόσιο. «Γιατί δεν κάνετε το ίδιο με τον Μαρινόπουλο;» προκάλεσε και έκλεισε την εισήγηση του με ακόμα ένα καρφί προς τον παριστάμενο υπουργό Ναυτιλίας. «Κουράγιο Θοδωρή. Ελπίζω με την καρέκλα του υπουργείου σου να απαλύνεις τον πόνο για το ξεπούλημα του λιμανιού».
*Η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) μίλησε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
* Ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνηση να επιβαρύνει το Δημόσιο λόγω των μετατάξεων. «Είναι η πρώτη φορά που μια ιδιωτικοποίηση πλήττει το Δημόσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
* Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) είπε ότι το λιμάνι πωλείται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν αυτή που προκάλεσε με τις παλινωδίες της την κατάσταση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.