45λεπτο τετ α τετ Σαμαρά-Παπούλια...
Έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, διάρκειας 45 λεπτών, είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Στο επίκεντρο σύμφωνα με...πληροφορίες, βρέθηκε ο Κυπριακό, ειδικά μετά τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και την επικείμενη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η συνάντηση αυτή γίνεται άλλωστε ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, και έχει αρχίσει η συζήτηση για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει ευρύτερη πολιτική συζήτηση.
Προηγήθηκε η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Παιδείας Γ. Στύλιου.
Παπούλιας: Γίνεται προσπάθεια από τη γειτονική χώρα να δημιουργήσει προβλήματα
Για το αποτέλεσμα των περιοδειών που έχει ξεκινήσει, στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, στον Άθω, στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων θα συνεχίσει τις περιοδείες του στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει μέρος που να μην γνωρίζουμε, όπως είπε, την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.
Ο κ. Λοβέδος σημείωσε ότι είναι λιγότερα από ό,τι ανέμενε τα προβλήματα που διαπίστωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κενά των εκπαιδευτικών που υπάρχουν θα καλυφθούν εγκαίρως.
Ο κ. Παπούλιας ζήτησε, ιδιαίτερα, να μάθει για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας, επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια από τη γειτονική χώρα να δημιουργήσει προβλήματα.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι έχει απήχηση στη μειονότητα η διδασκαλία του Κορανίου στα ελληνικά από ιεροδιδασκάλους και δεσμεύτηκε ότι του χρόνου θα υπάρχουν και βιβλία, επισήμανε τη σημαντική πρωτοβουλία να ιδρυθεί έδρα μουσουλμανικών σπουδών στη Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια που γίνεται στοχεύει στο να πεισθεί ο πολίτης ότι το κράτος μεριμνά για την εκπαίδευση όλων, ισότιμα. Πρόσθεσε δε, ότι θα κατατεθεί σύντομα νομοσχέδιο που θα αφορά στη ρύθμιση των προβλημάτων όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.
Αναλυτικά ο διάλογος του κ. Παπούλια με τον υπουργό Παιδείας έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε, κύριε Υπουργέ. Πώς πάτε;
Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κλείσαμε ένα κύκλο περιοδειών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η περιοδεία.
Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κρήτη, Δωδεκάνησα, Αθωνιάδα, Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και μετά το άνοιγμα των σχολείων, που θα μας βρει στους Λειψούς, στο Αγαθονήσι, εκεί θα είναι η ηγεσία του υπουργείου – θα πάμε στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος της Ελλάδας, κύριε Πρόεδρε, που να μην ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η κατάσταση στα δημοτικά, στα γυμνάσια και στα λύκεια. Και θέλω να πω ακόμη να πω ότι όσο χρόνο μας επιφυλάσσει η πολιτική ζωή στο Υπουργείο αυτό, θα τον αφιερώσουμε, μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τη διευθέτηση θεμάτων μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια που μας απασχολούν τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για τη στοιχειώδη εκπαίδευση, για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο. Γιατί μπορεί αυτά να μην εντυπωσιάζουν τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη, κύριε Πρόεδρε, αλλά οι Έλληνες, τα νέα μας παιδιά εκεί χτίζονται. Συνεπώς εκεί θα πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωστά. Για πέσμου εντυπώσεις από τη Μακεδονία και τον μακεδονικό χώρο.
Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, η Κεντρική Μακεδονία, που είναι τεράστια περιφέρεια, εμφανίζει τα λιγότερα προβλήματα κενών. Αυτό για μας ήταν πολύ ενθαρρυντικό και μία έκπληξη. Τα κενά τους θα τα καλύψουμε. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μακεδονία τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κύριε Πρόεδρε, εμφανίζουν κενά που τα αντιμετωπίζεις με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Και επίσης, έχουμε μια νέα κατάσταση που θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη: έχουμε χρησιμοποιήσει στο ελληνικό δημόσιο σχολείο ιεροδιδασκάλους του Κορανίου που το διδάσκουν στα ελληνικά και φιλοδοξούμε του χρόνου να έχουμε και βιβλία στα ελληνικά και τα σχολεία αυτά τα προτιμούν οι συνέλληνες μουσουλμάνοι.
Αυτό είναι μια καινούργια πολιτική – δεν την άρχισα εγώ, τη βρήκα εγώ από την προηγούμενη ηγεσία και τη συνεχίζω – και είναι ιδιαίτερα αποδοτική, διότι δημιουργείς την πίστη πια ότι για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, η ελληνική πολιτεία μεριμνά. Και σ’αυτό συναρμολογείται και η ίδρυση, με δική τους πρωτοβουλία, του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση που πήρε το ίδιο το Πανεπιστήμιο, όχι η ελληνική πολιτεία.
Αυτό ολοκληρώνει την κρατικοδικαιική όψη της εκπαίδευσής μας και βοηθάει όσους ζουν εδώ και έχουν τη δική μας ιθαγένεια ότι είναι Έλληνες πολίτες που το ελληνικό κράτος τους σέβεται. Χωρίς αυτό να διαταράσσει τις επιβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της πλειοψηφίας που είμαστε ορθόδοξοι και κάνουμε τις επιλογές μας. Αυτή η ισορροπία είναι μια πολιτική που προσπαθεί να την ασκήσει το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια και είναι πάρα πολύ αποδοτική και σωστή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ακούω ευχάριστα, γιατί εκεί γίνεται μία προσπάθεια η γειτονική χώρα να δημιουργήσει μερικά προβλήματα.
Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται τα πάντα. Γιατί ο Έλληνας πολίτης πιστεύει ότι μεριμνούμε γι’αυτόν ανεξαρτήτως θρησκεύματος και στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες, που έχει γίνει αποδεκτό από όλες τις θρησκείες που έχουμε στην Ελλάδα πιστούς και θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του εθελοντικώς. Είναι μια εκκρεμότητα 60 ετών, και έχει επαινεθεί και από την Παγκόσμια Οργάνωση Εκκλησιών και από τον ΟΗΕ και είμαστε σε αυτή την πορεία πολύ ευχαριστημένοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά, κύριε Υπουργέ.
Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αρκεί στις 11 του μηνός να ανοίξουν καλά τα σχολεία με καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς, κύριε Πρόεδρε, γιατί αυτή είναι η μεγάλη αγωνία.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.