Την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσία και την Κίνα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ότι επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την ελπίδα τι και οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να μειώσουν στο μισό τους τεράστιους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους.
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο χθες Πέμπτη (13/2), ο Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται στην ανοικοδόμηση της
πυρηνικής αποτροπής της χώρας και δήλωσε ότι ελπίζει να πετύχει τη δέσμευση των αντιπάλων των ΗΠΑ για τη μείωση των δικών τους δαπανών.Τραμπ: Πρώτα λύσεις σε Μέση Ανατολή - Ουκρανία και μετά τα πυρηνικά
«Δεν υπάρχει λόγος να κατασκευάζουμε ολοκαίνουρια πυρηνικά όπλα. Έχουμε ήδη τόσα πολλά. Θα μπορούσες να καταστρέψεις τον κόσμο 50 φορές, 100 φορές. Και εδώ κατασκευάζουμε νέα πυρηνικά όπλα, και αυτοί κατασκευάζουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
«Όλοι μας ξοδεύουμε πολλά χρήματα που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε σε άλλα πράγματα που είναι στην πραγματικότητα, ελπίζουμε, πολύ πιο παραγωγικά», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαθέτουν τεράστια αποθέματα όπλων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο Τραμπ προέβλεψε ότι η Κίνα θα καλύψει τη διαφορά στην ικανότητά της να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή «μέσα σε πέντε ή έξι χρόνια».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε πυρηνικές συνομιλίες με τις δύο χώρες μόλις «τα ξεκαθαρίσουμε όλα» στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
«Μία από τις πρώτες συναντήσεις που θέλω να έχω είναι με τον πρόεδρο Σι της Κίνας, τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας. Και θέλω να τους πω: ‘Ας μειώσουμε τον στρατιωτικό μας προϋπολογισμό στο μισό’. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Και νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε».
Οι προσπάθειες του Τραμπ που ναυάγησαν
Ο Τραμπ, στην πρώτη του θητεία, προσπάθησε και απέτυχε να φέρει την Κίνα σε συνομιλίες για τη μείωση των πυρηνικών όπλων όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαπραγματεύονταν την παράταση ενός συμφώνου γνωστού ως New Start. Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνέχισαν τα μαζικά προγράμματα για την παράταση της διάρκειας ζωής ή την αντικατάσταση των πυρηνικών τους οπλοστασίων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Περιγράφοντας το όραμά του για μια ανατροπή της παγκόσμιας τάξης, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι θα «ήθελε πολύ» να έχει τη Ρωσία πίσω στην G7, η συμμετοχή της οποίας είχε ανασταλεί το 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
«Νομίζω ότι ήταν λάθος να τον πετάξουμε έξω», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ ζήτησε επίσης την επανεισδοχή της Ρωσίας, αλλά βρήκε μικρή υποστήριξη από άλλες δυτικές χώρες.
Ο Τραμπ αποκάλυψε την Τετάρτη ότι αναμένεται να συναντηθεί ξεχωριστά με τον Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία, σε μια ξαφνική «απόψυξη» στις σχέσεις.
Στην πρώτη επιβεβαιωμένη επαφή τους μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μια «εξαιρετικά παραγωγική» συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του, ο οποίος διέταξε την αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.