Θρήνος και οργή στον μουσουλμανικό κόσμο για τη δολοφονία Νασράλα...
Σε σοκ βρίσκεται ο μουσουλμανικός κόσμος στη Μέση Ανατολή, μετά την είδηση ότι ο Χασάν Νασράλα, επί 32 χρόνια ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή...
Πλήθος κόσμου στον Λίβανο βγήκαν στους δρόμους, θρηνώντας για τον χαμό του Νασράλα. Σύμφωνα με βίντεο, ορισμένοι κατέρρευσαν από σοκ και τη θλίψη μετά την επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Νασράλα.
Επίσης, πυροβολισμοί ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτό, καθώς πλήθη φώναζαν: «Για σένα, Νασράλα!».
Παράλληλα, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από μουσουλμάνους ηγέτες, με ορισμένες από αυτές να είναι ιδιαίτερα πύρινες.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, (που έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία) δήλωσε πως όλες οι «δυνάμεις αντίστασης» στην περιοχή στέκονται στο πλευρό της οργάνωσης. Κάλεσε τους μουσουλμάνους να σταθούν επίσης «στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Χεζμπολάχ με όποια μέσα διαθέτουν και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το... κακό καθεστώς» του Ισραήλ.
«Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή» είπε ο Χαμενεΐ, χωρίς να αναφερθεί στον Νασράλα. Κατήγγειλε τη δολοφονία «ανυπεράσπιστων» ανθρώπων στο Λίβανο, λέγοντας ότι δείχνει «την κοντόφθαλμη και ανόητη πολιτική των ηγετών» του Ισραήλ. Οι ισραηλινοί «εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ μικροί για να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα προπύργια της Χεζμπολάχ στο Λίβανο», είπε, ενώ λαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στο Ιράν.
Επίσης, το Υπουργείο του Ιράν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η πορεία του Νασράλα θα συνεχιστεί και ο στόχος του για απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιηθεί».
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέφερε ότι θρηνεί τον θάνατο του Νασράλα. Η Χαμάς βρίσκεται σε πόλεμο με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο στο πλαίσιο, όπως είπε, μιας ισραηλινής πολιτικής «γενοκτονίας, κατοχής, και εισβολής», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα διεθνή σώματα να σταματήσουν το Ισραήλ.
Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X ο Ερντογάν, χωρίς να κατονομάζει τον Νασράλα, είπε πως η Τουρκία στέκεται δίπλα στον λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου, προσφέροντας τα συλλυπητήριά του για όσους σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα, λέγοντας παράλληλα πως ο μουσουλμανικός κόσμος θα πρέπει να δείξει μια πιο «αποφασιστική» στάση.
Οι Χούθι της Υεμένης είπαν ότι θρήνησαν για τη δολοφονία του Νασράλα, προσθέτοντας: «Το μαρτύριο... θα αυξήσει τη δύναμη της θυσίας... της αποφασιστικότητας και της συνέχειας».
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, επισήμανε ότι η δολοφονία του Νασράλα έδειξε «την απερίσκεπτη επιθυμία να επεκταθεί η σύγκρουση σε βάρος όλων των λαών της περιοχής και της ασφάλειας και της σταθερότητάς τους». Το Ιράκ κήρυξη τριήμερο πένθος για τον χαμό του Νασράλα.
Ο σιίτης πολιτικός Moqtada el Sadr δήλωσε ότι θρήνησε τον Νασράλα ως «σύντροφό του στην αντίσταση».
Ο Σαάντ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, ανέφερε ότι η δολοφονία Νασράλα «βύθισε τον Λίβανο και την περιοχή σε μια νέα φάση βίας. Είναι μια άνανδρη πράξη που καταδικάστηκε εξ ολοκλήρου από εμάς, που πληρώσαμε ακριβά τη ζωή των αγαπημένων μας όταν η δολοφονία έγινε εναλλακτική στην πολιτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.