Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

 Ανάλυση BBC: Το τεράστιο χτύπημα στη Βηρυτό...

...αφήνει τη Δύση αδύναμη καθώς το Ισραήλ επιδιώκει τη νίκη...
Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πολύ πιο σοβαρού πολέμου. Μετά την καταστροφική ισραηλινή επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, όλα αυτά καταρρέουν όπως τα κτίρια που στοχοποιήθηκαν, αναφέρει ο Τζέρεμι Μπόουεν, αρθρογράφος του BBC...

Ήταν μια τεράστια σειρά εκρήξεων, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονταν στη Βηρυτό. Ένας φίλος μου στην πόλη είπε ότι ήταν ό,τι πιο δυνατό είχε ακούσει σε οποιονδήποτε από τους πολέμους του Λιβάνου.
 
Τις ώρες μετά την επίθεση ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν ο στόχος. Τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ήταν γεμάτοι εικασίες για το αν βρισκόταν στο κτίριο που στοχοποιήθηκε και αν είχε επιζήσει.

Καθώς τα σωστικά συνεργεία έψαχναν για επιζώντες στα ερείπια, η σιωπή της Χεζμπολάχ για το θέμα διπλασίασε τις εικασίες.

Δεν ήταν το τέλος των επιθέσεων των βομβαρδιστικών της ισραηλινής αεροπορίας για την ημέρα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα την ίδια μέρα υπήρχαν ελπίδες, ομολογουμένως αμυδρές, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν τουλάχιστον έτοιμος να συζητήσει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών. Προήλθε από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και υποστηρίχθηκε από τους σημαντικότερους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ.


Αλλά σε μια τυπικά προκλητική και ενίοτε επιθετική ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Νετανιάχου δεν μίλησε για διπλωματία.

Το Ισραήλ, είπε, δεν είχε άλλη επιλογή από το να πολεμήσει τους άγριους εχθρούς που επεδίωκαν τον αφανισμό του. Η Χεζμπολάχ θα ηττηθεί – και θα υπάρξει ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς στη Γάζα, η οποία θα εξασφάλιζε την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων.

Η τεράστια επίθεση στη Βηρυτό που σημειώθηκε καθώς τελείωσε την ομιλία του ήταν ένα ακόμη πιο εμφατικό σημάδι ότι μια εκεχειρία στον Λίβανο δεν ήταν στην ατζέντα του Ισραήλ.

Φαινόταν περισσότερο από εφικτό ότι η επίθεση είχε προγραμματιστεί για να δώσει συνέχεια στις απειλές του κ. Νετανιάχου ότι το Ισραήλ μπορούσε και θα μπορούσε να χτυπήσει τους εχθρούς του, όπου κι αν βρίσκονταν.


Το Πεντάγωνο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν είχε καμία προειδοποίηση από το Ισραήλ σχετικά με την επιδρομή.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ τον δείχνει σε ένα τραπέζι με εξοπλισμό επικοινωνιών, σε κάτι που έμοιαζε με το ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη. Η λεζάντα της φωτογραφίας έγραφε ότι απεικονίζει τη στιγμή που ενέκρινε την επιδρομή.



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπερασπίστηκε την πολιτική που εργάστηκε επί μήνες. Είπε ότι υπάρχει ακόμη χώρος για διαπραγμάτευση. Αυτός ο ισχυρισμός φαίνεται κούφιος.

Οι Αμερικανοί έχουν πολύ λίγους μοχλούς να χρησιμοποιήσουν εναντίον οποιασδήποτε πλευράς. Δεν μπορούν, βάσει νόμου, να συνομιλούν με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, καθώς χαρακτηρίζονται ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Καθώς οι αμερικανικές εκλογές απέχουν μόλις εβδομάδες, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ από ό,τι τον τελευταίο χρόνο.

Ισχυρές φωνές στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό ήθελαν να επιτεθούν στη Χεζμπολάχ τις ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο. Υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν να δώσουν στους εχθρούς τους στον Λίβανο ένα αποφασιστικό πλήγμα. Οι Αμερικανοί τους έπεισαν να μην το κάνουν, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει σε όλη την περιοχή αντιστάθμισε οποιοδήποτε πιθανό όφελος για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Όμως, τον τελευταίο χρόνο ο Νετανιάχου είχε συνηθίσει να αψηφά τις επιθυμίες του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πολεμά το Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι παρείχαν στο Ισραήλ τα αεροσκάφη και τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στην επιδρομή στη Βηρυτό, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα ήταν θεατές.

Η πολιτική του τον τελευταίο χρόνο, ως δια βίου υποστηρικτής του Ισραήλ, ήταν να προσπαθήσει να επηρεάσει τον Νετανιάχου δείχνοντας αλληλεγγύη και υποστήριξη, παρέχοντας όπλα και διπλωματική προστασία.

Ο Μπάιντεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πείσει τον Νετανιάχου όχι απλώς να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολεμά το Ισραήλ –ο πρόεδρος έχει πει επανειλημμένα ότι επιβάλλει πάρα πολλά δεινά και σκοτώνει πάρα πολλούς Παλαιστίνιους αμάχους– αλλά να αποδεχτεί ένα αμερικανικό σχέδιο για την επόμενη μέρα που βασιζόταν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος μαζί με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου απέρριψε απεριόριστα την ιδέα και αγνόησε τη συμβουλή του Τζο Μπάιντεν.

Μετά την επίθεση στη Βηρυτό, ο Blinken επανέλαβε την άποψή του ότι ένας συνδυασμός αποτροπής και διπλωματίας είχε αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αλλά καθώς τα γεγονότα ξεφεύγουν από τον έλεγχο των ΗΠΑ, δεν ακούγεται πειστικός.

Οι μεγάλες αποφάσεις είναι μπροστά. Πρώτα απ ‘όλα, με ή χωρίς τον Νασράλα, η Χεζχμπολάχ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εναπομείναν οπλοστάσιό της. Προσπαθούν να κάνουν μια πολύ βαρύτερη επίθεση στο Ισραήλ; Εάν δεν χρησιμοποιήσουν τους εναπομείναντες πυραύλους και τους πυραύλους τους που έχουν κρυμμένους, ίσως αποφασίσουν ότι το Ισραήλ θα καταφέρει να καταστρέψει ακόμη περισσότερους από αυτούς.

Οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν επίσης πολύ σημαντικές αποφάσεις. Έχουν ήδη μιλήσει για χερσαία επιχείρηση κατά του Λιβάνου, και ενώ δεν έχουν ακόμη κινητοποιήσει όλες τις εφεδρείες που μπορεί να χρειαστούν, μια εισβολή είναι στην ατζέντα τους. Κάποιοι στο Λίβανο πιστεύουν ότι σε έναν χερσαίο πόλεμο η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να αναιρέσει ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Δυτικοί διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων οι πιο ένθερμοι σύμμαχοι του Ισραήλ, ήλπιζαν να ηρεμήσουν τα πράγματα, προτρέποντας το Ισραήλ να αποδεχθεί μια διπλωματική λύση. Τώρα θα βλέπουν τα γεγονότα με απογοήτευση και επίσης μια αίσθηση αδυναμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου