Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

 Γαλλία: H ακροδεξιά δεν πέθανε ακόμα...

Καθώς η προσοχή στρέφεται στις προεδρικές εκλογές του 2027 και η φασιστική Εθνική Συσπείρωση χωνεύει την απογοητευτική της εμφάνιση την Κυριακή, ορισμένοι από τα δεξιά έχουν μείνει άφωνοι σχετικά με αυτό που λένε ότι είναι η ανώτερη έκκληση του Μπαρντελά...

«Ξέρω πολλούς ανθρώπους που λένε ότι ψηφίζουν τον Ζορντάν και όχι τη Λεπέν», είπε ένας σύμβουλος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains. «Υπάρχει ένα κύμα ενθουσιασμού, μια τάση Μπρντελά. Πετυχαίνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαλαροί όταν ψηφίζουν [για την Εθνική Συσπείρωση]».

Ωστόσο, υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο ο Μπαρντελά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Λεπέν: εάν το νομικό σύστημα της Γαλλίας κάνει τη δουλειά γι' αυτόν.

Η Λεπέν, μαζί με άλλα 27 μέλη του κόμματος έρχονται αντιμέτωποι με μια δίκη στις 30 Σεπτεμβρίου για κατηγορίες ότι έκαναν κατάχρηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώσουν εκστρατείες – ισχυρισμούς που η ίδια η Λεπέν αρνείται. Εάν κριθεί ένοχη, η Λεπέν θα μπορούσε να χάσει το δικαίωμά της να είναι υποψήφια στις εκλογές, κάτι που θα άνοιγε ένα παράθυρο στον Μπαρντελά να είναι υποψήφιος, χωρίς αμφισβήτηση, το 2027.

Λεπέν και ο Μπαρντελά παρουσιάζονταν ως το «εισιτήριο» για να αντιμετωπίσουν το εδραιωμένο πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας. Χάρη στην ιδιότητά της ως γόνου της δυναστείας Λεπέν – κληρονόμησε την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί, το 2011. Ωστόσο, αυτή είναι η δύναμη και η αδυναμία της: το όνομα της Λεπέν είναι ανεξίτηλα συνδεδεμένο με τις αντισημιτικές και ρατσιστικές εξάρσεις του πατέρα της, τον οποίο και έδιωξε από το κόμμα το 2015.

Εκεί μπαίνει ο Μπαρντελά. Ένας αουτσάιντερ χωρίς δεσμούς αίματος με την Λεπέν, ο ανερχόμενος πρίγκιπας της ακροδεξιάς που απολαμβάνει μεγαλύτερη απήχηση σε τμήματα του εκλογικού σώματος που παραδοσιακά απωθούνταν από το να ρίξουν μια ψήφο στην Εθνική Συσπείρωση.

Μαζί, τριγωνοποιούν επίσης δύο κρίσιμα δημογραφικά στοιχεία. Η Λεπέν προσελκύει παραδοσιακούς υποστηρικτές και ψηφοφόρους του κόμματος από το αποβιομηχανοποιημένο βόρειο τμήμα της χώρας που έλκεται από τον εθνικισμό του «προστάτευσε τους αδύναμους», ενώ η Μπαρντελά κερδίζει για πρώτη φορά, τους νέους άνδρες και τις υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες ψηφοφόρων...

Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου