Οι ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου έρχονται σε μια Ευρώπη, διαφορετική. Μια Ευρώπη που βίωσε με τον δικό της τρόπο την παγκόσμια πανδημία του covid και που προσπαθεί ακόμη να μάθει να υπάρχει και κυρίως να αντιδρά σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε και συνεχίζεται στη “γειτονιά” της.
Τα τελευταία πέντε χρόνια μας δίδαξαν πως τα “μεμονωμένα” προβλήματα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν υπερεθνικά. Από την υγεία των πολιτών και την ασφάλειά μας, μέχρι την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και το κόστος της βενζίνης μας, οι
Ευρωπαίοι καταλάβαμε πως αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια “εθνική λύση” σε τοπικό επίπεδο, αλλά ένα συνεκτικό και διασυνοριακό όραμα. Το νέο Ευρωκοινοβούλιο και ακολούθως η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι δύο θεσμοί προσαρμοσμένοι στις συνθήκες που προκαλούνται από τα παγκόσμια “ντόμινο” και γνωρίζουν πολύ καλά πως αν δεν καταφέρουν να απαντούν στα προβλήματα (που πλέον είναι) παγκόσμιας υφής, η ασφάλεια και η ευημερία της Ευρώπης θα υπονομεύονται διαρκώς.Η πολιτική κατάσταση στην Αμερική αποτελεί παράλληλα μια “αφύπνιση” για την Ευρώπη. Η ρητορική της εθνικής υπεροχής επανέρχεται μέσω του Ντόναλντ Τραμπ, η οικονομική πολιτική του οποίου απειλεί και τα δικά μας εδάφη μέσω των αιτιάσεων περί δασμών και λοιπών ακροβασιών με αντικείμενο ενδιαφέροντος την Ουκρανία.
Από την άλλη, η Ευρώπη απέδειξε πως μπορεί τελικά να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις κρίσεις και παρά τη γραφειοκρατία της να λάβει γρήγορες αποφάσεις, όταν αυτό χρειαστεί. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Ένωση πήρε αποφάσεις για την ενισχυτική χρηματοδότηση εν μέσω πανδημίας, ευθυγραμμίστηκε ως προς τη στήριξη του Κιέβου και αναθεώρησε τις περιβαλλοντικές της προτεραιότητες. Ακόμη, το Ευρωκοινοβούλιο έθεσε με ουσία στην ατζέντα των αποφάσεών του τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου.
Οι προκλήσεις είναι ενεργές με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών στα περισσότερα κράτη – μέλη, να το αποδεικνύουν. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις αυτές απέδειξαν πως η ακροδεξιά καιροφυλακτεί για να καπηλευτεί τις όποιες αναταράξεις, με κόμματα που κινούνται σε αυτό το τόξο να καταγράφουν δημοσκοπική δυναμική σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Το στοίχημα λοιπόν είναι να καταφέρει η Ένωση να γίνει ακόμη πιο ανθρωποκεντρική, διαφανής και αποτελεσματική ως προς την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, απαντώντας με πράξεις απέναντι στους λαϊκισμούς που βάζουν δυναμίτες στα θεμέλια των συναινέσεων.
Το NEWS 24/7 ανοίγει τον φάκελο της σημαντικότητας της συμμετοχής στις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές, δίνοντας το “βήμα” στους ίδιους τους πρωταγωνιστές οι οποίοι αναδεικνύουν το μεγαλύτερο διακύβευμα: Που δεν είναι άλλο από το να αποδυναμωθεί ο θεμέλιος λίθος της ΕΕ, δηλαδή η ίδια η Δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.