Ένα σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνίως στους κόλπους της Εκκλησίας εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου, την οποία δρομολόγησε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος υπό την πίεση σημαντικής μερίδας ιεραρχών που ζητούν πιο σκληρή στάση απέναντι στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε εν κρυπτώ με τον πρωθυπουργό στην Αρχιεπισκοπή, επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες και να μην εκτραχυνθεί η
κατάσταση, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας. Ωστόσο, η υπόθεση του νομοσχεδίου φαίνεται ότι λειτουργεί -και- ως αφορμή για την αμφισβήτηση της ηγεσίας του από Μητροπολίτες που έχουν τη σκέψη στην επόμενη μέρα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου.Υπάρχει ήδη μία σκληρή ομάδα περίπου 20 ιεραρχών, οι οποίοι πίεζαν εδώ και εβδομάδες προκειμένου να συνεδριάσει η Ιεραρχία και διαμηνύουν ιδιωτικά και δημόσια ότι η Εκκλησία κινδυνεύει να εμφανιστεί ότι κινείται καθυστερημένα και μένει πίσω από τις εξελίξεις.
Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, έχουν βγει δυνατά στα ΜΜΕ, τασσόμενοι υπέρ της επανάληψης του σκηνικού επί των ημερών του Μακαριστού Χριστόδουλου, με τις λαοσυνάξεις διαμαρτυρίας στις νέες ταυτότητες.
Στον «αφρό» οι προσωπικές φιλοδοξίες ιεραρχών
Πίσω από την κινητοποίησή τους, αρκετοί θεωρούν ότι βρίσκονται και οι προσωπικές φιλοδοξίες, με ορίζοντα ακόμα και το παιχνίδι διαδοχής, όταν και εφόσον ανοίξει τέτοιο θέμα.
Από τους ιεράρχες που σήκωσαν πιο ψηλά τους τόνους ξεχώρισαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Φθιώτιδος Συμεών, ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο Καρπενησίου Γεώργιος, ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος κ.ά.
Κοινή εκτίμηση, πάντως, τόσο στην ηγεσία της Εκκλησίας όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, καθώς τα περιθώρια είναι μικρά. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι τυχόν «πύρινα» κηρύγματα από άμβωνος και ιερές παραινέσεις προς το ποίμνιο για οργανωμένη αντίδραση, θα λειτουργήσουν πιεστικά προς τους τοπικούς βουλευτές, ακόμα και αυτούς που είναι περισσότερο θετικά παρά αρνητικά διακείμενοι.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, είναι κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα κάνει πίσω. Γι αυτό και χθες, λίγο μετά την παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου περί ενδεχόμενης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης το έκοψε ορθά κοφτά, λέγοντας ότι «τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα και η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται σε συγκεκριμένη περίπτωση στις βουλευτικές εκλογές, όπου τα κόμματα κατεβαίνουν με προγράμματα και είτε εγκρίνονται, είτε απορρίπτονται και το δικό μας ενεκρίθη με πλειοψηφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.