Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την ένταξη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Η παρέμβαση Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου, Ζαχαριάδη, το «όχι» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη για ένα στρατηγικό ζήτημα της Κουμουνδούρου.

 


Τα… «ύδατα» της Κεντροαριστεράς ανατάραξε αλλά και μια συζήτηση για την ευρωπαϊκή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε, αντικειμενικά, η κοινή πρόταση-παρέμβαση των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη για ένταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Παρά το γεγονός πως δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή η πρόταση από την ηγεσία της Κουμουνδούρου το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προσυνεδριακή διεργασία (Πολιτική Γραμματεία την

Παρασκευή και Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο ενόψει του Συνεδρίου τον Φεβρουάριο) και στο βάθος του τούνελ υπάρχει η μάχη των ευρωεκλογών είναι πιθανό να είναι καταλυτική η λειτουργία του κειμένου των τριών στελεχών. Σε κάθε περίπτωση μεταφέρει τον προβληματισμό περί των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σηματοδοτεί, όχι μόνο σε συμβολικό, αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο την πολιτική συζήτηση μπροστά στον στόχο της ευρωκάλπης.

Σε μια, προσυνεδριακή, περίοδο, μάλιστα, που η συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ «ταξιδεύει» από το δάνειο Κασσελάκη στο κόμμα, «πιάνει» στις Σπέτσες για την συνάντηση εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον πρόεδρο του κόμματος και φτάνει στην αποκάλυψη Καπνισάκη για την πρόταση υπουργοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν τις εκλογές του 2019.

«Η ώρα για μια μεγάλη επιλογή»

«Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή. Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και - κυρίως - ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης» σημείωσαν χαρακτηριστικά οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης.

«Μια τέτοια θεμελιώδης επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων ευρωεκλογών, είναι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετέχει ως παρατηρητής» υπογράμμισαν στην παρέμβαση τους τα τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σχολιάζοντας την παρέμβαση των τριών στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Τεμπονέρας σημείωσε, μιλώντας στον ερτζιανό ΣΚΑΙ, πως καταστατικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά. Ο ίδιος τόνισε πως οι συνθήκες είναι κρίσιμες αλλά και πως το ζήτημα θα συζητηθεί και στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ωστόσο, τόνισε πως είναι χρήσιμες και αναγκαίες οι κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα φέρουν διεργασίες στην βάση της κοινωνίας, άλλα και την σύγκλιση του προοδευτικού χώρου.

«Όχι» Κασσελάκη

Από την Κουμουνδούρου πάντως σημείωναν πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες ο Στέφανος Κασελλάκης ανέφερε ότι «ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει τον αγώνα του και τη συνεργασία του με τις προοδευτικές δυνάμεις ενόψει των ευρωεκλογών, τόσο ως ενεργό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς, όσο και ως γέφυρα με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωναν ότι στο Συνέδριο θα συζητηθούν ανοιχτά όλες οι απόψεις που θα κατατεθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει στη συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αξιοποιώντας τη θέση του ως μέλος της ευρωπαϊκής αριστερής οικογένειας και αποτελώντας μία από τις ισχυρότερες εκλογικά δυνάμεις της. Από αυτή του τη θέση μπορεί και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχετικές διεργασίες, όπως έχει αναφέρει σχετικά και ο πρόεδρος του Κόμματος σε παρεμβάσεις του.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, οι ίδιες πηγές, υπενθύμιζαν πως στο Συνέδριο του Απριλίου 2022 ομόφωνα ψηφίστηκε ότι το Κόμμα «ανήκει στην οικογένεια του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (άρθρο 1), καθώς και ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει ενεργά και στηρίζει με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Ταυτόχρονα επιδιώκει να αποκτήσει ουσιαστικές σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις παντού στον κόσμο των οποίων η δράση και η λειτουργία διέπονται από ανάλογες αρχές και αποσκοπούν σε ανάλογους στόχους».

«Οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία»

Έχει, πάντως, ιδιαίτερη σημασία πως την παρέμβαση Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου, Ζαχαριάδη για ένα στρατηγικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν την άφησε να πέσει κάτω η Χαριλάου Τρικούπη. «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά» ήταν η αντίδραση που «έβγαλε» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει (Real FM) την πρόταση των τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος εκτίμησε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη φιλοσοφία, το πολιτικό πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα, από την πρόταση στελεχών για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

«Διαβάσαμε π.χ. με έκπληξη ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται» είπε ο Δημήτρης Μάντζος, τονίζοντας πως οι πολίτες πρέπει να δουν καθαρές θέσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομία, τα εθνικά θέματα, τη φορολογική δικαιοσύνη, ώστε, όπως είπε, να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Απαντώντας στον αν το ΠΑΣΟΚ θα συζητούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο κοινής πορείας στις Ευρωεκλογές, ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε τη σαφή θέση του Νίκου Ανδρουλάκη πως «όλες οι συνέργειες και οι πολιτικές συμπράξεις πρέπει να συμβαίνουν στην κοινωνία, ώστε να είναι η κοινωνία εκείνη που θα δείξει τον δρόμο στα κόμματα. Δεν μπορούν οι αρχηγοί των κομμάτων να βρεθούν σε έναν χώρο και να μοιράσουν τα ιμάτια της προοδευτικής παράταξης ή της κεντροαριστεράς. Δεν μπορεί να γίνει με γάμους κορυφής, με φλερτ ή με συναντήσεις σε κλειστά δωμάτια της εξουσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου