Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως πρώτο στόχο τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές Η κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανοίγει την όρεξη στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά υπάρχει ένα ...αλλά!

 


Την ευκαιρία για ένα αντίστροφο 2012, που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να εκτοπίζει το ΠΑΣΟΚ από τη θέση του επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης, φαίνεται να βλέπει η Χαριλάου Τρικούπη μετά την εκλογή Κασσελάκη και το αποτέλεσμα της Κουμουνδούρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να εκτιμούν πως ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθεί διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα είναι μεγάλες, ενώ σε κάθε περίπτωση η εσωκομματική αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Συνεπώς θεωρούν πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να είναι το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Στην Κουμουνδούρου πολλά στελέχη δεν αποκλείουν μια τέτοια εξέλιξη αν το κόμμα δεν συνέλθει, δεν αλλάξει και δεν πολιτικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτιμούν όμως ότι θα προλάβουν μια δυσμενή εξέλιξη. Όπως, άλλωστε, παραδέχονται όλοι αν το ΠΑΣΟΚ «καβαλήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές πιθανόν να ξεκινήσει ένα αντίστροφο 2012!

ADVERTISEMENT

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν αρκεί απλώς (αν το μπορέσει) να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά χρειάζεται να δείξει πως διαθέτει κυβερνητική προοπτική, ότι δηλαδή μπορεί στις εθνικές εκλογές να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, είτε το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστά κάτω από το 20% δεν θα δημιουργούν κλίμα ανατροπής, ίσως ούτε καν πίεσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιιπλέον κανένα από τα δυο κόμματα δεν μπορεί να ξεπεταχθεί έστω δημοσκοπικά, αν δεν κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι του άλλου!

Αν, πάντως, δεν πείσουν με τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές, είναι σαφές πως αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την ίδρυση νέου κόμματος. Πράγμα βέβαια πολύ δύσκολο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου