Το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν θεσμικό και τυπικό. Οι δυο τους συμφώνησαν πως θα έχουν την ευκαιρία να πουν από κοντά, συγκεκριμένη ημερομηνία για το ραντεβού, ωστόσο, δεν κλείστηκε.
Υπό μια έννοια λογικό: αυτά τα δύο πρόσωπα θα παίξουν τον πλέον κομβικό ρόλο στην μάχη για την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου.
Ο Κασσελάκης, για την εκλογή του, βασίστηκε στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος που ζητούσαν διεύρυνση προς το κέντρο και την Κεντροαριστερά –και
αυτό, σε συνδυασμό με την δική του πολιτική προέλευση όπως περιγράφηκε από μέλη της οικογένειάς του («Ηταν πάντα τα πιστεύω μας στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς», ανέφερε ο πατέρας του στο Mega), φανερώνει μια πρώτη διάθεση όσον αφορά την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς και τους συσχετισμούς των δυνάμεων.Στην Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν, γι’ αρχή, τα δεδομένα: ο Κασσελάκης χειρίζεται εξαιρετικά την εικόνα του σε επικοινωνιακό επίπεδο, με όρους αμερικανικής πολιτικής επικοινωνίας, δεν έχει ακόμα εκφράσει καθαρές θέσεις και προτάσεις και φαίνεται πως σταματάει (για την ώρα) τις όποιες φυγόκεντρες τάσεις από πασοκογενείς, οι οποίες είχαν καταγραφεί ως διάθεση και στο πασοκικό στρατόπεδο.
Από εκεί και πέρα, στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν και τα δικά τους πλεονεκτήματα.
Με βασικό όλων το (γνωστό σε όλους) ιδεολογικό, πολιτικό και κυβερνητικό αποτύπωμα του κόμματος τα σχεδόν πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά και την διαδρομή του Νίκου Ανδρουλάκη –ο οποίος δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά αντιθέτως είναι αναγνωρίσιμη φιγούρα για το κεντροαριστερό κοινό, με ήδη καθαρές θέσεις, προτάσεις και σαφή πολιτική στάση.
Παράλληλα, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσωπα τα οποία αποτέλεσαν στο παρελθόν «κόκκινο πανί» για τις σχέσεις των δύο κομμάτων παραμένουν στο προσκήνιο και μάλιστα αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο: τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Παύλος Πολάκης έχουν στο παρελθόν περιγραφεί από πολλά κεντροαριστερά στελέχη ως πρόσωπα από αποτυπώνουν τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα και συμβολίζουν τις χειρότερες πλευρές των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος, ρόλο θα παίξει και η στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής, ο τρόπος που θα ασκήσει αντιπολίτευση.
Μέχρι τότε, στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ψύχραιμοι για τη νέα φάση που περνούν οι σχέσεις των δύο κομμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιθανά εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ στον χρόνο μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών.
Η επικράτηση Κασσελάκη, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, «δεν συνιστά ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπως θέλουν να το εμφανίσουν κάποιοι», σημειώνοντας πως στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να προκύψει «πλειοψηφική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες».
Οσον αφορά την επικοινωνία, ο Κατρίνης σχολίασε πως «τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω των δημοσκοπήσεων και της επικοινωνίας, αλλά μόνο μέσω των καθαρών θέσεων». Σε αιχμηρό τόνο ήταν το σχόλιο της Νάντιας Γιαννακοπούλου: «Στο πλαίσιο των ταχύρρυθμων πολιτικών μαθημάτων που δήλωσε ότι θα κάνει ο κ. Κασσελάκης , καλό θα είναι μάθει και την Ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην χώρα», ανέφερε. «Έχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί αποκλειστικά με όρους επικοινωνίας. Σίγουρα η χώρα δεν χρειάζεται και μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ασκεί σκληρή προγραμματική αντιπολίτευση αναδεικνύοντας λύσεις και προτάσεις , όπως έκανε πάντα», επεσήμανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.