Πολλές φορές χρειάζεται να προστατεύσουμε και αγαπημένα μας πρόσωπα από τον καύσωνα.
Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περισσότερες συμβουλές από ποτέ για το πώς μπορείτε να παραμείνετε δροσεροί.
Ενώ οι συμβουλές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και τις ατομικές περιστάσεις, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και οι ερευνητές που μελετούν τις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα λένε ότι μπορείτε να κάνετε πολλά για να προστατεύσετε τους άλλους.
Προετοιμασία για ακραία ζέστη
Γνωρίζοντας ποιοι άνθρωποι στη ζωή σας είναι πιο πιθανό να είναι ευάλωτοι στη θερμική καταπόνηση, μπορείτε να τους υποστηρίξετε καλύτερα όταν η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους.
Ποιος κινδυνεύει ιδιαίτερα;
Άνθρωποι που δεν έχουν εγκλιματιστεί στη ζέστη επειδή προέρχονται από ψυχρότερες περιοχές ή περνούν λίγο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, βρέφη, ιδίως νεογέννητα- άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστο έλεγχο του ωραρίου εργασίας τους, άτομα με ορισμένες παθήσεις ή φαρμακευτική αγωγή που περιορίζουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και, για διάφορους λόγους, άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας (για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα χρόνιων παθήσεων υγείας ή έλλειψη κλιματισμού).
Η βοήθεια θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τη ζέστη στην πιο χρήσιμη γλώσσα, είτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε με δελτία καιρού είτε με άλλες πηγές πληροφοριών. Αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει περιοδικούς ελέγχους τυχόν κλιματιστικών για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν σωστά.
Μπορείτε ακόμη και να χαρτογραφήσετε τις ψυχρές και θερμές ζώνες στο σπίτι κάποιου. Ακόμη και η τοποθέτηση κουβερτών πάνω από τα παράθυρα στα πιο ζεστά δωμάτια μπορεί να είναι χρήσιμη.
Η διατήρηση φιαλών ψεκασμού σε ετοιμότητα - για το ψέκασμα του δέρματος - μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος κάποιου υπό έλεγχο.
Πότε πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο;
Τα προβλήματα υγείας μπορεί να ξεκινήσουν με σχετικά ήπιες κράμπες, καθώς και με μυϊκούς σπασμούς που προκαλούνται από την έντονη δραστηριότητα στη ζέστη.
Η θερμική εξάντληση είναι πιο συχνή. Μπορεί να περιλαμβάνει ναυτία, εμετό, δροσερό ή υγρό δέρμα, λιποθυμία ή ζάλη και γρήγορο αλλά αδύναμο σφυγμό.
Τα συμπτώματα αυτά εντείνονται με τη θερμοπληξία: Ο σφυγμός τείνει να γίνεται πιο δυνατός, το δέρμα κοκκινίζει και η λιποθυμία μπορεί να μετατραπεί σε σύγχυση ή απώλεια συνείδησης. Μπορείτε επίσης να έχετε το νου σας για πονοκεφάλους και θερμοκρασία άνω των 39 C.
Όταν κάποιος έχει συμπτώματα θερμικής εξάντλησης που δεν είναι ακόμη σε επίπεδο επείγοντος ιατρικού περιστατικού, οι γιατροί συμβουλεύουν να ψεκάσετε το άτομο με δροσερό νερό, να το μεταφέρετε σε κλιματιζόμενο χώρο, να του αφαιρέσετε τα ρούχα και να του δώσετε νερό (προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη, τη σόδα και άλλα διουρητικά).
Προτείνουν επίσης να περιμένετε περίπου 20 λεπτά για να δείτε αν υπάρχει βελτίωση. Εάν τα συμπτώματα παραμένουν ή εάν μεταπέσουν σε θερμοπληξία (για παράδειγμα, αποπροσανατολισμός), είναι καιρός να καλέσετε ασθενοφόρο.
Κατά τη διάρκεια της αναμονής, ο λαιμός, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δροσίζονται.
Για τους ανθρώπους των οποίων η θερμοπληξία προκαλείται από σωματική άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας να τους βάλουμε σε κρύο νερό.
Συνεχείς έλεγχοι
Πολλά περιστατικά θερμοπληξίας συμβαίνουν μακριά από τα μάτια του κοινού - για παράδειγμα, στο υπερθερμασμένο υπνοδωμάτιο ενός ηλικιωμένου ατόμου που ζει μόνο του. Τα άτομα άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους και να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρήση συσκευών ψύξης ακόμη και αν διαθέτουν.
Συνολικά, η κοινωνική απομόνωση είναι ένας σημαντικός δολοφόνος κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.
Μπορεί να χρειαστούν αρκετά αναπάντητα τηλεφωνήματα για να ανησυχήσουν οι γείτονες για ένα άτομο που ζει μόνο του.
Οι έλεγχοι ευεξίας μπορούν να γίνουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τηλεφώνου. Ακόμη και ένα τηλεφώνημα μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν κάποιος έχει αποπροσανατολιστεί - μπορείτε να κάνετε βασικές ερωτήσεις όπως «Πότε είναι τα γενέθλιά σας;». Το να καταλάβετε αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά και πόσο συχνά κάποιος πίνει νερό σας δίνει επίσης μια ιδέα για το πώς το άτομο μπορεί να τα καταφέρνει με τη ζέστη.
Σε μια επίσκεψη στο σπίτι, μπορείτε να ελέγξετε αν το σπίτι είναι ζεστό. Αυτοί οι έλεγχοι καλό είναι να γίνονται μία έως τρεις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων καύσωνα. Και είναι καλύτερο να έρχεστε σε έναν έλεγχο προετοιμασμένοι με ένα μπουκάλι ψεκασμού με δροσερό νερό, πετσέτες για να βρέξετε και να τις απλώσετε πάνω στο δέρμα και πόσιμο νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.