Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα από το πρωί οι αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής
Το 5% (5,003%) ξεπέρασε αυτή την ώρα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια, από 2,9% μόλις στις αρχές Αυγούστου σημειώνοντας το ίδιο διάστημα αύξηση 72,5%, ενώ υψηλά πολλών ετών κατέγραφαν και οι αποδόσεις στην ευρωζώνη, με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων να βρίσκεται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 λόγω προσδοκιών για νέα αύξηση επιτοκίων και ανησυχιών για περισσότερες εκδόσεις χρέους για να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες κρατικές δαπάνες.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν εμφανίζονται από την άλλη πλευρά, διατεθειμένοι να σταματήσουν την πορεία της αγοράς ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς βρετανικού χρέους αυξήθηκε 4,5 μονάδες βάσης μετά από άλμα 119 μονάδων βάσης σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις. Πρόκειται για την πιο απότομη κίνηση από το 1979 τουλάχιστον, ως απάντηση στα σχέδια δανεισμού του νέου υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng.
Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,24%, μετά το υψηλό σχεδόν 11 ετών στο 2,31%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 1 μ.β. στο 4,43%, αφού έφτασε σε νέο υψηλό 9 και πλέον ετών, στο 4,85%, με το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού στις 252 μ.β.
Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, μετά την νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού της Giorgia Meloni στις εκλογές της Κυριακής, ο οποίος κληρονομεί ένα από τα μεγαλύτερα χρέη της ευρωζώνης σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων και επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Η απερχόμενη κυβέρνηση του Mario Draghi θα ανακοινώσει τις νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά της χώρας αυτή την εβδομάδα. Η είδηση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχει υποστεί ζημιά πυροδότηση άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες οι αναλυτές βλέπουν ως δείκτη του μελλοντικού πληθωρισμού.
Πώς και με ποιους όρους το δημόσιο θα ξαναβγεί στις αγορές
Παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού και παρά το «ταμειακό μαξιλάρι» των 38,7 δισ. ευρώ σήμερα, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται, μόλις η μεταβλητότητα συγκρατηθεί, να συνεχίσει την εκδοτική του δραστηριότητα με την επανέκδοση πιθανώς 10ετούς ομολόγου, στο πλαίσιο της σταθερής του παρουσίας στις αγορές.
Από τις αρχές του έτους το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 7 δισ. ευρώ, ενώ αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ θα μπορούσαν να λάβουν χώρα με ελεγχόμενο ρίσκο εξαιτίας των κινήσεων αντιστάθμισης του κινδύνου που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα διμερή δάνεια του 1ου μνημονίου των 53 δισ. ευρώ έχουν «χετζαριστεί» μέσω swaps, με αποτέλεσμα για κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 1% η Ελλάδα να αποκομίζει (εάν εγγραφόταν) κέρδος 4,5 δισ. ευρώ.
Έτσι, αν π.χ. στην επόμενη έξοδο στις αγορές η χώρα δανειστεί μέσω της επανέκδοσης π.χ. 10ετούς ομολόγου λόγω της συγκυρίας σχετικά ακριβά, θα μπορούσε να κλείσει παράλληλα ένα πολύ μικρό μέρος των παραπάνω swaps, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο να είναι πολύ μικρότερο.
Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από 6μηνα έντοκα
Να σημειωθεί πως χθες ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου την Τετάρτη με αισθητά αυξημένο κόστος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,95%, αυξημένη κατά 90 μονάδες βάσης σε σχέση με απόδοση 1,05% στην προηγούμενη έκδοση Αυγούστου. Το αντληθέν ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,27 από 1,76 στην προηγούμενη δημοπρασία. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 30η Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.