Μακρά προεκλογική περίοδος με ανοιχτό τον αιφνιδιασμό...
Μπορεί ο πρωθυπουργός να εννοεί την πρόθεσή του πλέον να εξαντλήσει την τετραετία, όμως η αποδρομή του τον έχει φέρει σε ένα καθεστώς αναξιοπιστίας το οποίο... παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους στην αντιπολίτευση.
Μητσοτάκης και Τσίπρας θα εξελιχθούν στους δυο βασικούς πόλους της σύγκρουσης και αυτό αναμφίβολα θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τον μέχρι σήμερα τρίτο παίκτη στο πολιτικό και εκλογικό παίγνιο.
Αν τελικά καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να ξεπεράσει το εκλογικό φθινόπωρο τότε αναπόφευκτα θα μιλάμε για μια μακρά προεκλογική περίοδο κατά την οποία η σύγκρουση θα γίνει στη βάση της ανάκαμψης του διπολισμού.
Τις τελευταίες ιδίως ημέρες και μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει ηχηρά το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες οι άνθρωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων βρίσκονταν σε μεγάλη αναστάτωση με πολλούς να μην κρύβουν είτε τη δυσαρέσκειά τους για το κλίμα αβεβαιότητας είτε να υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών ακόμη και νωρίτερα μέσα στο Σεπτέμβριο από τις ημερομηνίες που έπεφταν στο τραπέζι σε μια προσπάθεια να ωθήσουν το Μέγαρο Μαξίμου σε οριστικές αποφάσεις.
Μέχρι εκείνη την ώρα ο μόνος που εγγυόταν τη σταθερότητα ακόμη και στο σενάριο της πρώτη Κυριακής με την απλή αναλογική ήταν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόμενος έτοιμος για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.
Με αυτό τον τρόπο έδινε υπόσταση και στο εκλογικό του δίλημμα για προοδευτική κυβέρνηση ή περιπέτειες μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Διπολισμός
Σε κάθε περίπτωση τα κομματικά επιτελεία παραμένουν όλα σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Είτε γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη είτε γιατί το καθεστώς αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μπορεί ανα πάσα στιγμή να πυροδοτήσει εξελίξεις και ο κ. Μητσοτάκης να επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη θα πραγματοποιήσει μεγάλη κομματική ανοιχτή συγκέντρωση στο Περιστέρι μια περιοχή της Δυτικής Αθήνας οπου κατά την πρόσφατη περιοδεία τα μηνύματα που έλαβε από τους πολίτες ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και ενθαρρυντικά.
Εκεί λοιπόν όπως όλα δείχνουν θα αναμετρηθούν όπως όλα δείχνουν ο «ψυκτικός από το Περιστέρι» με τα τους «αποκλεισμένους νέους από τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση» και η μάχη αυτή θα είναι το σήμα για την προγραμματική και ιδεολογική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.
Αντιδεξιά στροφή
Το δεύτερο πεδίο αυτής της αναμέτρησης με βαθιά ιδεολογικά χαρακτηριστικά θα είναι και πάλι η Βουλή με τους αρχηγούς να συγκρούονται σφοδρά για το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων στον απόηχο του διλήμματος «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα».
Ισχυρό χαρτί στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την «αντιδημοκρατική» στροφή που επιχειρεί η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ θα είναι η καθολική αντίδραση και εναντίωση όχι μόνο της ελάσσονος αντιπολίτευσης αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η ενεργοποίηση των αντιδεξιών αντανακλαστικών της κοινωνίας και των ψηφοφόρων είναι κεντρικός στόχος της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα.
Τα ποιοτικά στοιχεία στις τάσεις της MRB μάλιστα συνηγορούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην επιτυχία αυτής της στόχευσης στο βαθμό που και τον εν δυνάμει μελλοντικό κυβερνητικό του εταίρο μπορεί να σύρει σε πιο κεντροαριστερές θέσεις αλλά και να στοχεύει σε εκείνη τη μερίδα της βάσης του η οποία μπορεί να είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ σε όποιο βαθμό αλλά σε περισσότερο παραμένει αντιδεξιά.
Από τους ερωτηθέντες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ περισσότεροι αποδείχτηκαν τελικά εκείνοι που θα επιθυμούσαν μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ (25,2%) και λιγότεροι εκείνοι που θα επιθυμούσαν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ (23,1%).
Στο δρόμο για τη ΔΕΘ
Βασική παράμετρος της σύγκρουσης θα είναι και ο ταξικός χαρακτήρας των προγραμματικών θέσεων που ήδη επεξεργάζονται τα επιτελεία. Σταϊκούρας και Αχτσιόγλου άνοιξαν από τώρα τη μάχη των προγραμμάτων της «Θεσσαλονίκης».
Με το ένα ή το άλλο εκλογικό σενάριο η ΔΕΘ θα είναι το πεδίο της μεγάλης σύγκρισης των δυο κυβερνητικών προγραμμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο είτε υπενθυμίζοντας τις στρατηγικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, της ενέργειας και των επιδομάτων είτε αντιπαραβάλλοντας τη δική του εναλλακτική πρόταση να αναδείξει τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα και των δυο προτάσεων που θα κατατεθούν ενώπιον των πολιτών και των ψηφοφόρων.
Με το άρθρο της στην Αυγή της Κυριακής η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζει για μια μακρά και σκληρή μάχη διαρκείας των οικονομικών προγραμμάτων.
Όπως έγραψε ακόμη και τα ημίμετρα για την ακρίβεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν τέτοιο χαρακτήρα ακριβώς για να ευνοήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ενισχύσουν τον πληθωρισμό.
«Δεν βρίσκουν δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουν τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, βρίσκουν όμως για να μειώσουν τους φόρους στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στα μερίσματα και για να καταργήσουν τον φόρο στις γονικές παροχές ανώτατων περιουσιών» έγραψε η κα Αχτσιόλγου.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών στο αθηναϊκό πρακτορείο μιλούσε για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο μέσα στο καλοκαίρι αλλά ταυτόχρονα έθετε και εκείνος με τη σειρά του την έναρξη της προγραμματικής σύγκρουσης σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα θέσει στην κρίση των πολιτών τον σχεδιασμό της για την επόμενη τετραετία, ο οποίος, αφού μπήκαμε στο τελευταίο έτος, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται»...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.