Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Νίκος Καπραβέλος προειδοποιούν για την υποτίμηση του τωρινού κύματος κοροναϊού. Ο δεύτερος επισημαίνει ως λανθασμένη την επιλογή να καθιερωθεί εβδομαδιαία ενημέρωση αντί για καθημερινή.
Την ώρα που τα κρούσματα κοροναϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά – σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 18.000 -, οι επαναλοιμώξεις επίσης αποτελούν καθημερινότητα και οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 100, γιατροί προειδοποιούν σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το τωρινό κύμα της πανδημίας.
Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Νίκος Καπραβέλος μίλησαν για την πορεία του κοροναϊού, ενώ ο δεύτερος επισήμανε ότι είναι λάθος που η ενημέρωση για την πανδημία θα γίνει εβδομαδιαία από καθημερινή.
- Διαβάστε επίσης: Ξεπέρασαν τους 100 οι διασωληνωμένοι – Όλα τα κοντέρ «σπάνε» και οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία
Πόσο θα διαρκέσει το τωρινό κύμα κοροναϊού
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε στο newsbomb.gr: «Δεν υπάρχει κάποια έκπληξη στην εξέλιξη της πανδημίας. Όπως και όλες τις προηγούμενες φορές διανύουμε ένα ακόμα κύμα, το έκτο κατά σειρά που όπως και τα προηγούμενα αναμένουμε να έχει διάρκεια 2 μήνες».
Επίσης, προειδοποίησε ότι: «Στη συνέχεια θα έρθει και το επόμενο και αυτό θα συνεχίζεται όπως όλα δείχνουν για αρκετό καιρό χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε το πότε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε στη ζωή μας ένα νόσημα με το οποίο θα έχουμε μόνιμη σχέση μέχρι τουλάχιστον να δημιουργηθεί μια ανοσία του πληθυσμού τέτοια που θα βελτιώσει τα πράγματα».
Για τις νέες παραλλαγές
Όσον αφορά τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν θα είναι οι τελευταίες. Επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένες οι κοινωνίες ευνοούν την μετάδοση νόσων που μεταδίδονται με την αναπνοή».
Αύξηση εισαγωγών
Από τη δική του μεριά ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι: «Έχουμε αύξηση των εισαγωγών. Οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Ο κοροναϊός δεν έχει και τις άριστες συνθήκες. Έγιναν ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Οι έλεγχοι στα σημεία ελέγχου της χώρας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα κρούσματα στις πύλες εισόδου».
- Διαβάστε επίσης: ΕΟΔΥ: Αυξητική τάση εδώ και 4 εβδομάδες στην Ελλάδα – Γιατί γίνονται εβδομαδιαίες οι ενημερώσεις
Για την κατάργηση της μάσκας
«Από την άλλη πλευρά, καταργήθηκε η μάσκα παντού. Γιατί, επικράτησε η θεωρία της συνύπαρξης με τον ιό και ότι αυτός δεν αποτελεί δημόσια απειλή. Ακόμα κι αυτό που άκουσα ότι θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε καθημερινά την κατάσταση. Θα λειτουργήσει κι αυτό ενισχυτικά της χαλάρωσης. Θα δυσκολέψει και το έργο το δικό μας και των ΜΜΕ. Αν δεν έχουμε καθημερινή εικόνα του τι γίνεται, φοβάμαι ότι η χαλάρωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ορατό το τέλος αυτό του έκτου κύματος», είπε ακόμη ο κ. Καπραβέλος.
«Η παραλλαγή Όμικρον 5 φαίνεται ότι ταλαιπωρεί περισσότερο. Έχει υψηλούς πυρετούς, κακουχία. Έρχοναι στα εξωτερικά ιατρεία πάρα πολλοί ασθενείς και το ποσοστό που εισάγουμε, ωστόσο, είναι μικρότερο. Κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη», σημείωσε.
«Θεωρία της συνύπαρξης με τον ιό»
«Από την άλλη πλευρά, καταργήθηκε η μάσκα παντού. Γιατί, επικράτησε η θεωρία της συνύπαρξης με τον ιό και ότι αυτός δεν αποτελεί δημόσια απειλή. Ακόμα κι αυτό που άκουσα ότι θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε καθημερινά την κατάσταση. Θα λειτουργήσει κι αυτό ενισχυτικά της χαλάρωσης. Θα δυσκολέψει και το έργο το δικό μας και των ΜΜΕ.
Αν δεν έχουμε καθημερινή εικόνα του τι γίνεται, φοβάμαι ότι η χαλάρωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ορατό το τέλος αυτό του έκτου κύματος», είπε ακόμη ο κ. Καπραβέλος.
«Η παραλλαγή Όμικρον 5 φαίνεται ότι ταλαιπωρεί περισσότερο. Έχει υψηλούς πυρετούς, κακουχία. Έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία πάρα πολλοί ασθενείς και το ποσοστό που εισάγουμε, ωστόσο, είναι μικρότερο. Κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη», σημείωσε.
«Αυτό που με ενοχλεί είναι το να μην ανακοινώνουμε τους σκληρούς δείκτες. Αυτοί είναι η πραγματικότητα. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας σε σχέση με τις υπόλοιπες παθήσεις. Είναι δυνατόν να μην ανακοινώνουμε καθημερινά πόσους νεκρούς έχουμε από μια θανατηφόρο πανδημία; Πώς θα συμμορφωθεί ο πολίτης σε σχέση με μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα, παρόλο που δεν υπάρχει υποχρέωση για μέτρα, εφαρμογή της μάσκας. “Κρύβουμε κάτω από το χαλί” τα πραγματικά γεγονότα, όχι τα κρούσματα, που είναι σίγουρα περισσότερα», υπογράμμισε ακόμη ο καθηγητής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.