Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Κατρίνης για Ουκρανία: H Ελλάδα δεν είναι μικρή για να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

 


Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Στην ομιλία του ο κ Κατρίνης αφού αναφέρθηκε στη φρίκη του πολέμου τονίζοντας ότι η καταδίκη της στρατιωτικής συμβολής της Ρωσίας πρέπει να είναι χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς.

Ο κ Κατρίνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη Εθνικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη μεγάλη πρόσκληση που αντιμετωπίζουμε. Πιο χαρακτηριστικά ζήτησε ενεργή διπλωματία με ισχυρό Εθνικό μέτωπο, που δε διασφαλίζεται με φραστικές εκκλήσεις του Πρωθυπουργού, ούτε με αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε, να παρθούν εθνικές πρωτοβουλίες τώρα για:

  • ειρηνευτική διαμεσολάβηση και στήριξη των ομογενών μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή,
  • στήριξη στον Ουκρανικό λαό με αποστολή εφοδίων και αμυντικού υλικού, αλλά και οργανωμένη υποδοχή προσφύγων
  • αξιοποίηση των συμμαχιών μας, προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με μόνη διαφορά στο τραπέζι των οριοθέτησή των θαλασσίων ζωνών,
  • ενεργοποίηση και εκμετάλλευση από την χώρα μας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία απόφαση που ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δυστυχώς όμως, συνέχισε, ο κ Κατρίνης όπως συνηθίζει ο κ Μητσοτάκης και σε αυτήν την κρίση δεν επεδίωξε την Εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς δηλαδή όπως νόμιζε και ο κ Τσίπρας.

Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, είπε ο κ Κατρίνης για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, τονίζοντας καθαρά ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται θετικά στην ουσία της απόφασης.

Στην ομιλία του ο κ Κατρίνης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, τόνισε ο κ Κατρίνης.

Καθυστερημένη αντίδραση της Δύσης

Ο κ Κατρίνης άσκησε κριτική στο δυτικό σύστημα ασφαλείας για την καθυστερημένη αντίδραση του να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, προκειμένου να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματίας και παράλληλα να στείλει μήνυμα σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα ότι δεν θα γίνει αποδεκτό το δίκαιο της ζούγκλας.

Ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ Κατρίνης είπε ότι πρέπει να προχωρήσει επιτέλους στην πολιτική ενοποίηση με γεωπολιτικό αποτύπωμα, με κοινή εξωτερική πολιτική και με μηχανισμούς για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Και σε αυτήν την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε ο κ Κατρίνης, θα πρέπει να ενταχθεί και το εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία και μέσα από Ευρωπαϊκές συμπαραγωγές. Και αυτό σε θεσμικό επίπεδο να συμπληρωθεί με την κατάργηση του βέτο όσο αφορά αποφάσεις προς τρίτες χώρες που απειλούν κράτη – μέλη της, κάτι που θα μπορούσε ήδη να έχει χρησιμοποιηθεί και απέναντί στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Γιατί η παραβίαση των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δεν συντελείται μόνο στην Ουκρανία, συντελείται και με αυτά που σχεδιάζει και κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα

Στη συνέχεια ο κ Κατρίνης ανέδειξε τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινών Ευρωπαϊκών συμφωνιών για την επιτάχυνση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, με μονιμοποίηση του Ταμείου και ενίσχυση των στόχων του.

Πρότεινε να μην υπολογίζονται σε αυτό:

  • οι αμυντικές δαπάνες
  • οι κρατικές δαπάνες για στήριξη νοικοκυριών επιχειρήσεων
  • οι δαπάνες για την πανδημία
  • η μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη διατροφής.

Στην γενικευμένη αστάθεια που προοιωνίζεται για τα επόμενα χρόνια κατέληξε ο κ Κατρίνης, το Κίνημα Αλλαγής θέτει δύο κρίσιμα διακυβεύματα, δύο κορυφαίες προτεραιότητες: πρώτον τη διατροφική επάρκεια και δεύτερον την ενεργειακή αυτονομία.

Η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική κατέληξε ο κ Κατρίνης, είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μικρή για να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, γιατί η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που μας υπερβαίνει όλους. Πάντοτε σε εγρήγορση και με πλήρη επίγνωση των συνθηκών σε εξέλιξη, με στέρεη πίστη και στέρεη αυτοπεποίθηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Goo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου