Την απόφαση της κυβέρνησης η χώρα να ταχθεί με την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, επικαλούμενος την απειλή της Τουρκίας και αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την ιστορική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “Ανήκομεν εις την Δύσιν” και έδωσε μάλιστα τη δική του εκδοχή, θέλοντας να φανεί ως συνεχιστής της πολιτικής κληρονομιάς του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και να πείσει ότι η κυβέρνηση του και η χώρα βρίσκεται όπως χαρακτηριστικά λέει “στη σωστή πλευρά της Ιστορίας”.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα λόγω της κατοχής της Κύπρου και του τουρκικού αναθεωρητισμού στο Αιγαίο δεν μπορεί παρά να είναι με την Ουκρανία και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για απλοϊκά συνθήματα.
Έστειλε δε μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία: “Είναι η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανένα μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας”.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τιμώντας τη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ρωσία και προσωπικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Έκανε λόγο για μία τομή στο χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης και σχολίασε ότι η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας σε ένα ανεξάρτητο κράτος ξυπνά μνήμες πολέμου και σφαιρών επιρροής.
“Καταπατώντας τα σύνορα η Ρωσία αναθεωρεί κατά το δοκούν παγιώμενες πραγματικότητες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η απόφαση Πούτιν αποτελεί μία ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και των οικουμενικά αποδεκτών κανόνων περί επίλυσης διαφορών με ειρηνικές μεθόδους. Χαρακτήρισε δε σαθρό το πρόσχημα αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας, αφού όπως είπε εκεί τα ακροδεξιά κόμματα δεν συγκεντρώνουν πάνω από 2%.
Αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά καθώς η ρωσική οικονομία συνθλίβεται από τις επιλογές της ηγεσίας της και το καθεστώς της Μόσχας δέχεται εσωτερική κριτική.
“Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων και γεωπολιτικών επιλογών. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ‘ανήκομεν εις την Δύσιν’. Εγώ θα προσέθετα είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στη Δημοκρατία, την ελευθερία, τη διεθνή νομιμότητα”.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου: “Είμαστε ένας λαός που ζει με τη διαρκή πληγή της Κύπρου και απαντά σε ανακρίβειες για τις συνθήκες για τα νησιά του Αιγαίου, άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν αυταρχικό ηγέτη, που θέλει να ζωγραφίσει τα σύνορα ξανά. Δεν χωρούν εδώ ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με το διεθνές δίκαιο ή είσαι εναντίον του”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο έδαφος της Ουκρανίας μία είναι η κυρίαρχη αναμέτρηση, μεταξύ ενός λαού και μίας ξένης χώρας και άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ:
“Και η δική μας πατρίδα θρηνεί θύματα ομογενείς για να αρκείται σε απλοϊκά συνθήματα. Ούτε μπορώ να ακούω για το πως χάθηκαν οι ομογενείς στη Μαριούπολη. Εγώ ένα ξέρω: πως ζούσαν πριν την εισβολή και δε ζουν μετά. Και αν αυτό το αντιλαμβάνεται ο Μακρόν δεν μπορούν να μην το αντιλαμβάνονται κάποιοι στην Ελλάδα”.
Υποστήριξε εξάλλου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τομή στο χρόνο, την ιστορία, την ηθική και την ιδεολογία, γιατί όπως είπε: “Ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος οφείλει να αντισταθεί σήμερα στη ρεβάνς που επιχειρεί το δίκαιο του ισχυρού”.
Δήλωσε επίσης ότι: “Στο δράμα της Ουκρανίας δοκιμάζονται σήμερα οι δυνάεις του αυταρχισμού με αυτές της ελευθερίας” και σχολίασε επαναφέροντας τη θεωρία των δύο άκρων μέσω Ρωσίας ότι : “Ίσως για αυτό οι επιλογές του Βλαντιμίρ Πουτιν γίνονται σε όλο τον κόσμο πεδίο που αναμετρώνται η προοδευτική αντίληψη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες παρούσες και στη χώρα μας, όπου συναντώνται τα πιο συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας, μία σύγκλιση των άκρων με όπλα μύθους και ανομολόγητα συμφέροντα”.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επισης ότι σε αυτή την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ότι το πακέτο των κυρώσεων, “σίγουρα δεν έχει άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού, μεσοπρόθεσμα όμως και βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια τη γεωπολιτική θέση αυτού που το υφίσταται”. Ενώ δήλωσε: “Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, της ειρήνης, της νομιμότητας και της Δημοκρατίας”.
Τα εγκώμια σε Δένδια μετά τα σενάρια για κόντρα Μαξίμου-ΥΠΕΞ
Μάλιστα ο πρωθυπουργός επιχείρησε εμμέσως να διαλύσει τα σενάρια για κόντρα του Μαξίμου με το υπουργείου Εξωτερικών με μία εγκωμιαστική έμμεση αναφορά στο Νίκο Δένδια, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. Έκανε ειδικότερα λόγο για “σπουδαία δουλειά από το υπουργείο και από τον υπουργό Εξωτερικών για την προστασία της ομογένειας”.
Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση για αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία.
“Η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία ανθρωπιστικά και ναι και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, η Σουηδία η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς. όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες;”, αναρωτήθηκε ρητορικά.
Έθεσε επίσης το ερώτημα: “Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αλληλεγγύη από το δυτικό κόσμο;”
Δήλωσε ότι η χώρα θα υποδεχθεί πρόσφυγες και κάλεσε τις ΜΚΟ να δραστηριοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για ασύμμετρες απειλές στον κυβερνοχώρο και κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.
Ο πρωθυπουργός όρισε και πάλι την άμυνα της χώρας ως υπέρτατο σκοπό, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Τάχθηκε υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης με προστατευμένα σύνορα, τα οποία όπως είπε αποτελούν το περίγραμμα της και σχολίασε:
“Όταν κάποιοι χτυπούν ξανά τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι πρέπει να ξανασκεφτούν εάν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στην άμυνα μας.
Κάποιοι θα πρέπει να ζυγίσουν ξανά στη ζυγαριά της Ιστορίας την πεπαλαιωμένη λογική περί βουτύρου και κανονιών με την οποία έμαθαν να σκέφτονται.”
Ο πρωθυπουργός τέλος παραδέχθηκε πως: “Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από τη Ρωσία, που θα διαταράξουν τη διεθνή αγορά προκαλώντας και νέες ανατιμήσεις”, αλλά πρόσθεσε: “Συμφωνήσαμε όμως ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την υπεράσπιση των θεμελίων της ελευθερίας μας”. Διαβεβαίωσε δε ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, ιδίως για του πιο ευάλωτους, αλλά και ότι έχει διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια.
Ακολουθήστε το News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.