Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Οι προϋποθέσεις για να πει "ναι" στην ουδετερότητα

 


H oυδετερότητα είναι μία λέξη που ακούγεται ωραία στα αυτιά αλλά σε ό,τι αφορά την Ουκρανία τουλάχιστον ίσως να μην είναι αυτό που πραγματικά νομίζουμε.

Οταν πριν από λίγες ημέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλούσε θετικά για μία ενδεχόμενη ουδετερότητα της Ουκρανίας, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του το μοντέλο της Ελβετίας ας πούμε.

Και αυτό συμβαίνει επειδή για τους Ουκρανούς είναι πολύ νωπή η παραβίαση των συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Βουδαπέστη το 1994 μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Τότε οι Ουκρανοί παρέδωσαν τα πυρηνικά όπλα που διέθεταν στους Ρώσους με αντάλλαγμα-υποτίθεται-την εγγύηση της εδαφικής τους ακεραιότητας.

Τη συμφωνία αυτή έσπασαν οι Ρώσοι με την κατάληψη της Κριμαίας το 2014 αλλά και την...κουρέλιασαν με τη γενικευμένη εισβολή του 2022. Μεταξύ του 1994 και του 2022 βέβαια μεσολάβησε η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, το φλερτ της Συμμαχίας με την Ουκρανία και οι ρώσικες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Με το...κάζο, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, του 1994, οι Ουκρανοί έχουν στο μυαλό τους μόνο ένα τύπο ουδετερότητας: Αυτή που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις εγγυήτριες δυνάμεις ότι θα επέμβουν στρατιωτικά σε περίπτωση απειλής κατά της χώρας. Ο,τι δηλαδή δεν συνέβη με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ περιορίστηκαν στην αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς απευθείας εμπλοκή στη σύγκρουση.

Ακόμα όμως και ένα τέτοιο σχέδιο, ο Ζελένσκι επιθυμεί να το περάσει από δημοψήφισμα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN στο ουκρανικό σύνταγμα συμπεριλαμβάνεται ρητώς η φιλοδοξία της χώρας για είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Το να απεμπολήσει η χώρα αυτή τη φιλοδοξία (γιατί αυτή προφανώς θα είναι η προϋπόθεση που θα θέσουν οι Ρώσοι) θα αποφασιστεί τελεσίδικα από τον ουκρανικό λαό. Το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι ποιες θα είναι οι αλλαγές στη σύνθεση του εκλογικού σώματος μετά τις πολεμικές εξελίξεις και με δεδομένο ότι διέφυγαν εκτός Ουκρανίας πάνω από 6εκ πολίτες μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου