Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας: Εγγυήσεις από 8 χώρες ζητούν οι Ουκρανοί - Μεταξύ αυτών και η Τουρκία

 


Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολης.

Μετά από τρεις ώρες συνομιλιών οι δύο πλευρές αποφάσισαν να διακόψουν και να επαναλάβουν τη διαδικασία την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων την Τρίτη.


Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων: "Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά κα δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες".

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία.

Κατά τους Ουκρανούς, το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Η Μόσχα πρότεινε συνάντηση κορυφής Πούτιν-Ζελένσκι έτσι ώστε να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών

Η Ρωσία φαίνεται ότι δεσμεύτηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δράσεις της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ότι η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία, επίσης, αξίωσε από τους Ουκρανούς να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Τι είπε ο Ερντογάν πριν την έναρξη

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο οικοδεσπότης της διαπραγμάτευσης Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές "να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία".

Είναι στο χέρι των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή την τραγωδία" επεσήμανε επίσης ο Ερντογάν λίγο πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση η οποία πάντως προμηνύεται δύσκολη και ενώ οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ακολουθήστε το News247.gr σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου