Η συμφωνία των Πρεσπών «βασανίζει» ξανά τη ΝΔ...
Η επίσκεψη του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέφο Πενταρόφσκι σήμερα στην Αθήνα πραγματοποιείται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων και ενώ τα μνημόνια συνεργασίας, που αποτελούν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών, παραμένουν ένα “αγκάθι” για τη Νέα Δημοκρατία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα... συναντηθεί με τον κ. Πενταρόφσκι στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Λουμπλιάνα, όπου σήμερα συνέρχονται οι ηγέτες της ΕΕ και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος παρουσία και των αρχηγών των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου, το Μαυροβουνίου, της Σερβίας και βεβαίως της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Σλοβενία, που έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, έχει προτείνει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια μέχρι το 2030. Το ιδιαίτερα φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα υποστηρίξει η Ελλάδα, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης τόσο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και στο Athens Democracy Forum.
“Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι -σε 10, 15 χρόνια, όσο χρειαστεί- τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, προσθέτοντας με νόημα ότι διαφορετικά: “Το κενό θα καταληφθεί από άλλους παίκτες”.
Η κυβέρνηση έχει λοιπόν υιοθετήσει πλέον ξεκάθαρα μία Realpoltik στο θέμα των Σκοπίων και της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών και ενώ η Βουλγαρία θέτει βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, η Αθήνα πλέον τάσσεται ενθέρμως υπέρ, προκειμένου να ανακόψει τυχόν τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια και να έχει πλέον στραμμένη την προσοχή της προς ανατολάς. Και βέβαια, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Βερολίνο θέλουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά το ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Εν τω μεταξύ φήμες χθες ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο, αφού αυτή την Πέμπτη ψηφιστεί η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία μετά βαϊων και κλάδων, την ερχόμενη εβδομάδα να φέρει επιτέλους στη Βουλή και τα... ξεχασμένα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται ότι τα τρία μνημόνια συνεργασίας αποτελούν απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφορούν τη φύλαξη του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το σύμφωνο για την επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Ουσιαστικά εφαρμόζονται ήδη, όμως τυπικά πρέπει να κυρωθούν. Αλλά ενώ έχουν κατατεθεί στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο, έχουν μπει στον πάγο καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει απειλήσει με καταψήφιση και ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει ότι δεν θα τα ψηφίσει.
Το Μαξίμου φέρεται να είχε εξετάσει το ενδεχόμενο, παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες, να έφερνε στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας τον περασμένο Ιούνιο, αλλά λόγω των δηλώσεων Ζάεφ περί “εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Μακεδονίας”, το ανέβαλε.
Από τη στιγμή όμως που χάρη στη συμφωνία με τη Γαλλία επικρατεί ένας πατριωτικός ενθουσιασμός στο γαλάζιο στρατόπεδο, το θέμα εξετάζεται ξανά, με το σκεπτικό ότι εάν οι αντιδράσεις στην κάλπη περιοριστούν στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, ο πολιτικός θόρυβος θα έχει ξεφουσκώσει μέχρι να έρθει η ώρα των εκλογών, που ο κ.Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν θα είναι πρόωρες, αν και όλοι στη ΝΔ ετοιμάζονται για το Μάιο.
Η άλλη άποψη υποστηρίζει πως δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί ο πρωθυπουργός και ότι θα ήταν προτιμότερο να αφήσει την κύρωση για μετά τις εκλογές, όποτε και εάν γίνουν αυτές. Στις επόμενες εκλογές άλλωστε μπορεί ο κ.Καραμανλής να μην είναι ξανά υποψήφιος και ο κ.Σαμαράς να έχει πιεστεί για να αποσυρθεί και εκείνος…
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.