Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ.. ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ

 .


.Είναι έξω από κάθε αμφιβολία ότι το μοιραίο για την Κύπρο πραξικόπημα της 15.7.74 αποφασίστηκε από τους:

1. Φαίδωνα Γκιζίκη, «Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
2. Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, «Πρωθυπουργό»
3. Δημήτριο Ιωαννίδη, Αρχηγό της Χούντας και
4. Γρηγόριο Μπονάνο, «Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων»
με ειδικότερη εισήγηση του Δημ. Ιωαννίδη, που επίμονα υποστήριζε, ότι ο Μακάριος ήταν εθνικά απαράδεκτος και επικίνδυνος.
Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες διαβουλεύσεις των τεσσάρων της Χουντικής ηγεσίας, που αναφέρονται πιο πάνω, στο σπίτι του Ανδρουτσόπουλου.
Οι διαβουλεύσεις τους αυτές άρχισαν σύμφωνα με την κατάθεση Μπονάνου, το Φεβρουάριο μήνα του 1974.. σύμφωνα δε με την κατάθεση του Γκιζίκη τον Απρίλιο μήνα του ίδιου χρόνου. Σε μία από αυτές τις συναντήσεις τους είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο να γίνει η ανατροπή του Μακαρίου και της Κυβέρνησής του το Μάη μήνα, όταν αυτός σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στην Κίνα..
Ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ο ουσιαστικός «αρχηγός» της πραξικοπηματικής κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις 25.11.73, που δεν θέλησε ή δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει τα ερωτήματα της Επιτροπής κατά την ενώπιόν της εμφάνισής του, δήλωσε πάντως ωμά και καθαρά, ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη για το πραξικόπημα αυτό στην Κύπρο της 15ης.7.74), το απεκάλεσε στρατιωτική ενέργεια, καθώς και για όποια άλλη πράξη (φόνους Ελλήνων κλπ.) έλαβε χώρα στα πλαίσια αυτού του πραξικοπήματος.. Ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, ο «Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ιωαννιδικής εποχής», ασκώντας νόμιμο πραγματικά δικαίωμά του, που απέρρεε από το άρθρο 27 παρ. 7 του Κανον. της Βουλής, ο οποίος ίσχυε κατά το χρόνο της εξέτασής του, περιορίστηκε να δώσει τον ειδικό όρκο, που το άρθρο αυτό καθιέρωνε (δηλαδή να βεβαιώσει το γεγονός που επικαλούνταν ως απαλλακτικό της υποχρέωσής του να μαρτυρήσει και δη ότι η απάντησή του σε όποιες ερωτήσεις μας θα προκαλούσε άμεση ηθική βλάβη σ’ αυτόν, κλπ.) και απέφυγε έτσι να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση ή πληροφορία, σχετική με τα εξεταζόμενα θέματα. Ωστόσο, ο Αδαμ. Ανδρουτσόπουλος την προηγούμενη μέρα από την εμφάνισή του στην Επιτροπή μας, είχε δεχτεί και έδωσε μακροσκελή συνέντευξη στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», στην οποία, συνέντευξη, εμφανίζεται τιμητής των πάντων. Ο Φαίδων Γκιζίκης κατέθεσε.. ότι την απόφαση για την οργάνωση και εκτέλεση του πραξικοπήματος την πήραν από κοινού ο ίδιος, ο Ιωαννίδης, ο Ανδρουτσόπουλος και ο Μπονάνος, ύστερα από επίμονες εισηγήσεις του Δημ. Ιωαννίδη κατά τις επανειλημμένες συσκέψεις τους στο σπίτι του Αδαμ. Ανδρουτσόπουλου. Τα ίδια κατέθεσε και ο «Αρχιστράτηγος της εποχής εκείνης» Γρηγ. Μπονάνος. Και οι δύο αυτοί, μεγάλοι αξιωματούχοι της Χούντας («Πρόεδρος Δημοκρατίας» ο ένας και «Αρχηγός» Ενόπλων Δυνάμεων ο άλλος), ισχυρίζονται ότι και αυτοί και «ο Πρωθυπουργός τους» διατύπωσαν δισταγμούς στις αρχικές εισηγήσεις του Δημ. Ιωαννίδη για το θέμα αυτό και εξέφρασαν φόβους ότι μια τέτοια ενέργεια θα πυροδοτούσε εμφυλιοπολεμικές ταραχές.. και κύρια θα προκαλούσε στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας. Οι δισταγμοί τους αυτοί κάμφθηκαν ύστερα από διαβεβαίωση του αρχηγού τους (Δημ. Ιωαννίδη) ότι είχε «...συνεχείς και έντονες υποσχέσεις και εγγυήσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους και δη από τις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να επέμβει» (η Τουρκία), όπως χαρακτηριστικά καταθέτει στις 24.2.87 ο Γκιζίκης..Η οριστική απόφαση των τεσσάρων Χουντικών ηγετών (Γκιζίκης, Ανδρουτσόπουλος, Μπονάνος, Ιωαννίδης) λήφθηκε στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη του 1974..
..ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η διαδικασία αυτή άρχισε τις τελευταίες μέρες του Ιούνη 1974, με τον προσδιορισμό από τους Ιωαννίδη-Μπονάνο της 15ης. 7.74 ως ημέρας εκδήλωσης του πραξικοπήματος και με την επιλογή από τους ίδιους, των Αξιωματικών της Εθνοφρουράς ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε προαχθεί πριν λίγες μέρες, και Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Κομπόκη, για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος..
ΠΗΓΗ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ | ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ | ΤΟΜΟΣ Α' (ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου