Συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εκδήλωση στη μαρτυρική Κύπρο μας, του αντεθνικού, άφρονος, προδοτικού και εγκληματικού πραξικοπήματος από την Εθνική Φρουρά, κάτω από τις αυστηρές οδηγίες και εντολές του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδας, με σκοπό την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Αμερικανικού παράγοντα.
Ένα πραξικόπημα καταστρεπτικό για την Κύπρο και γενικότερα για το Ελληνικό Έθνος, του οποίου τις συνέπειες κανένας δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα υφίσταται η Κύπρος μας, ο Ελληνισμός. Μια εγκληματική και αντεθνική ενέργεια, η οποία άνοιξε την κερκόπορτα για την εισβολή της Τουρκίας στο νησί. Συγκεκριμένα έδωσε την αφορμή στη Τουρκία με την πρόφαση και τη δικαιολογία της διατάραξης της συνταγματικής τάξης, της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο, να εισβάλει ως εγγυήτρια χώρα, κατά παραβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, και με τις επιχειρήσεις <<Αττίλας-1>> την 20η Ιουλίου 1974 και <<Αττίλας-2>> την 14η Αυγούστου 1974 να καταλάβει το 38% του νησιού και να δημιουργήσει τετελεσμένα με τη διαίρεσή του.
Δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, αλλά και ούτε θα εξακριβωθεί στο μέλλον ποίοι ήταν οι Αμερικανικοί εκείνοι παράγοντες, που είχαν διαβεβαιώσει τον αόρατο δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη ότι η Τουρκία δεν θα προέβαινε σε απόβαση στην Κύπρο. Ο Ιωαννίδης απευθυνόμενος στον Αμερικανό Υφυπουργό Σίσκο τις κρίσιμες εκείνες ώρες της εισβολής του είπε <<ότι μας ξεγελάσατε>>, χωρίς να κατονομάζει τους Αμερικανούς, που του είχαν εγγυηθεί ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε απόβαση, γιατί και η ίδια ήθελε την απομάκρυνση του Μακαρίου. Αλλά και στον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχο Πέτρο Αραπάκη ο Ιωαννίδης του είπε ότι θα εκπλαγεί, όταν του αποκαλύψει ποίοι ήταν οι Αμερικανοί εκείνοι παράγοντες, που του έδωσαν τις εγγυήσεις για μη παρέμβαση της Τουρκίας. Το γεγονός είναι ότι ο Ιωαννίδης στην επιτροπή της Βουλής απέφυγε να καταθέσει λεπτομέρειες, ειπών μόνο ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του πραξικοπήματος. Αλλά και ούτε αργότερα έδωσε συνέντευξη ή άφησε απομνημονεύματα, όπου θα αναφερόταν στους ανθρώπους, που του είχαν δώσει τις εγγυήσεις για μη παρέμβαση της Τουρκίας. Έτσι τα μυστικά τα πήρε μαζί του στο τάφο.
Όλα αυτά δικαιολογούν το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου 1973 από τον Ιωαννίδη, γιατί ο Παπαδόπουλος, που επιδίωκε πλέον με την πρωθυπουργοποίηση του Σπ. Μαρκεζίνη την πολιτική ομαλοποίηση, δεν θα ενεργούσε το πραξικόπημα. Έπρεπε λοιπόν να φύγει από την εξουσία ο Παπαδόπουλος και με το πραξικόπημα της Κύπρου από τον Ιωαννίδη να δοθεί μια δυναμική λύση, που θα ευνοεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Και η αφορμή για το πραξικόπημα στην Κύπρο δόθηκε με τη γνωστή επιστολή της 2ας Ιουλίου 1974 του Μακαρίου προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, με την οποία ζητούσε την άμεση απομάκρυνση του μείζονος αριθμού των Ελλήνων Αξιωματικών, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά, ενόψη της σχεδιαζόμενης μεγάλης μείωσης της οροφής της, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα αναδιοργάνωσής της. Έτσι λήφθηκε η απόφαση για την εκδήλωση του πραξικοπήματος την 15η Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και τη τεχνηέντως απομάκρυνση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Στρατηγού Γεωργίου Ντενίση, που ήταν αντίθετος στο πραξικόπημα.
Στην Ελλάδα ο Αρχηγός του τότε Αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος είχε διατάξει, πριν από το πραξικόπημα της Κύπρου, τη μεταστάθμευση ορισμένων Μονάδων Πεζικού, Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού στην περιοχή του Έβρου για την ασφάλειά της από μία αντίδραση της Τουρκίας στην περιοχή. Συγκεκριμένα το 512 Τάγμα Πεζικού, όπου υπηρετούσα ως Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου, μεταστάθμευσε την 4η Ιουλίου 1974 από την έδρα του στην Ελευθερούπολη Καβάλας στον Πέπλο του Έβρου.
Η Τουρκική εισβολή διαίρεσε το φωτεινό άστρο της Ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο μας και το δράμα συνεχίζεται με την κατοχή και την απειλή για κατάληψη των ελεύθερων εδαφών. Εκείνο το καλοκαίρι του 1974, το καλοκαίρι της καταστροφής, του ολέθρου, του <<γιατί>>, που μέσα από τα χαλάσματα και τα ερείπια μαζί με τη φωτιά και τον καπνό έβγαινε και το ερώτημα, κατά τον ποιητή μας Παντελή Πρεβελάκη:
<<Πως να βαστάξει μια καρδιά κι
η πομονή τ΄ανθρώπου
τη βουβαμάρα που πατεί
το χαλασμό του τόπου>>.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 15ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
Μετά από 12 χρόνια και συγκεκριμένα την 21η Φεβρουαρίου 1986 αποφασίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη δικαστική έρευνα και την ποινική δίωξη των υπευθύνων της Κυπριακής τραγωδίας, δηλαδή το άνοιγμα του <<Φακέλου της Κύπρου>>. Στην απόφαση καθορίζονταν ότι το έργο της Επιτροπής ήταν η συγκέντρωση και η αξιολόγηση των στοιχείων της Κυπριακής τραγωδίας, οι εξουσίες και οι υποχρεώσεις, καθώς και άλλες λεπτομέρειες.
Ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, Πρωθυπουργός της δικτατορίας του Ιωαννίδη, αρνήθηκε να καταθέσει, επικαλούμενος την ευχέρεια, που του παρείχε ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και ο Ιωαννίδης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Επίσης δεν εξετάσθησαν ουσιώδεις μάρτυρες του πραξικοπήματος, που ήταν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα υπήκοοι ξένων κρατών προς αποφυγή νομικών και διπλωματικών προβλημάτων.
Συντάχθηκαν περισσότερα πορίσματα. Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας(ΠΑΣΟΚ) εισήχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29 και 30 Οκτωβρίου 1988 και ψηφίσθηκε, απόντων των Βουλευτών της ΝΔ, κατά πλειοψηφία με αρκετές συμπληρωματικές παρατηρήσεις από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ.
Η δικαστική έρευνα δεν κατέληξε στην ποινική δίωξη των υπευθύνων της Κυπριακής τραγωδίας και ο αποκαλούμενος <<Φάκελος Κύπρου>>, παρέμεινε σε εκκρεμότητα για συζητήσεις κατά διαστήματα. Πολλοί παράγοντες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, επέδρασαν στην αναστολή ποινικής δίωξης των υπευθύνων, εδώ και 47 χρόνια. Ήδη σχεδόν όλοι οι κύριοι υπεύθυνοι έχουν αποθάνει και όλα τα έγγραφα της Εξεταστικής Επιτροπής, σφραγισμένα σε κιβώτια, φυλάσσονται σε αποθήκη του κτιρίου της Βουλής.
ΠΗΓΕΣ.
1. Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη τραγωδία της Κύπρου το 1974.
2. Έκθεση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς του Σάββα Δ. Βλάσση.
Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.