Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Πύργο Χειμάρρου: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το ΥΠ.ΠΟ. έχουν ενεργήσει τα δέοντα»

 


Ο Σύλλογος παρουσίασε αναλυτικά το τι έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αλλά και μέχρι σήμερα, αναφορικά με τις απαραίτητες – για τη διάσωση αυτού του σημαντικού μνημείου – εργασίες, τονίζοντας ότι «εν μέσω της θλιβερής πανδημίας λόγω κορωνοϊού από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τις μέρες μας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ενεργήσει τα δέοντα».

Μάλιστα, ο Σύλλογος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δ/ντη της Εφορείας κ. Αθανασούλη για «το έμπρακτο ενδιαφέρον του σχετικά με το παρόν και το μέλλον του ιστορικού αυτού μνημείου» της Νάξου, όπως και τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου για την – λόγω και έργω – στήριξη και την εμπιστοσύνη προς το Δ.Σ., ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για κάποιες «Κασσάνδρες» που με «υπόγειες» ενέργειες προσπαθούν να υπονομεύσουν τον πιο ιστορικό Πολιτιστικό Σύλλογο των Κυκλάδων για να αναδείξουν τον εαυτό τους. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Αγαπητοί συγχωριανοί και μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου,

Με αφορμή κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου από κοινού με την Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου και σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και δη τον καθ’ όλα αξιέπαινο Διευθυντή αυτής κον Δημήτριο Αθανασούλη και το Υπουργείο Πολιτισμού θα ήθελαν να σας ενημερώσουν αρμοδίως ως ακολούθως:

Κατά το προηγούμενο έτος διάφοροι επιστήμονες (μηχανικοί και αρχαιολόγοι) εντεταλμένοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προέβησαν σε αυτοψίες επί του μνημείου, προκειμένου να γίνει επικαιροποίηση του συνόλου των προβλημάτων που παρουσιάζει τόσο το μνημείο, και ο περιβάλλων χώρος. Έγινε λοιπόν καταγραφή αυτών.

Σε συνεργασία με τον κο Κώστα Ζάμπα που έχει εκπονήσει τη μελέτη αναστήλωσης του Πύργου του Χειμάρρου αποφασίστηκε η αντικατάσταση των φθαρμένων ικριωμάτων.

Για τον σκοπό αυτόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανέθεσε στον μηχανικό κο Θωμά τη σύνταξη σχετικής τεχνικής έκθεσης-μελέτης.

Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής έκθεσης και εντός του έτους 2020 ακολούθησε η αγορά του εξωτερικού ικριώματος (εξωτερικών σκαλωσιών) του Πύργου του Χειμάρρου.

Κατόπιν της ως άνω αγοράς έπρεπε να αλλάξει το έτος για να γίνουν διαθέσιμες νέες πιστώσεις.

Τον Απρίλιο του 2021 αγοράστηκε και το εσωτερικό ικρίωμα (εσωτερικές σκαλωσιές) του μνημείου, του οποίου επίκειται άμεση παράδοση.

Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου 2021 αναμένεται η εξεύρεση του εξειδικευμένου συνεργείου για την αφαίρεση των παλαιών και την τοποθέτηση των νέων ικριωμάτων.

Οι διαβεβαιώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων και η διαδικασία απαλλοτρίωσης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μας έχει διαβεβαιώσει ότι μετά την εγκατάσταση του νέου ικριώματος και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα προχωρήσει σε κατεπείγουσες επεμβάσεις, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και την ένταξη του Πύργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία απαλλοτρίωσης του ευρύτερου χώρου του μνημείου, έχει εκδοθεί η απόφαση, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον δικαστικό προσδιορισμό της προσωρινής ή οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης του ακινήτου.

Τέλος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει προτείνει την ένταξη της αποκατάστασης του μνημείου στην επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της λοιπόν εκ των ανωτέρω ενεργειών και εν μέσω της θλιβερής πανδημίας λόγω κορωνοϊού από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τις μέρες μας πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ενεργήσει τα δέοντα.

Μετά την επικείμενη αντικατάσταση της σκαλωσιάς που ζώνει το περήφανο αυτό μνημείο, επίκειται η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης (θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάθεση και την σπουδή που θα επιδείξει η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων) και θα απομένει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. 

Ευχαριστίες και αιχμές

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου μαζί με την Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου θέλουν να ευχαριστήσουν από καρδιάς τον αγαπητό Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κον Δημήτρη Αθανασούλη για το έμπρακτο ενδιαφέρον του σχετικά με το παρόν και το μέλλον του Ιστορικού αυτού μνημείου του τόπου μας.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου για την λόγω και έργω στήριξη και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, εν αντιθέσει με κάποιους που έχουν βαλθεί να παριστάνουν τις Κασσάνδρες και να ενεργούν αφανώς υπονομεύοντας τον Ιστορικότερο Πολιτιστικό Σύλλογο των Κυκλάδων για να αναδείξουν τον εαυτό τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου