Δέσμη μέτρων για να ελέγξει τις μετακινήσεις προς την επαρχία και να βάλει φρένο στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει τον εορτών του Πάσχα έβαλε η κυβέρνηση.
Με στόχο τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των εκτός νομού μετακινήσεων και της αποφυγής μαζικής εξόδου εκδρομέων από τα αστικά κέντρα -και ιδιαίτερα από την Αττική- προς διάφορους προορισμούς στην επαρχία, ήδη από την Παρασκευή ενεργοποιήθηκε από την αστυνομία σχέδιο εντατικών ελέγχων, το οποίο αυστηροποιείται με βάση και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συμπεριελήφθησαν σε σχετική ΚΥΑ.
Οι εντατικοί έλεγχοι στα διόδια των εθνικών οδών ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής και αστυνομικοί της Τροχαίας ήλεγχαν τις βεβαιώσεις μετακίνησης οδηγών και επιβατών που κινήθηκαν εκτός νομού Αττικής μέσω των δύο κεντρικών οδικών αρτηριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, η κίνηση στα διόδια της Αθηνών – Λαμίας την Παρασκευή ήταν αυξημένη με 14.386 οχήματα στην έξοδο και 12.514 στην είσοδο. Από αυτά, 20 αναγκάστηκαν να… κάνουν αναστροφή μετά τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ σημειώθηκαν μόλις τρεις παραβάσεις μετακίνησης έως τις 17:00.
Την ίδια ώρα, μικρότερη ήταν η κίνηση στα διόδια Αθηνών – Κορίνθου, αλλά περισσότερες οι αναστροφές και οι παραβάσεις. Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 17:00, 11.129 αυτοκίνητα πέρασαν -ή και όχι- την έξοδο, ενώ 9.780 την είσοδο.
Και λέμε «ή και όχι», καθώς συνολικά 100 οχήματα αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Επίσης, σημειώθηκαν πέντε παραβάσεις μετακίνησης, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Τροχαίας.
Για ποιους θα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Σύμφωνα τη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, η μετάβαση προς και από την εργασία εκτός νομού θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.
Όπως αναφέρεται: «Κατά τον χρόνο εφαρμογής της παρούσας, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».
Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:
- Εκτός των ορίων της Περιφέρειας.
- Από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού
Από τα μέτρα, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν τις ακόλουθες μετακινήσεις:
- Aπό και προς την εργασία.
- Για λόγους υγείας, μόνο για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγεία με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
- Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
- Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ο μετακινούμενος έχει την υποχρέωση να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ μάλιστα ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
Σε κάθε μετακίνηση που επιτρέπεται θα πρέπει να:
- Περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο.
- Τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.
- Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων, πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία, θα είναι 48 ώρες.
Πρόστιμα
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.
Drones και 10.000 αστυνομικοί
«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια» σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».
Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.