Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ανοικτά και την Κυριακή τα εμπορικά

 

Μετά από δύο και πλέον μήνες όπου παρέμειναν κλειστά, επαναλειτουργούν από σήμερα Σάββατο 24 Απριλίου τα malls, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, με τις μεθόδους click inside και click away. Ανοικτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και αύριο 25 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων με διευρυμένο ωράριο, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και την Κυριακή 9 Μαΐου που είναι η πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων θερινών εκπτώσεων. 

Η επανέναρξη της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων συμπίπτει χρονικά με μια από τις σημαντικές εμπορικές περιόδους, αυτή τη Πάσχα και έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο όπου η αγορά λειτουργούσε κυρίως μέσω των e-shops. Αυτό από μόνο του εκτιμάται ότι

θα λειτουργήσει ως ελατήριο. Πέρυσι πάντως τα τρία malls της Lamda Development για τα οποία υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, λειτούργησαν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και υπό περιορισμούς (όριο πελατών, click away, click inside) κατά το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου. Το πρώτο δίμηνο του 2020 οι πωλήσεις των επιχειρήσεων που στεγάζονται στα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Μediterranean Cosmos αυξήθηκαν κατά 4% και η επισκεψιμότητα κατά 6%. Αντιθέτως το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020 οι πωλήσεις μειώθηκαν 26% και η επισκεψιμότητα 43%. 

Παρ΄ όλα αυτά τα τρία malls της Lamda Development, όπως είπε πρόσφατα η διοίκησή της κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών διατήρησαν την ανθεκτικότητα τους, δηλαδή υψηλό βαθμό κάλυψης (98%), τις υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης και ανανέωσαν όσες έληγαν με οικονομικούς όρους που ίσχυαν προ πανδημίας.

Πως θα λειτουργήσουν από σήμερα τα Malls

Για τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 "Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο 3 ωρών", ή με την συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. 

Το ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) είναι από τις 7:00 έως τις 20:30 τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή που θα είναι από 13:00 έως τις 19:00 και το Μ. Σάββατο από τις 7:00 έως 18:00. 

Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ. Και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου