Τρίτη 6 Απριλίου 2021

6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ.

<< ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ >>.

Μετά την πλήρη αποτυχία της εαρινής Ιταλικής επίθεσης στο Αλβανικό μέτωπο, ο δικτάτορας Χίτλερ επειγόμενος να κλείσει το Βαλκανικό μέτωπο, ενόψη της επίθεσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης, αποφάσισε να επιτεθεί κατά της Ελλάδας.
6η Απριλίου 1941. Ο εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών με συγκίνηση αναγγέλλει στον Ελληνικό Λαό αυτό που περιμένει: << Από τις 5 και 15 πρωίνής ώρας σήμερον ο εν Βουλγαρία Γερμανικός Στρατός προσέβαλεν, όλως απροόπτως τα ημέτερα Στρατεύματα επί της Ελληνο-Βουλγαρικής Μεθορίου. Τα Στρατεύματα μας αμύνονται του πατρίου εδάφους >>.
Οχυρό Ρούπελ, Βορειοδυτικά των Σερρών, δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα. Με το συγκρότημα των ενεργητικών και παθητικών έργων φράσσει τον κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Στρυμόνα άξονα επιθέσεως από τη Βουλγαρία κατά της Ελλάδας. Διοικητής του Οχυρού Ρούπελ ο Ταγματάρχης Πεζικού Γεώργιος Δουράτσος, που είχε γεννηθεί στην Άνω Σύρο, με δύναμη 27 Αξιωματικούς και 950 οπλίτες.
Την επίθεση κατά του Οχυρού Ρούπελ ενήργησε το 125ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα Πεζικού, μια επίλεκτη και έμπειρη Μονάδα του Γερμανικού Στρατού, γιατί την προηγούμενη χρονιά είχε επιτεθεί κατά της γραμμής Μαζινό, μιας ισχυράς αμυντικής τοποθεσίας στα Γαλλο-Γερμανικά σύνορα, ενισχυμένο με τμήματα της 5ης Ορεινής Μεραρχίας και άρματα, υποστηριζόμενο από πυροβόλα και όλμους διαφόρων διαμετρημάτων και με πάνω από 200 μαχητικά αεροσκάφη.
Ο αγώνας άνισος. Παρά ταύτα το Οχυρό αντιστέκεται και οι επιθέσεις των Γερμανικών στρατευμάτων αποκρούονται την 6η,7η και 8η Απριλίου. Την 9η Απριλίου, μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την επελθούσα συνθηκολόγηση,οι Γερμανοί βλέποντες τις τεράστιες απώλειές τους, υποβάλλουν αίτημα στο Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ να παραδώσει αυτό και να αποχωρήσει.
Ο Διοικητής του Οχυρού Ρούπελ Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, γεννημένος στην Άνω Σύρο, ως νέος Λεωνίδας του απαντά: << Τα οχυρά παραδίνονται μόνο όταν κυριευθώσι υπό του αντιπάλου. Ο αγών θα συνεχισθή. Πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβή >>. Μεγάλες κουβέντες, οι οποίες δεν στηρίζονταν μόνο στο δικό του ανυπέρβλητο ψυχικό θάρρος, αλλά και στη λεβεντιά των Αξιωματικών και Οπλιτών, οι οποίοι απέδειξαν περίτρανα με τις πράξεις τους τον απαράμιλλο ηρωισμό τους.
Η δυσμενής εξέλιξη των επιχειρήσεων όμως σε άλλους τομείς υποχρέωσε το Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ με θλίψη και συντριβή να παραδώσει το οχυρό τη 10η Απριλίου στους Γερμανούς. Μια ημέρα θλίψης και πένθους για τους ηρωικούς μαχητές του οχυρού.
Η απελπισία ξεσπάει. Άλλοι κλαίνε δυνατά, άλλοι αγκαλιάζουν και φιλούν τα όπλα τους με αυθόρμητο πάθος, που σφίγγει η καρδιά όσων τους βλέπουν. Περίλυποι οι Αξιωματικοί παρακολουθούν, χωρίς να μπορούν ν΄αρθρώσουν λέξη, στη σκηνή αυτή του εθνικού σπαραγμού. Ο Έλληνας στρατιώτης είναι ευαίσθητος, ικανός για υπεράνθρωπα έργα, όταν τ΄αναλάβει με τη ψυχή του, και είναι έτοιμος να πάρει κατάκαρδα κάθε ματαίωση των ελπίδων του. Τη στιγμή της παραλαβής του οχυρού ο Γερμανός Αξιωματικός δήλωσε: << Αποτελεί τιμή για εμάς το ότι πολεμήσαμε και υπερηφάνεια, διότι πολεμήσαμε με τόσο γενναίο αντίπαλο >>. Ο Γερμανός Συνταγματάρχης Πέτερσεν, Διοικητής του 125ου Ανεξαρτήτου Συντάγματος Πεζικού, που εκτόξευσε την επίθεση κατά του οχυρού είχε δηλώσει: << Δεν θρηνώ σαν στρατιώτης, γιατί ήταν μία θυσία μας επιβεβλημένη. Όμως κλαίω σαν άνθρωπος, γιατί από το Σύνταγμά μου δεν έμειναν παρά ελάχιστοι μόνο άνδρες >>.
Με αυτόν το τρόπο έληξε η μάχη στο Οχυρό Ρούπελ. Η αντίσταση του Οχυρού Ρούπελ κράτησε τέσσερις ημέρες, μέχρι της παράδοσής του, όπως αναλύθηκε. Οι απώλειες του οχυρού ανήλθαν σε 14 Αξιωματικούς και Οπλίτες νεκρούς και σε 38 τραυματίες. Οι απώλειες των Γερμανών πολύ περισσότερες, υπερέβησαν τους χίλιους σε νεκρούς και τραυματίες.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ.
Αθάνατοι υπερασπιστές του Οχυρού Ρούπελ και πολεμιστές των ωραίων ιδανικών της φυλής και του Έθνους μας. Στεκόμαστε με σεβασμό στη μνήμη σας. Σας ευχαριστούμε γιατί με τον ηρωικό σας αγώνα τιμήσατε την πατρίδα μας, γράφοντας νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!Ας είναι αιώνια η μνήμη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου