Πληθαίνουν τα κρούσματα στην Αττική...
Σε κρίσιμη καμπή... διαρκείας φαίνεται να βρίσκεται η Αττική. Το επιδημικό κύμα του κορωνοϊού σαρώνει το λεκανοπέδιο περισσότερες από έξι εβδομάδες, πιέζοντας το σύστημα υγείας και παρά το πλέγμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν σταδιακά αυτό το διάστημα, δεν φαίνεται να καταγράφεται υποχώρηση. Οι... αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, και βρίσκονται σε ετοιμότητα για την κλιμάκωση περαιτέρω προστατευτικών δράσεων στην Αττική.
Το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο, το πρώτο του Οκτωβρίου, πάντως, μόνο προβληματισμό προκαλεί. Σημειώνεται πως ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που τυπικά ξεκινά η περίοδος της γρίπης, γεγονός που εφέτος εντείνει την ανησυχία όλων καθώς θα είναι η πρώτη περίοδος γρίπης που θα συνυπάρχει και με επιδημία κορωνοϊού.
Στην... επιδημιολογική πρεμιέρα του, όμως, ο μήνας επιφύλασσε 400 και άνω κρούσματα και 11 νέους διασωληνωμένους σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας, της οποίας η επίπτωση θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα. Ήδη, 20 και πλέον ηλικιωμένοι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής, με την κατάστασή τους να είναι σοβαρή λόγω επιβαρυμένης υγείας και ηλικίας. Και πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στη Μονάδα Ηλικιωμένων, επιβεβαιώθηκε ενδονοσοκομειακή συρροή κορωνοϊού στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με τουλάχιστον έξι άτομα, γιατρούς και νοσηλευτές, θετικούς στον κορωνοϊό.
Στο λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφηκαν εχθές τα 2/3 των κρουσμάτων της επικράτειας. Αχαΐα, Βοιωτία, Λάρισα, Κοζάνη, Πιερία, Πέλλα, Λέσβος, είναι κάποιες από τις περιοχές της χώρας που βρέθηκαν χθες στον χάρτη με τις επιβαρυμένες περιοχές, μετρώντας μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά διατηρώντας την παρουσία τους επί σειρά ημερών στα επιδημιολογικά δεδομένα. Για την ακρίβεια, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 272 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ – αρνητικό ρεκόρ- για την ημερήσια επιδημιολογική καταγραφή όλης της επιδημίας. Από τα 272 περιστατικά, τα 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Επιπλέον, από το σύνολο των κρουσμάτων, άλλα 7 συνδέονται με τυχαία δειγματοληψία που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Ανησυχητικό στοιχείο, εκτός από τις νέες διαγνώσεις κορωνοϊού, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος χθες εκτινάχθηκε από τους 78 στους 89, και αυξήθηκε κατά 11 ασθενείς σε σχέση με ένα 24ωρο πριν. Πρόκειται για αριθμό που παραπέμπει στη δύσκολη φάση της επιδημίας, τον περασμένο Απρίλιο: συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου που στις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι ήταν 93, άλλο ένα μελανό ρεκόρ που ευτυχώς δεν έχει – κι ελπίζεται να μην- καταρριφθεί. Από τους 89 ασθενείς που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας, οι 59 βρίσκονται στην Αττική. Συνολικά, το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει 269 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Από αυτές οι 107 έχουν αναπτυχθεί στην Αττική, και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός τους, καθώς παραχωρούνται κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ στις ΜΕΘ covid-19.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι διασωληνωμένοι πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ηλικιακά ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των 60-65 χρόνων και άνω. Γεγονός αναμενόμενο βεβαίως από τους επιστήμονες καθώς στο λεκανοπέδιο διακινείται πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Τα εκατοντάδες κρούσματα ημερησίως το αποδεικνύουν, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που γίνονται με αμείωτο ρυθμό. Κάθε μέρα 60 έως 80 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη κορωνοϊού εισάγονται για νοσηλεία. Μοιραία κάποιοι από αυτούς, και συγκεκριμένα από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, θα επιβαρυνθούν και θα χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τους 89 διασωληνωμένους οι 61 είναι άνδρες, με τους αριθμούς να συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις των ειδικών για τη μεγαλύτερη επίπτωση του ιού και της λοίμωξης στο ανδρικό φύλο. Ηλικιακά η νόσος πλήττει με τις επιπλοκές της κυρίως την ομάδα ατόμων 65 χρόνων και άνω: από την έκθεση του ΕΟΔΥ φαίνεται πως το 63,6% των διασωληνωμένων εχθές ανήκε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα καταλαμβάνει μόνο το 12,6% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού.
Γιατί προβληματίζει η συρροή στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα έχει μπει πλέον η υπόθεση με τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας. Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος των υπευθύνων του γηροκομείου. Την ίδια στιγμή έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ωστόσο, η κατάσταση μοιάζει χωρίς επιστροφή για τη συγκεκριμένη δομή. Τουλάχιστον 20 ένοικοι της δομής διακομίστηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού χθες, με τους ειδικούς να μην κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της υγείας τους και λόγω της επιβάρυνσης και λόγω της ηλικίας τους. Η εστία στο συγκεκριμένο χώρο προκάλεσε την -σχεδόν- οργή του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότι η μετάδοση προέκυψε από εργαζόμενο. «Η Θεσσαλονίκη το πήρε το μάθημά της, η Αθήνα όχι», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην πρόσφατη συρροή σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, διαπιστώθηκε ότι νοσηλευτές νοσούν δύο και πλέον εβδομάδες. Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, μιλά για «μαύρη τρύπα» όσον αφορά στις ιδιωτικές μονάδες κοινωνικής φροντίδας, υποστηρίζοντας ότι δε γίνονται έλεγχοι κάθε 15 ημέρες, με αποτέλεσμα ο ιός να βρίσκει χώρο και να εξαπλώνεται.
Προβληματισμό προκαλεί και η ενδονοσοκομειακή συρροή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς κορωνοϊού, στο Σωτηρία. Εχθές εντοπίστηκαν έξι θετικά κρούσματα στη Θωρακοχειρουργική Κλινική και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Οι γιατροί και νοσηλευτές, φορείς του ιού, έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους και στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου όλοι οι υπηρετούντες στην κλινική, συνολικά 38 άτομα, υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε απολύμανση της κλινικής και οι τέσσερις νοσηλευόμενοι ασθενείς της παραμένουν σε νοσηλεία μη μετακινούμενη. Ωστόσο, εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταλογίζουν χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων από μερίδα εργαζομένων και υπογραμμίζουν ότι με βάση συμπεριφορές που έχουν καταγραφεί, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μια τέτοια συρροή.
Τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει και μερίδα πολιτών τις συστάσεις και τα περιοριστικά μέτρα αναδεικνύει η περίπτωση της κηδείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μουρίκι Βοιωτίας και στην οποία παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, αντί για 50 άτομα που είναι το επιτρεπόμενο όριο. Εξαιτίας του κοινωνικού αυτού γεγονότος, σήμανε συναγερμός στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές για πέντε οικισμούς της Βοιωτίας και της Χαλκίδας ο οποίος διήρκεσε στο υψηλότερο επίπεδο για ένα 24ωρο.
Η υπηρεσία ιχνηλάτησης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατέληξε σε εκατοντάδες επαφές μιας 63χρονης γυναίκας που παρευρέθηκε στην κηδεία και νοσηλεύεται με την Covid-19 στο νοσοκομείο «ΝΜΙΤΣ» στην Αθήνα.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στην περιοχή για να διεξάγουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στο σύνολο των κατοίκων. Μέχρι το βράδυ, ένα δείγμα είχε βρεθεί θετικό.
Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων η Κύθνος
Την ίδια στιγμή, σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τέθηκε και το νησί της Κύθνου. Από χθες έως και τουλάχιστον τις 16 Οκτωβρίου:
• Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
• Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
• Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
• Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
• Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.