Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταγράφει ο Σεπτέμβριος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον -επίσης αρνητικό- Αύγουστο, τη στιγμή που όλα δείχνουν πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες. Δεν είναι μόνο οι νέες μολύνσεις και τα κρούσματα που τρομάζουν, αλλά και η διασπορά του ιού, αλλά και οι ασθενείς που νοσούν βαριά και χρειάζονται διασωλήνωση.
Μέσα στον μήνα που διανύουμε η χώρα μας έσπασε το «φράγμα» τόσο των 300 όσο και των 400 ημερήσιων κρουσμάτων. Και μπορεί ο χθεσινός αριθμός των 453 κρουσμάτων να δικαιολογείται από τα 184 σε πρόσφυγες στη Λέσβο, όμως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών έχουν… σταθεροποιηθεί σε αριθμούς πάνω από 300. Εξαίρεση αποτέλεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο έχει γίνει γνωστό ότι τα κρούσματα τις εν λόγω μέρες δεν είναι ενδεικτικά της πορείας του φονικού ιού στη χώρα μας, αφού τα Σαββατοκύριακα διενεργούνται λιγότερα τεστ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 5.840 νέες μολύνσεις κοροναϊού, τη στιγμή που από την 1η Σεπτεμβρίου έως και χθες σε 22 ημέρες, τα νέα περιστατικά ήταν 5.278, ενώ ακόμη απομένει σχεδόν ένα δεκαήμερο για να ολοκληρωθεί ο μήνας.
Ένας αριθμός που τρομάζει τους επιστήμονες είναι αυτός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς. Συγκεκριμένα, στα τέλη Αυγούστου ανέρχονταν σε 36, ενώ σήμερα έχουν «σκαρφαλώσει» στους 79.
Διαβάστε επίσης: Η έξαρση στην Αττική φέρνει lockdown αλά… Μαδρίτη – Τι είναι και πώς θα εφαρμοστεί
Οι παράγοντες που φέρνουν πιο κοντά το lockdown
Με τα νούμερα στην Αττική να προκαλούν… τρόμο και τα νέα μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ από χθες, πονοκέφαλο προκαλεί η διασπορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μισά από τα συνολικά κρούσματα εντοπίζονται στο κέντρο με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ.
Την ίδια στιγμή άπαντες από την κυβέρνηση έως και τους επιστήμονες απευθύνουν έκκληση προς τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας παραμένει η πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας. Την πίεση στο σύστημα υγείας επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανέφερε πως «για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας ενώ παρά τα μέτρα παραμένει ισχυρή η παρουσία του ιού».
Σε κάθε περίπτωση η επιβολή ενός lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, το προσεχές 7ήμερο με 10ήμερο είναι κρίσιμο, αφού η διασπορά του ιού εκείνες τις ημέρες θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τα νέα, αυστηρότερα, μέτρα.
Στα όριά τους νοσοκομεία και ΜΕΘ
Μέχρι στιγμής, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες είναι 427 συν οι 79 που είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι. Παρότι οι 427 νοσηλευόμενοι δεν αναφέρονται συχνά, είναι ασθενείς που βρίσκονται σε απλές κλίνες covid-19 επί πολλές ημέρες, αφού έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό. Πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως ανήκουν στην ομάδα από 45 έως 65 ετών.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το 40% των απλών κλινών covid-19 είναι κατειλημμένες, ενώ οι εντατικές για τον κοροναϊό είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% γεμάτες.
Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικές στιγμές μέσα στις ΜΕΘ – Ο κοροναϊός, οι ασθενείς, οι γιατροί
«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο» δήλωσε η Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση». «Το σύστημα υγείας πιέζεται» είπε η κ. Γκάγκα.
Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς. Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν… πίστευαν στην ύπαρξη του ιού.
Πέτσας: Δεν αποκλείουμε τοπικά lockdown, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα
Αναφερόμενος στα τοπικά lockdown που πλέον για πολλούς επιστήμονες φαντάζουν μονόδρομο, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν. Από την την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας».
«Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο Θέμα Fm.
«Μοντέλο Μαδρίτης» στην Αττική
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ειδικοί ήδη επεξεργάζονται την εφαρμογή του «μοντέλου της Μαδρίτης» και στη χώρα μας. Με δεδομένο πως οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο Μαδρίτης». Τι προβλέπει αυτό; Πως θα γίνονται τοπικά lockdown σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, με περιορισμό στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού.
Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», στις «κόκκινες ζώνες» τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.
Ανάμεσα δε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί και διαπερνούν όλα τα πεδία δραστηριότητας του πληθυσμού (σχολές, αθλητισμός κ.ο.κ.) είναι και αυτό του «κλειδώματος» των πάρκων, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.
Οι «κόκκινες» περιοχές
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν εστιασμένα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες – π.χ. ηλικιωμένοι και μετανάστες – αλλά και να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν απλώνεται ομοιόμορφα στο σύνολο του Λεκανοπεδίου αλλά εντοπίζεται πιο υψηλό σε συγκεκριμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.
Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην Αττική είναι πολύ δύσκολη. Οι αρχές βάζουν κάθε μέρα στο μικροσκόπιο τους αριθμούς περιοχή, περιοχή και σίγουρα προβληματίζει αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο σε Κυψέλη, τα Πατήσια και Σεπόλια.
Στις «κόκκινες» περιοχές συμπεριλαμβάνονται: Η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.
Συνεπώς, είναι πάρα πολύ πιθανό μια μερίδα του πληθυσμού της Αττικής να επιστρέψει στην εποχή των SMS αλλά και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η αλυσίδα της μετάδοσης, πριν από ένα κανονικό lockdown.
Πόσο % των Ελλήνων έχει ανοσία
Την ίδια στιγμή τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον φονικό ιό κρούουν σε νέα τους μελέτη οι επιστήμονες επισημαίνοντας μόλις το 1% των Ελλήνων έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα.
Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τον νέο κοροναϊό δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Life».
Σε αυτήν την εργασία, τα πρώτα 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών-δοτών που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ και συλλέχθηκαν Ιούνιο-Ιούλιο 2020, αναλύθηκαν με ειδικό και ευαίσθητο τεστ για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κοροναϊού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν χαμηλό επιπολασμό αντισωμάτων της τάξης του 1,0%
, αφού με το τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκε μόνο 25 δείγματα βρέθηκαν θετικά. Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ουρανία Τσιτσιλώνη, Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα κυριότερα αποτελέσματα της δημοσίευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.