Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Κοροναϊός : «Κόκκινος» συναγερμός για τα νοσοκομεία – Μάσκα παντού ζητούν οι επιστήμονες

 


Μπορεί τα κρούσματα κοροναϊού σήμερα στη χώρα μας να είναι εμφανώς μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο άπαντες παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό, αφού η πανδημία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει.

Αυτός είναι και ο λόγος που από αύριο θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, με σκοπό την αποτροπή της περεταίρω εξάπλωσης του φονικού ιού. Την ίδια στιγμή, μεγάλη αγωνία επικρατεί για τους διασωληνωμένους, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξήγησε.

«Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε» συμπλήρωσε η ίδια μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί επιστήμονες ζητούν καθολική χρήση μάσκας, τουλάχιστον στην Αττική, αφού είναι η περιοχή που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» της φονικής πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ζήτησε τη χρήση μάσκας παντού στο κέντρο της Αθήνας.

«Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Για ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες έκανε λόγο ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Η αλήθεια, πάντως, είναι πως υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αλλάξουμε» είπε ακόμη ο κ. Γώγος, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το «κοκτέιλ» της εποχικής γρίπης με τον κοροναϊό και όχι μόνο. «Εάν τα υπάρχοντα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, Κάτω Πατησιά, Κυψέλη, Σεπόλια, Κάτω Κυψέλη, είναι μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες πρόσβασης σε υποδομές υγείας. 

Τρόμος στα νοσοκομεία για τα κρούσματα

Η κατάσταση στα 4 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής είναι οριακή και έχει φθάσει να προκαλεί τρόμο στους γιατρούς που βλέπουν τα περιστατικά να αυξάνονται τρομακτικά μέρα με τη μέρα.

Ήδη  νοσηλεύονται 59 περιστατικά και έμειναν  μόλις 13 κενές θέσεις σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής με 10-15 διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

«Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ» ανέφερε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Κι όμως σε ένα… παράλληλο σύμπαν κάποιοι επιμένουν να συνεχίζουν να ζουν σα να μη συμβαίνουν όλα αυτά.

«Πήγα στην εκκλησία, ήταν όλοι μαζί μέσα χωρίς μάσκες, έμεινα απέξω» ανέφερε ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Κοντοδημόπουλος.

Άλλες 40 κλίνες σχεδιάζεται να ανοίξουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας την ερχόμενη εβδομάδα για τις αυξημένες ανάγκες στην Αττική, όμως δεν θα είναι ούτε και αυτές αρκετές για να σώσουν ζωές αν δεν λάβουμε άμεσα όλοι τα μέτρα μας για τη δημόσια υγεία.

Μπαίνουν σε ισχύ τα πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο το πρωί οι πολίτες θα πρέπει λοιπόν να διαχειριστούν μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Από τις 06:00 ξεκινά η εφαρμογή των νέων αυστηρών μέτρων.

Αλλάζει από αύριο η ζωή των κατοίκων της Αττικής, καθώς τίθενται σε εφαρμογή νέα αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία των κρουσμάτων.

Συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους αναβάλλονται, καθώς και οι προβολές στους χειμερινούς κινηματογράφους. Στις θρησκευτικές τελετές έχει τεθεί όριο 20 ατόμων.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε μια προσπάθεια να εκλείψουν οι εικόνες με δεκάδες επιβάτες στρυμωγμένους σε λεωφορεία και μετρό, επιβάλλεται η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε ποσοστό 40%.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα εισέρχονται σταδιακά στην εργασία τους.

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν και εκτεταμένοι έλεγχοι για κοροναϊό σε σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εργασίας και κυρίως νοσοκομεία. Οι έλεγχοι θα γίνονται με τεστ ταχείας διάγνωσης, τα λεγόμενα rapid tests από τις κινητές ομάδες Υγείας.

Ισχυρές είναι οι συστάσεις στους άνω των 65 για περιορισμό των μετακινήσεων, καθώς αποτελούν την πληθυσμιακή ομάδα που προβληματίζει τους ειδικούς.

Μάλιστα η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μπει σε εφαρμογή και το sms που θα αφορά σε περιορισμό των μετακινήσεων και κυρίως για τους ηλικιωμένους.

Οι σκέψεις του Μαξίμου για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα, δε, με το MEGA, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει η διαδικασία αποστολής sms για τις μετακινήσεις στην Αττική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται πως έχουν εξετάσει αυτό την εναλλακτική για τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους άνω των 65 ετών προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Παράλληλα, εξετάζεται η γενικευμένη χρήση της μάσκας, με σκοπό να αποφύγουμε το lockdown των 15 ημερών.

Στοχευμένα οικονομικά μέτρα σε περίπτωση lockdown

Εάν λοιπόν προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται σε τοπικές «ενέσεις» ρευστότητας.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αλλαγές στην επιστρεπτέα προκαταβολή με επιδότηση έως και 50%, επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Επιπλέον, προβλέπεται η παράταση του επιδόματος των 534 ευρώ, η επιμήκυνση των επιδομάτων ανέργων, αλλά και νέα εργαλεία χρηματοδότησης.,

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, πολύ μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200 ήταν τα κρούσματα του κοροναϊού σήμερα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στα 12 κρούσματα που εντοπίστηκαν τις πύλες εισόδου της χώρας προστέθηκαν ακόμα 3, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων στα 15.

Για ακόμα μια φορά η Αττική «φλέγεται» μετρώντας 89 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Σάμος με 22 κρουσμάτων, εκ των οποίων 21 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου.

Σταθερά παρέμεινε και η Θεσσαλονίκη με 11 κρούσματα.

Αναλυτικότερα:

  • 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 89 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου
  • 2 κρούσματα στη Π.Ε. Κορινθίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 21 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πάνω από 15.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, ενώ 2.591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου