Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Δώδεκα μίλια στο Ιόνιο προανήγγειλε ο Μητσοτάκης – Απειλές Ερντογάν και τουρκικά νταηλίκια στη Χάλκη

Μάχη στη Βουλή για την ΑΟΖ – Απειλές Ερντογάν και τουρκικά νταηλίκια στη Χάλκη, Βαγγέλης ΣαρακινόςΕν μέσω νέων απειλών του Ερντογάν τίθενται σήμερα προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής οι συμφωνίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα δώδεκα μίλια. Την ίδια ώρα, όπως φάνηκε από τη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, μεικτές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις συμφωνίες με τη Ρώμη και το Κάιρο, με μοναδικό σημείο σύγκλισης την ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στις Ένοπλες δυνάμεις και στο Λιμενικό για την μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και αφορά το χθεσινοβραδινό περιστατικό στη Χάλκη. Πρόκειται για την επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας, η Άγκυρα επιχείρησε να προκαλέσει επεισόδιο. Τουρκικά πλοία πήγαν στην περιοχή και ζητούσαν από τους εμπλεκόμενους να αποχωρήσουν από την περιοχή. Αδιαφορώντας για την ανθρωπιστική επιχείρηση που ήταν σε εξέλιξη, οι Τούρκοι επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας και να προκαλέσουν επεισόδιο με την πυραυλάκατο "Γρηγορόπουλος".
Περνώντας στην ημερήσια διάταξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εμβληματικές» τις συμφωνίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αναφέροντας ότι στα κείμενά τους περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. «Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος» είπε χαρακτηριστικά και προϊδέασε το Κοινοβούλιο, ότι σε αυτήν ειδικά την συνεδρίαση, ο λόγος θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος.

Δώδεκα μίλια στο Ιόνιο

Τα λεγόμενα στην αίθουσα θα αποτελέσουν «τεκμήρια» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους για την υπονόμευση της εθνικής στρατηγικής είπε ο πρωθυπουργός. Το ίδιο είχε ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, σημειώνοντας ότι θα είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός» στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, γιατί αυτά που θα πει θα συνοδεύουν  την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιατησία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες, οι οποίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων, επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε επίσης,  ότι οι συμφωνίες βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, για να επισημάνει ότι με αυτές η Ελλάδα αναδεικνύεται και πάλι ως «εγγυητής των ανατολικών συνόρων, αλλά και των συμφερόντων, της Ευρώπης στη Μεσόγειο». Σε ότι αφορά τη στάση των Ευρωπαίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καθιέρωση από τον Μακρόν του όρου «ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας», αλλά και στη δήλωση της Μέρκελ για «δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».
Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, «η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια», προβαίνοντας με αυτή την ενέργεια «στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». Πρόσθεσε επίσης ότι «η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά αυτό το δικαίωμα και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις τουρκικές αντιδράσεις, τις οποίες χαρακτήρισε σπασμωδικές. Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές του και με το νου στη φημολογία ότι υπάρχουν αντιδράσεις σημείωσε ότι «ίσως δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας των επιλογών μας» από τις αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Συγκεκριμένη εθνική στρατηγική 

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο, αλλά χωρίς απειλές και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και έστειλε στην Άγκυρα εκ νέου το μήνυμα «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Παραλλήλως τόνισε ότι δεν θα κάνει αναφορά στο τεράστιο θέμα της πανδημίας και τις συνέπειές της γιατί δεν θέλει να υποβαθμίσει «το τεράστιο εθνικό θέμα που έχουμε ενώπιόν μας». Έκοψε έτσι το άπλωμα της συζήτησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδία έντονης κριτικής στον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Κλείνοντας, ωστόσο, χαρακτήρισε αμήχανο το "παρών" του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «σε μια τέτοια συγκυρία η αποχή από την ψηφοφορία σημαίνει υπεκφυγή και το αμήχανο "παρών" ισούται με "απών" από την ιστορική ευθύνη». Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανεκτιμήσει τη στάση του, για να μπορεί ο Δένδιας στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να επικαλεστεί μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή.
Από ην πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα του οποίου αποφάσισε να υπερψηφίσει τη συμφωνία με την Ιταλία, αλλά να δηλώσει “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο, μίλησε για «εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο» και περιέγραψε τους δύο βασικούς στόχους που, κατά τον ίδιο, θα έπρεπε να έχει μια «συγκροτημένη εθνική στρατηγική». Μια εθνική στρατηγική που, όπως είπε, παρά τις ελπίδες του «δεν την εισέπραξε» από την ομιλία του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι «η αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας» και ο δεύτερος «η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη, αν χρειαστεί, αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».

Η στάση της αντιπολίτευσης


"Ναι", αλλά με επιφυλάξεις λέει στις συμφωνίες το ΚΙΝΑΛ, επιμένοντας στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών. Χωρίς να παραβλέπει το γεγονός ότι η Τουρκία "μαρκάρει" ελληνικές περιοχές για να δημιουργήσει τετελεσμένα, ο ειδικός αγορητής Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε στην Επιτροπή ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.
Το γεγονός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αναγνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με την έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή, κατέθεσε αίτημα για  ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα έγινε δεκτό και, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών από τις 15:00 έως τις 20:00, λόγω των υγειονομικών μέτρων. Κατά και των δύο συμφωνιών τάσσεται το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η ελληνοϊταλική δίνει μερική επήρεια στα διαπόντια νησιά και τις Στροφάδες και τη μερίδα του λέοντος στους Ιταλούς ψαράδες, ενώ η ελληνοαιγυπτιακή είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού που δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη.
Η Ελληνική Λύση χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ενώ για την ελληνοϊταλική έχει πει εξαρχής ότι, όχι απλώς δεν έδωσε τίποτα στη χώρα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για την μερική επήρεια των νήσων. Κατέθεσε μάλιστα ένσταση αντισυνταγματικότητας των συμφωνιών, η οποία συζητήθηκε στην έναρξη της σημερινής συνερίασης και απορρίφθηκε. Έλλειψη εθνικού σχεδίου κατήγγειλε και το ΜέΡΑ25 (Σοφία Σακοράφα), δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει τις συμφωνίες. Επανέλαβε τέλος τη θέση του κόμματος για την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ.

Παραλήρημα Ερντογάν

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις, κορυφώνοντας την κλιμάκωση στην περιοχή. Η αρχή αυτού του νέου κύκλου έντασης ξεκίνησε με τις χθεσινές πολεμικές κραυγές του Τσαβούσογλου, οι οποίες μάλιστα εκτοξεύθηκαν παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος άκουγε παραμένοντας απαράδεκτα σιωπηλός.
Τη σκυτάλη πήρε πριν λίγη ώρα ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη μάχη του Ματζικέρτ, απείλησε την Ελλάδα ακόμα και με στρατιωτική αντίδραση. Επιμένοντας σε όλες τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Θα αντιδράσουμε είτε πολιτικά, είτε οικονομικά, είτε στρατιωτικά. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί πληρώνοντας ακόμα και τίμημα. Αν κάποιοι θέλουν να μας αντιμετωπίσουν, ας έρθουν. Ειδάλλως ας φύγουν από την μέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου