Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι περισσότερο ελκυστικά από αυτά της Ιταλίας; Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι. Η πολιτική σταθερότητα που έχει προσφέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας της ασθένειας Covid -19 και το... χρέος της Ελλάδας, για το οποίο έχει εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής της εφημερίδας «Handelsblatt» στην Αθήνα. Ο παλαιότερος ανταποκριτής ευρωπαϊκής εφημερίδας στη χώρα μας, ο οποίος καλύπτει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα από το 1979, γνωρίζει ίσως καλύτερα από τους περισσότερους Έλληνες δημοσιογράφους την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον βετεράνο Ευρωπαίο δημοσιογράφο, η Ελλάδα μόλις άρχιζε να ανακάμπτει από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαφνικά βρέθηκε εκ νέου σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού. Παρ' όλα αυτά, οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων είναι σίγουροι και εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα περισσότερα από αυτά της Ιταλίας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πολλοί επενδυτές βλέπουν διαφορετικά τα ελληνικά ομόλογα από αυτά της Ιταλίας, υπογραμμίζει ο Γκερντ Χέλερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα είναι ένας από τους βασικότερους λόγους. «Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών» αναφέρει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με την «Handelsblatt», η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα, καθώς έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στις δημοσκοπήσεις.
Η πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Γερμανού ανταποκριτή στην Αθήνα είναι αυτή που αφορά στο χρέος της χώρας μας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, το επίπεδο χρέους της χώρας μας, παρ' όλο που είναι υπερβολικά υψηλό, ανήκει στους Ευρωπαίους πιστωτές, συνεπώς οι διεθνείς επενδυτές δεν ανησυχούν για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος, τα ομόλογα της Ελλάδας παραμένουν ευαίσθητα στις διακυμάνσεις των τιμών. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κυμανθούν εάν καθυστερήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή εάν καταφέρουν να περάσουν τις θέσεις τους οι «τσιγκούνες» χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.