Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Η κυβέρνηση μεταξύ δεύτερου κύματος κορονοϊού...

...οικονομικής κρίσης και ελληνοτουρκικών προβλημάτων...
Τελειώνει πλέον το ...έτος του μέλιτος για την κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού, την οικονομική κρίση και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη μεγάλη ύφεση, αλλά και από την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής το προσεχές Σαββατοκύριακο θα κρίνει πολλά, για παράδειγμα, όχι μόνο για το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και την πρόθεση της ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει ενεργά ή όχι την Αθήνα και τη Λευκωσία από τις επιθέσεις βλέψεις της Άγκυρας, ώστε να αποτραπεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή τη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και ένας εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικός διάλογος.

Παράλληλα με την υιοθέτηση σοβαρών κυρώσεων από τις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να υπάρχει και μια απόφαση που θα επιβεβαιώνει ρητά πως η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα επιβάλει τις κυρώσεις εάν η παραβατική πολιτική της Άγκυρας κλιμακωθεί και θα συνδράμει τη χώρα μας σε περίπτωση μιας στρατιωτικής εμπλοκής με την Άγκυρα.

Στο εσωτερικό του το κυβερνών κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη για συνολικό διάλογο με την Τουρκία και με την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ότι «με πειρατές διάλογο δεν κάνει κανείς». Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση ακροβατεί μεταξύ των δυο αυτών στρατηγικά αντίθετων θέσεων, ενώ στην παρούσα φάση η ακροδεξιά -και εντός της ΝΔ- δείχνει αδύναμη να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, λόγω και της έλλειψης προσώπου που θα ηγηθεί του χώρου. Σε περίπτωση έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, πάντως, ή και υπογραφής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με χαμηλή επήρεια σημαντικών ελληνικών νησιών, ότι ο Αντώνης Σαμαράς ή θα αντιδράσει ή θα ακυρωθεί πολιτικά.

Την ίδια στιγμή, κάτω και υπό την πίεση της οικονομίας, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα του κορονοϊού δεν καταγράφονται το ίδιο αποτελεσματικοί όσο στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, το τελευταίο διάστημα, δείχνει να μπαίνουν μπροστά από τα υγειονομικά, γεγονός που προκαλεί τις πρώτες γκρίνιες στην υγειονομική επιτροπή που έχει επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ίσως είναι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα πολυκαταστήματα, τη στιγμή που οι επιδημιολόγοι προτείνουν η χρησιμοποίησή τους να είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους, αλλά και τους ιδιωτικούς χώρους. Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η μη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη σύσκεψη του μισού υπουργικού συμβουλίου για την πρόληψη ενός νέου κύματος κορονοϊού, γεγονός που αποδεικνύει τα εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν στην κυβέρνηση, όπως αίσθηση προκαλεί και ότι ο αρμόδιος υπουργός αρνείται να συναντήσει τους «ήρωες» αστυνομικούς που πραγματοποιούν στάση εργασίας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ένα δεύτερο κύμα επιδημίας είναι φανερό πως θα επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα, καθιστώντας πολύ πιο «γκρίζα» την κατάσταση στην κοινωνία από το φθινόπωρο.

Και όλα αυτά ενώ οι αναδουλειές και η επαγγελματική ανασφάλεια βαραίνουν το κοινωνικό κλίμα, κάτι που ήδη ανιχνεύεται από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, παρά το ιδιαίτερα μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου.
Το γεγονός δε ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει πως πώς θα φτιαχτεί ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς, αφήνει για ορισμένους ανοιχτά όλα τα πολιτικά σενάρια, ανεξαρτήτως των κατηγορηματικών διαψεύσεων του πρωθυπουργού.

Βασίλης Σκουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου