Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Πολιτισμός σημαίνει φως…

Ήμαστε ίσως ο πλέον ευλογημένος λαός της υφηλίου μιας και οι πρόγονοί μας φρόντισαν να μας κληρονομήσουν τα εφόδια για την υπαρξιακή μας επιβίωση ανά τους αιώνες.
Όσες μικρασιατικές καταστροφές, σκλαβιά και κατοχή, εμφύλιοι και οικονομικά στραπάτσα και αν μας σαλαμοποιούν συγκυριακά στο τέλος η εθνική μας ταυτότητα παραμένει αυθεντική και αναλλοίωτη.
Ουδείς μέχρι σήμερα αποτόλμησε να σταθεί πολέμιος και να αμφισβητήσει ότι εδώ είναι το κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού. Και όσο και αν κάποιοι υπέκλεψαν ένα μικρό κομμάτι από τον Παρθενώνα, όσο και αν κάποιοι βόρειοι γείτονές μας προσπαθούν να σφετερισθούν ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας μας δεν μπορούν να θολώσουν το εκτυφλωτικό φως και την πολιτιστική μας ακτινοβολία.
Ο πολιτισμός είναι το είδωλο μέσω του οποίου ο κάθε λαός αντικατοπτρίζει την υπαρξιακή οντότητα και την Εθνική του ταυτότητα και για εμάς αποτελεί κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα. Όπου και αν σκάψει κάποιος για θεμέλια ξεφυτρώνει άγαλμα.

Μεγάλοι στρατηλάτες, απαράμιλλοι ηρωϊσμοί, ξακουστοί ρήτορες, φιλόσοφοι, ιστοριογράφοι, συγγραφείς, λογοτέχνες, γλύπτες, ζωγράφοι, ποιητές, τραγουδοποιοί, χορογράφοι και καλλιτέχνες που είχαν το χάρισμα να σμιλεύουν την πέτρα και να αποτυπώνουν εκεί την καθημερινή ανθρώπινη υπόσταση διανθισμένη με έντονα συναισθηματικά χαρακτηριστικά αποτελούν την κιβωτό με το αμύθητης αξίας υλικό που προσδιορίζει την προέλευση, τις ρίζες και την διαχρονική μας πορεία στα βάθη των αιώνων.
Στην χώρα που αποτελεί το λίκνο των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού δεν αρκεί το τετριμμένο «είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας».’
Οφείλουμε όλοι πολιτεία και πολίτες να συνειδητοποιήσουμε την μεγάλη ευθύνη και το βαρύ φορτίο που κουβαλάμε στις πλάτες μας και την μεγάλη υποχρέωση ως ιμάντες μεταφοράς να παραδώσουμε άφθαρτο στις νεώτερες γενιές σαν την πλέον πολύτιμη παρακαταθήκη.
Η διαχρονικότητα των πολιτιστικών δρώμενων παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και δεν είναι τυχαίο ότι σε μια εποχή έκπτωσης ηθών, αρχών και αξιών οι πολίτες τρέχουν αυθόρμητα και γεμίζουν αίθουσες με κάθε μορφής πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ σε άλλου είδους και κυρίως σε πολιτικά προσκλητήρια γυρίζουν την πλάτη.
Και αυτό όμως το συγκριτικό πλεονέκτημα η Ελληνική πολιτεία το θεωρεί δεδομένο και εκτός από την αδιαφορία αφήνει ανεκμετάλλευτη μια αστείρευτη και σημαντικότατη πηγή πλούτου που κάτω από συγκεκριμένη στρατηγική θα μπορούσε να δώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη και λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Άλλοι λαοί στύβουν την πέτρα (την πολιτιστική) και προβάλλοντας το τίποτα καταφέρνουν και δημιουργούν σημαντικές προστιθέμενες αξίες για την χώρα και για τον λαό τους.
Όσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν την Αίγυπτο εκτός των άλλων χρήσιμων συγκρίσεων θα διαπίστωσαν ότι την πρώτη θέση στο ΑΕΠ της χώρας αυτής κατέχει το τουριστικό συνάλλαγμα και οι άδηλοι πόροι της διώρυγας του Σουέζ. Και όταν μιλάμε για τουρισμό εννοούμε τον πολιτιστικό τουρισμό αφού εκεί …πέραν του Νείλου υπάρχει η έρημος.
Διαχρονικά ήμαστε ανεπαρκείς και ανέτοιμοι για να διαχειριστούμε στο έπαρκο την παρακαταθήκη που απλόχερα μας άφησαν οι πρόγονοί μας και που εμπεριέχει διαχρονικά τεκμήρια μιας ακμάζουσας πολιτείας και πολύ επιφανών ανδρών.
Η μόνη περίοδος που η πολιτεία προσπάθησε να βάλει πιο ψηλά τον πήχη ήταν η θετική αύρα της Μελίνας που όχι μόνο διεκδικήσαμε με συντονισμένο τρόπο τα κλεμμένα μάρμαρα αλλά φύσηξε δυνατός άνεμος που αναπτέρωσε το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τα πολιτιστικά δρώμενα.
Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν τον παλιό καλό καιρό. Οι διακοπές και η ξεγνοιασιά νοθεύονται από την αναγκαστική περίσκεψη και το ζοφερό φθινόπωρο που προοιωνίζεται.
Το ήδη νεφελώδες οικονομικό τοπίο επισκιάζει η απειλητική έφοδος των κορονοϊών.
Είναι κοινή πλέον η πεποίθηση ότι κάποιοι αδίστακτοι κερδοσκόποι μεταλλάσουν μεταδοτικούς μικροοργανισμούς και τρομοκρατούν τον πλανήτη με σκοπό να του πλασάρουν εύκολα εμβόλια, μάσκες και φάρμακα για να τον σώσουν.
Εκεί που το πολιτικό σύστημα αδυνατεί, έρχονται οι πολιτιστικοί σύλλογοι να βάλουν πλάτη και να ανατάξουν την ψυχολογία και τις τοπικές οικονομίες.
Εκατοντάδες εθελοντές ανά την επικράτεια δεν φείδονται χρόνου και χρήματος και διαθέτουν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους για να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη πολιτεία και να διατηρήσουν άσβεστη στην μνήμη των νεώτερων γενεών την μεγάλη ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη και τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.
Είναι η περίοδος που παρά την ανασφάλεια, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα περιοριστικά μέτρα φουλάρουν τις μηχανές και διακατεχόμενοι από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ώστε να αλληλοεπικαλύπτεται η υποτυπώδης δραστηριότητα της πολιτείας διατηρούν αλώβητη την πολιτιστική μας ύπαρξη.
Είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού που με άοκνες προσπάθειες δημιουργούν στις πλατείες των χωριών γεγονότα που ξαναφέρνουν κοντά τους ανθρώπους, τους ενώνουν, τους ψυχαγωγούν και διατηρούν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδώσεις και την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Εκεί που η πολιτεία αδιαφορεί, αδυνατεί και μας πληγώνει έρχονται οι δημιουργοί με το πλούσιο καλλιτεχνικό τους έργο και οι άνθρωποι των συλλόγων, οι απλοί, οι καθημερινοί, οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας και επουλώνουν τις πληγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου