Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Νάξος: Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Νικοδήμου – Κανονικά η λιτανεία της εικόνας

Με αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γιορτάζεται φέτος στη Νάξο ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η λιτανεία θα ξεκινήσει στις 9:00 το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου από το ναό του Αγίου Νικοδήμου στη Χώρα της Νάξου και θα καταλήξει στη Μητρόπολη Παροναξίας όπου θα ψαλεί η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου, χωρίς τις ενδιάμεσες στάσεις που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ή ίσως να γίνει μια στάση στην Παντάνασσα.
Επίσης  δεν θα συμμετέχουν Μητροπολίτες από όλη την Ελλάδα όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Των εκδηλώσεων θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα:

Δευτέρα 13 Ἰουλίου 2020

8.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.
10.00 μ.μ. Ἱερά Ἀγρυπνία. (Μικρό Ἀπόδειπνο μέ τούς Χαιρετισμούς τοῦ Ἁγίου, Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία.)

Τρίτη 14 Ἰουλίου 2020

7.00 π.μ. Ὄρθρος καί Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου7.30 μ.μ. Ἀκολουθία Μεθέορτου Ἀρχιερατικοῦ Ἑσπερινοῦ καί Παρακλήσεως τοῦ Ἁγίου στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου χοροστατούντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου.
9.00 μ.μ. Λιτάνευσις τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος καί τῶν Τιμίων Λειψάνων τοῦ Ἁγίου Νικοδήμου προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου διά τῆς παραλιακῆς ὁδοῦ πρός τόν Μητροπολιτικό Ναό ὅπου θά ψαλεῖ ἡ Παράκλησις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Ο Άγιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και Αναστασία Καλλιβούρση (η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη). Το όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας.Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο.
Σε ηλικία 16 ετών πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά σε φημισμένους διδασκάλους έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή.
Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 πήγε στο Άγιο Όρος.
Εκεί, στη Μονή του Αγίου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος.
Οι Πατέρες της Μονής, που διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής.
Στη Μονή αυτή ο Νικόδημος, υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής.
Έπειτα αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο, επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων.
Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου