Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Eurogroup: Ολονύκτιο «θρίλερ» και αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας! - Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη

Σε... ολονυκτία μετατράπηκε η χθεσινοβραδινή Συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Eurogroup για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε αδιέξοδο, αποδεικνύοντας ότι η πολυδιαφημισμένη αλληλεγγύη της Ευρώπης -ειδικά τώρα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο- είναι μόνο στα λόγια, καθώς οι αντιθέσεις μεταξύ των χωρών είναι τεράστιες.
Μάλιστα, η σημερινή συνέντευξη Τύπου που είχε ανακοινωθεί από τον Μάριο Σεντένο, τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, αναβλήθηκε και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να γίνει νέα προσπάθεια για να βρεθεί λύση.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Μάριο Σεντένο, γνωστοποίησε, λοιπόν, σήμερα ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού, παρότι οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ο Σεντένο πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο Πέμπτη.
«Έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε αυτήν. Ανέστειλα το Eurogroup», οι εργασίες του οποίου θα συνεχιστούν «αύριο, Πέμπτη», ανέφερε ο Πορτογάλος πρόεδρος του συμβουλίου μέσω Twitter.
Παρότι οι συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα, οι χώρες του Βορρά συνέχισαν να διαφωνούν με αυτές του νότου, που ζητούν να γίνει χρηματοοικονομική προσπάθεια χωρίς προηγούμενο. Η Γερμανία και άλλα κράτη του Βορρά επιμένουν στην χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ενώ η Ιταλία και άλλα κράτη -κυρίως του Νότου- επιδιώκουν την αμοιβαιοποίηση χρεών μέσω ευρωομολόγου. Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις, λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί στις πλάτες των λαών.
Η βιντεοδιάσκεψη, που άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε με παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες και αλλεπάλληλες διακοπές, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο στόχος του αυριανού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου