Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Οι αποκαλύψεις για το 2015 βάζουν ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Οι αποκαλύψεις για το 2015 βάζουν ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό | in.grΤην ιστορία την γράφουν οι πρωταγωνιστές. Άλλες φορές πιο κοντά στα γεγονότα, άλλες φορές μερικά χρόνια μετά. Μπορεί να περάσουν και δεκαετίες για να γραφτεί η ιστορία ή τελικά για να μάθουμε ποια είναι η αλήθεια.
Οι αλήθειες είναι πολλές, ανάλογα με την οπτική που βλέπουν τα γεγονότα οι πρωταγωνιστές. Το ίδιο ισχύει και για όσα έγιναν το «βρόμικο 2015». Και είναι «βρόμικο» όχι κατ’ αντιπαραβολή με το «βρόμικο 1989», αλλά γιατί όσα έγιναν εκείνη τη χρονιά, όσα καταγράφηκαν στην σύγχρονη πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας, θα μας ταλανίζουν για δεκαετίες.

Το βιβλίο των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα», οι «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Γιάνη Βαρουφάκη και η ταινία του Κώστα Γαβρά, έρχονται να θυμίσουν ορισμένες από τις πιο τραγικές, επικίνδυνες αλλά και τόσο ενδιαφέρουσες περιόδους για την Ελλάδα.
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει σημαδέψει τη χώρα και θα προκαλεί συζητήσεις για πολλά – πολλά χρόνια.
Υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια και να τιμωρηθούν όσοι συνέβαλαν σε μια τεράστια ζημιά που υπέστη η ελληνική οικονομία.
Ανικανότητα, αυταπάτες, έλλειψη πολιτικής κρίσης, αδυναμία αντίληψης των οικονομικών δεδομένων και της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων;
Ή μήπως σκοπιμότητες που κάποια στιγμή θα βγουν στο φως;
Ο,τι κι αν συμβαίνει αυτό που θα μείνει είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό: Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ή όχι ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα; Και είχε Plan B εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια;
Τη Δευτέρα στην παρουσία του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να επανέλθουν οι μνήμες. Και να ειπωθούν πράγματα από τη μία πλευρά και φυσικά να υπάρξει η εύλογη αντίδραση από την άλλη.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, βασικός πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου, ο «εχθρός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μίλησε και είπε πολλά.

Η αφήγηση για τις δραχμές

Αυτό που έμεινε, ωστόσο, ήταν η αφήγησή του για το πώς το 2015 η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στη Ρωσία για να τυπωθούν δραχμές στη Μόσχα.
Είπε συγκεκριμένα:
«Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça…», εκδόσεις Stock, 2016) οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου