Ο Γιάννης Αντετοκούμπο ζει μέρες δόξας. Είναι μόλις 25 χρόνων και έχει καταφέρει όχι μόνο να καρφώνει μπροστά στα μούτρα του Κρις Μπος, να κάνει τάπες στον Ντουράντ και… πλακίτσα στον ΛεΜπρον Τζέιμς, αναγκάζοντας το ΝΒΑ να παραμιλάει με τις επιδόσεις του, αλλά από τα ξημερώματα σκαρφάλωσε στην κορυφή του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, καθώς κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της σεζόν.
Ο Γιάννης παρέλαβε το βραβείο του MVP και δάκρυσε, ενώ μίλησε για τον πατέρα που έχει φύγει από τη ζωή, σε μια στιγμή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη όλων.
«Πριν από δύο χρόνια είχα ένα στόχο, να γίνω ο κορυφαίος του πρωταθλήματος. Ευχαριστώ τον πατέρα μου, αν και προφανώς δεν μπορεί να είναι εδώ μαζί μου. Πάντοτε, όταν περνάω στο παρκέ, θυμάμαι τον πατέρα μου, που μου έλεγε να παίζω και πιο σκληρά, ακόμη κι όταν πονούσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ, είστε τα πρότυπά μου, σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για μένα» είπε με τρεμάμενη φωνή.
Ωστόσο, από τον λόγο του δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην Ελλάδα. Στην χώρα που τόσο πολύ αγαπά και λατρεύει και φροντίζει να το αποδεικνύει με την κάθε ευκαιρία. Πόσο μάλλον σε μια τέτοια κορυφαία για την καριέρα του στιγμή.
«Ήμουν 18 ετών στην Ελλάδα και με πίστεψαν. Ευχαριστώ το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι 6 το πρωί και μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα» είπε ο Γιάννης καταχειροκροτούμενος, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις για το μέλλον.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή για μένα, στόχος μου είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Όπως μου έχει πει ο πατέρας μου, πάντα να θέλεις περισσότερα, αλλά να μην είσαι άπληστος».
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην Ελλάδα
Στη διαδρομή για την καταξίωση και τη ζωή που ονειρεύεται να ζήσει κάθε νέος αθλητής όμως, δεν ήταν τίποτα στρωμένο με ροδοπέταλα… Kάθε άλλο.
Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην εκπομπή του CBS «60 minutes» ο Γιάννης μίλησε για τα όσα πέρασε, καθώς και πώς από μία φτωχή γειτονιά στα Σεπόλια στο βρέθηκε στο ΝΒΑ.
Μίλησε με σεβασμό για όσα πέρασε, μίλησε για την περίοδο που πουλούσε γυαλιά και CD, είδε τον αδελφό του, Θανάση Αντετοκούνμπο, να μοιράζεται την ιστορία που κάποτε οι δυο τους μοιράστηκαν ένα ζευγάρι παπούτσια σε έναν αγώνα (!) και παραδέχθηκε πως όταν επιλέχθηκε στο ντραφτ από τους Bucks το 2013 δεν ήξερε τίποτα για την ομάδα, την πόλη, αλλά και το ΝΒΑ γενικότερα.
Ο Γιάννης ήταν μέλος μια πολύ φτωχής οικογένειας μεταναστών που ζούσε σε ένα διαμέρισμα στα Σεπόλια. Πολλές φορές η έλλειψη χρημάτων δεν επέτρεπε στους γονείς της οικογένειας ακόμη και να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους. Το ρεύμα και το νερό στο σπίτι ήταν πολυτέλεια, ενώ οι ενοχλήσεις από τη σπιτονοικοκυρά λόγω των πολλών ενοικίων που χρωστούσαν, καθημερινό φαινόμενο.
Για να καταφέρουν μάλιστα να επιβιώσουν, έκαναν δουλειές του ποδαριού. «Δεν υπήρχε πάντα φαγητό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συνέντευξη για να εμφανιστεί ο Γιάννης να πει πως «ήταν δύσκολα. Δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν είχαμε προβλήματα βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο δωμάτιο και περνούσαμε καλά. Γελούσαμε, παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλο αυτό μας έκανε πιο δυνατούς».
Τότε ήταν που έγινε η αναφορά στην περίοδο που ο Γιάννης πουλούσε γυαλιά ηλίου και CD για να ζήσει και έβγαζε 25-30 ευρώ τη μέρα, με τον σταρ των Bucks να μην διστάζει να πει ότι ήταν ο καλύτερος πωλητής, επειδή – όπως και τώρα – ήταν επίμονος: «Πουλούσα γυαλιά, ρολόγια, CD και DVD. Ήμουν ο καλύτερος πωλητής. Το μυστικό μου ήταν ότι δεν τα παρατούσα. Θα συνέχιζαν να κάνω ερωτήσεις μέχρι να πουλήσω, ενώ ήμουν και χαριτωμένος επειδή ήμουν νεαρός».
Τα άσχημα γεγονότα της περιόδου εκείνης είναι πολλά. Όσα κι αν βίωσε όμως τότε ο Γιάννης, είχαν τη σημασία τους. Μέσα από τις αντιξοότητες, ο 25χρονος φόργουορντ κατάφερε να σμιλέψει τον χαρακτήρα του.
Η περίοδος του Φιλαθλητικού – «Ο Γιάννης δεν ήθελε να παίξει μπάσκετ»
Το 2007, ο Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται με την καλαθοσφαίριση και μέχρι το 2009 άρχισε να παίζει επαγγελματικά στην ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού.
Για να φτάσει όμως εκεί καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Σπύρος Βελιννιάτης, ο οποίος κρύβει μία ιστορία ξεχωριστή, χολιγουντιανή, «based on a true story». Ο Σπύρος είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Του έδωσε όραμα, τον έκανε να πιστέψει στον εαυτό του, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για έναν παίχτη – κόσμημα που πρωταγωνιστεί στο NBA.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγους μήνες πριν στο in.gr, εξομολογείται πως ο Γιάννης «δεν είχε καμία εμπειρία στο μπάσκετ, αν και είχε προσπαθήσει ο Βασίλης ο Ξενάρης στον Τρίτωνα να τον εντάξει στην ομάδα, ωστόσο ανεπιτυχώς διότι δεν είχε δείξει ενδιαφέρον. Το ίδιο και με τα άλλα αδέλφια. Η εισαγωγή τους στο μπάσκετ ήταν δύσκολη. Ο Γιάννης δεν ήθελε να παίξει μπάσκετ, το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο όπως ο πατέρας του που υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».
Σε ερώτηση δε για το πως τον έπεισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, απάντησε πως «του είπα ότι, δοκιμάζοντας την τύχη του στο μπάσκετ θα μπορούσε να φέρει ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι, ώστε να μην χρειάζεται να το βρει αλλού. Έστω και δοκιμαστικά για 6 μήνες». Το «τρελό» σε αυτή την ιστορία δεν είναι η πρόταση προς τον Γιάννη, αλλά το γεγονός ότι ως προπονητής δεν τον είχε δει ποτέ μέχρι τότε να παίζει μπάσκετ».
«Ακόμη δεν τον είχα δει να παίζει μπάσκετ. Γνωρίζοντας την αγάπη του για το ποδόσφαιρο του έδειχνα τις αντίστοιχες ομάδες και προκειμένου να τον καθησυχάσω του έλεγα: Και αν δεν σου αρέσει το μπάσκετ σε πάω στο ποδόσφαιρο. Αυτό ευτυχώς δεν χρειάστηκε καθώς άρχισε να καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι μπορούσε να διαπρέψει στο άθλημα» λέει χαρακτηριστικά.
«Για να έρθει στον Φιλαθλητικό, έπεισα τους γονείς του ότι θα τους έβρισκα δουλειά. Ταυτόχρονα για να πείσω τον Φιλαθλητικό, μίλησα με τον Λουκά Καρακούση που ήταν έφορος στην ομάδα και ζήτησα να πείσει τον Γιάννη Σμυρλή, που ήταν ο γενικός αρχηγός του Φιλαθλητικού, να βρει δουλειά στην οικογένεια». Ένα ολόκληρο σχέδιο δηλαδή για να έρθει στην ομάδα ο Γιάννης.
Το όνειρο του NBA
Στις 28 Απριλίου του 2013, ανακοινώθηκε ότι ο Αντετoκούνμπο θα συμμετάσχει στο ντράφτ του ΝΒΑ και τελικά στις 27 Ιουνίου του 2013 επιλέχτηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ. Έτσι λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, υπογράφει συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπάκς.
Ο Γιάννης Αντετοκούμπο έφτασε στην υψηλότερη θέση του draft του ΝΒΑ από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα. Κρατώντας μια ελληνική σημαία στα χέρια και με την οικογένειά του στο πλευρό του, ο Γιάννης πανηγύρισε την επιλογή του. Μάλιστα, η πρώτη του κίνηση μόλις άκουσε τον Ντέιβιντ Στερν να λέει το όνομά του ήταν να κάνει έκπληκτος το σταυρό του.
Για να φτάσει ο Γιάννης στο νούμερο 15 του ντραφτ και σε ένα πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο με τους Μπακς του Μιλγουόκι, χρειάστηκε να έρθουν στην Ελλάδα για να τον δουν μάνατζερ 28 ομάδων του ΝBA. Τον παρακολουθούσαν μάλιστα και ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Εφές Πίλσεν, η Μπαρτσελόνα και η Σαραγόσα. Η τελευταία μάλιστα συμφώνησε μαζί του προ μηνών και ο Γιάννης θα έπαιζε στην Ισπανία για τα επόμενα χρόνια εάν δεν προέκυπτε η πρόταση των ΗΠΑ.
«Δε μπορώ να το πιστέψω».Με το καπέλο των Μιλγουόκι στο κεφάλι του και εμφανώς σοκαρισμένος από την επιλογή του στο No15 του draft, ο Έλληνας άσος δεν έκρυψε ότι ζει ένα όνειρο! Ο δε δημοσιογράφος, δυσκολεύτηκε να πει το επώνυμο του!
«Δε μπορώ να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος είμαι. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Από την Α2 του ελληνικού πρωταθλήματος στο NBA» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν τον κρατάει τίποτα στην Ευρώπη. «Θα έρθω απευθείας στο ΝΒΑ».
Η πρώτη χρονιά και η συμμετοχή στο All Star Game
Άγουρος όσο ένας 18χρονος που νιώθει ότι ταξίδεψε ξαφνικά στο φεγγάρι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέρασε την πρώτη του χρονιά δείχνοντας σημάδια από το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Ασχημάτιστος ακόμη, αλλά με απεριόριστες δυνατότητες. Το παρατσούκλι δεν άργησε να βγει: «The Greek Freak».
Ακολούθησαν μοναδικές στιγμές που θα έχει να θυμάται όχι μόνο ο Γιάννης αλλά όλη η υφήλιος. Τα ρεκόρ άρχισαν να καταρρίπτονται από τα πρώτα του κιόλας παιχνίδια, με μυθικές εμφανίσεις απέναντι σε μεγαθήρια του παγκόσμιου μπάσκετ. Αντάλλαγμα; Η αναγνώριση που άρχισε να λαμβάνει σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Η συμμετοχή του στο πρώτο All Star Game ήρθε τέσσερα χρόνια μετά. Στην rookie εμφάνιση του στη γιορτή των κορυφαίων, ο σουπερσταρ των Μπακς έπαιζε όπως έκανε πάντα, τελειώνοντας το ματς με 30 πόντους και μόλις τρία χαμένα σουτ, αναγκάζοντας όλους τους συμπαίκτες του να μιλούν για αυτόν.
Και μόνο η παρουσία του ανάμεσα στους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου, έφτανε για να κάνει τους πάντες υπερήφανους!
Ο αδόκητος χαμός του Τσαρλς Αντετοκούνμπο
Λίγους μήνες αργότερα όμως, η οικογένεια θρηνεί τον αδόκητο χαμό του Τσαρλς Αντετοκούνμπο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 53 ετών. Ο εκλιπών υπέστη ανακοπή καρδιά στο σπίτι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Μιλγουόκι.
Εναν χρόνο μετά, ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς αποφάσισε να γράψει μερικές συγκινητικές λέξεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram για τον άνθρωπο που είχε ως πρότυπο.
«Έχει περάσει ένας χρόνος μπαμπά, τόσα πολλά πράγματα έχουν συμβεί από την ημέρα που έφυγες για ένα καλύτερο μέρος και ξέρω ότι μας παρακολουθούσες με χαμόγελο, ακριβώς όπως αυτό στην φωτογραφία. Σε σκέφτομαι κάθε μέρα και μου λείπεις πολύ, αλλά η 29η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να είναι μια θλιβερή μέρα στο ημερολόγιό μου αλλά μια μέρα που θα σκέφτομαι πόσο σπουδαίος πατέρας και πρότυπο υπήρξες για εμένα και τα αδέρφια μου. Σε αγαπώ πολύ, ο γιος σου» έγραψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο φρόντισε να τους περάσει την αγάπη για τον αθλητισμό στα παιδιά του. Έπαιρνε τα αγόρια του και τα πήγαινε να βλέπουν αγώνες όλων των αθλημάτων και όλων των ομάδων.
«Τους πήγαινα στο πάρκο και τους μάθαινα, αφού ως πρώην ποδοσφαιριστής, είχα πολλά κόλπα και δεξιότητες να τους διδάξω! Ήξερα πως σίγουρα τα παιδιά θα στραφούν στον αθλητισμό. Προσωπικά, έπαιξα ποδόσφαιρο γιατί δεν είχα άλλη επιλογή. Μπορεί να ήμουν καλύτερος στο μπάσκετ. Ήμουν πραγματικά καλός στο ποδόσφαιρο, στο βόλεϊ» είχε πει στην συνέντευξη του.
Ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο υπήρξε ένας σπουδαίος πατέρας που έμαθε στα παιδιά του να δουλεύουν σκληρά. Να σέβονται τον συνάνθρωπο τους. Και να στοχεύουν όσο πιο ψηλά μπορούν. Όλα αυτά μέχρι σήμερα… που έφυγε ξαφνικά βυθίζοντας τους δικούς του ανθρώπους σε πένθος.
Αρχηγός στο All-Star Game
Φέτος, ο Γιάννης έγραψε για ακόμη μια φορά ιστορία, καθώς ήταν ο ένας από τους δύο αρχηγούς στο φετινό All Star Game του NBA. O «Greek Freak» σάρωσε στην ψηφοφορία της Ανατολής για τη φετινή γιορτή του ΝΒΑ, συγκεντρώνοντας 4.375.747 ψήφους.
Στο τρίτο του All-Star Game, στο πρώτο του ως captain, και άμυνα έπαιξε και κατά ριπάς σκόραρε και ηγετικά συμπεριφέρθηκε, στο τέλος όμως δεν κατάφερε να πάρει την νίκη. Η Team LeBron ανέτρεψε διαφορά 20 πόντων, πάτησε το γκάζι στο δεύτερο μέρος και επικράτησε με το χορταστικό 178-164 σε ένα ματς στο οποίο έγινε ρεκόρ εύστοχων τριπόντων στην ιστορία του θεσμού.
Ο Γιάννης έλαμψε, όχι μόνο επειδή αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 38 πόντους, αλλά και γιατί χάρισε στους φιλάθλους τη φάση του αγώνα. Ο Έλληνας φόργουορντ «απογειώθηκε» μετά από πάσα του Στεφ Κάρι και κάρφωσε με δύναμη τη μπάλα στο καλάθι της Team LeBron.
Η φάση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε επιφωνήματα ενθουσιασμού στους δημοσιογράφους που μετέδιδαν τον αγώνα. Το ΝΒΑ κατέγραψε και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το πώς περιέγραψαν τη φάση οι Ισπανοί, οι Ιάπωνες, οι Άραβες, οι Γάλλοι και οι Έλληνες, σε μια από τις αμέτρητες πλέον εντυπωσιακές στιγμές του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.