Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα ήθελα να τοποθετηθώ για τις αλλαγές που έγιναν με τον νέο νόμο, γνωστός και ως «Κλεισθένης».
Ο προηγούμενος νόμος, γνωστός και ως «Καλλικράτης» και συνέχεια του νόμου «Καποδίστρια», ήρθε να ενισχύσει τις κοινότητες ως προς την εκλογή των αντιπροσώπων των πολιτών. Τα Κοινοτικά Συμβούλια εντάχθηκαν στα κεντρικά ψηφοδέλτια των υποψηφίων για τον δήμο.
Σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και σε άλλη κάλπη οι Κοινότητες
Η σημερινή μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» δίνει την δυνατότητα δημιουργίας και καθόδου στις εκλογές ανεξάρτητων συνδυασμών στις κοινότητες, χωρίς δηλαδή την υποστήριξη υποψήφιου Δημάρχου και τέτοιους συνδυασμούς έχουμε και στην πόλη μας.
Με βάση τον «Κλεισθένη», η κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών καθώς και η εκλογή των οργάνων της δημοτικής αποκέντρωσης, διαχωρίζονται πλήρως. Δηλαδή, ενώ με τον «Καλλικράτη» κάθε συνδυασμός έπρεπε να περιλαμβάνει στην δήλωση κατάρτισής του, τον υποψήφιο Δήμαρχο καθώς και τους υποψήφιους για το Δ.Σ. και τα όργανα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, με τον «Κλεισθένη», η δήλωση κατάρτισης του δημοτικού συνδυασμού δεν περιλαμβάνει τους υποψήφιους πρόεδρους και συμβούλους των Κοινοτήτων. Έτσι, η εκλογή στις Κοινότητες γίνεται πλέον με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του δημάρχου και σε χωριστή κάλπη.
Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Κοινότητας
Με το νόμο του «Κλεισθένη» έτσι όπως στην αρχή κατατέθηκε έπρεπε να υπάρχει συνδυασμός με υποψήφιο πρόεδρο και υποψηφίους κοινοτικούς συμβούλους.
Ωστόσο νέα τροπολογία στον «Κλεισθένη» έφερε αλλαγή, και επικεφαλής συνδυασμού θα γίνεται ο πρώτος σε ψήφους και ο πρόεδρος θα εκλέγεται από το συμβούλιο που θα προκύψει μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών.
Δεύτερος γύρος δεν γίνεται για τις τοπικές κοινότητες, αφού Πρόεδρος γίνεται ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος κοινοτικού συνδυασμού που ξεπέρασε το 50%+1 ή ο πρώτος σε ψήφους κοινοτικός σύμβουλος από τους δύο πρώτους συνδυασμούς στην κοινότητα, σε μεταξύ του κοινοτικού συμβουλίου ψηφοφορία.
Τι αλλάζει στις αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων
Ο «Κλεισθένης» πάντως, φέρνει θεσμικές μεταβολές και ως προς τις αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά «καπελωμένες» από τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Μέσα στις αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων, είναι η μέριμνα για την καλή κατάσταση των παιδικών χαρών, των πάρκων, των δρόμων κ.α.
Είναι πολύ βασικό το γεγονός ότι το τοπικό συμβούλιο θα αποφασίζει ποια έργα θα εκτελεστούν στην κοινότητά του με τα χρήματα που αντιστοιχούν από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που αναλογεί για την κοινότητα.
Σίγουρο είναι πάντως ότι τα καινούρια κοινοτικά συμβούλια, από τη στιγμή που θα είναι ανεξάρτητα, θα διεκδικήσουν τις αρμοδιότητες που τους ανήκουν και θα ζητήσουν από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να μεταβιβάζουν με αποφάσεις τους επιπλέον αρμοδιότητές τους στους προέδρους ή στα συμβούλια των Κοινοτήτων, τα οποία, εκτός από τις αλλαγές στην οικονομική διαχείριση και στις αρμοδιότητες, θα μπορούν να πραγματοποιούν συνελεύσεις κατοίκων και γενικότερα να λειτουργήσουν σαν ένας λαϊκός συμμετοχικός θεσμός, αποτελώντας μια δημοκρατική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Για αυτό σας καλώ στην στήριξη του τοπικού ψηφοδελτίου με την υποστήριξη του σημερινού Δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου και του συνδυασμο «Μοσχάτο-Ταύρος: Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.